Bár mostanában divat koktélokat inni, kevés olyan hely van, ahol nem csak egy-két félét ismernek. És van-e a mixernek türelme elkészíteni úgy, ahogyan kell?
Milyen is az a tökéletes martini?
Először is, GIN-nel készül. Ezt most előre szögezzük le. Ha vodkát öntenek bele, az vodka-martini, és nem simán martini. A martini ginnel készül, és pont. Ha már itt nem értünk egyet, ne is olvasd tovább.
Mint minden italnál a jó alapanyag nagyon fontos
És itt nem olyan sok íz keveredik, hogy elnyomhassa a vacak gin ízét. Hát vegyél valami jó gint, Bombayt, Boodlest vagy Tanqueray-t. És ne becsüld le a jó száraz vermut fontosságát sem. A Martini & Rossi elfogadható. De a Cinzano jobb.
Hosszú tanulmányokat írtak már a gin és a vermut arányáról a tökéletes martiniben. Minél szárazabbat akarunk, annál nagyobb a gin aránya a keverékben.
Sokszor hallattad már, hogy ha igazán szárazat akarsz, „mutasd meg” a vermutos üveget a ginnel teli pohárnak. De ez csak macsó duma. Én inkább azt javaslom, kezdd a 3-1 aránnyal, aztán majd meglátod, neked mi ízlik.
Ha citromhéj-spirállal iszod (az igazi hozzáértők szerint ez az igazi), a citromhéjjal előbb dörgöld be a pohár belső oldalát, így abból az illóolajok az italodba kerülnek. Ha meg nem, csak pottyants egy töltött (hűű, a mandulás az finom) zöld olivát, koktél-hagymácskát vagy pár csepp keserűt a poharakba. A gint és a vermutot egy, nagyméretű jégkockákkal föltöltött edénybe (egy fényes acélséker pont jó lesz). Ian Flemming rosszul lenne, ha hallaná, de tökmindegy, hogy „rázod-e vagy kevered”. De ne sokáig, mert se nagyon hideg, se vizes italt nem akarsz. Oszd szét a poharakba és egészségetekre! – Ne dédelgesd hosszan a poharat, mert a meleg martini már nem jó.
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK