HIRDETÉS
2014. július 24. - Kinga, Kincső
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
A hónap témája: hurrá, nyaralunk! Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2014. július 24. - Kinga, Kincső
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
Női Portál FőoldalEzotériaTrendKözérzetSzex, szerelemKonyhafortélyokOtthonKisállatmentőPasiszemmelSzórakozásUtazás
JósdaHoroszkópApróhirdetésFórumJátékKépeslapSzakértőkTárskeresőKalkulátorTesztTűsarok és gázpedál
Szakértők
Hirdetés

Úgy érzed, tudsz segíteni,
tanácsot adni másoknak?
Legyél Te is a Birodalom szakértője!

Keresés
szakértőink között

Szakmák szerint:

Név szerint:
Keresés kulcsszóra:

Legújabb szakértők

S.Tóth Márta

S.Tóth Márta

Life-, business coaching

tanácsot kérek »
Balogh Zsuzsanna

Balogh Zsuzsanna

Kártyajós

tanácsot kérek »
Ariella

Ariella

Spirituális tanácsadó

tanácsot kérek »
Antalné Putnik Judit

Antalné Putnik Judit

Természet-gyógyász

tanácsot kérek »
Kiss Katalin

Kiss Katalin

Jósnő, családfelállító

tanácsot kérek »
Katharine Wood

Katharine Wood

Horary asztrológus

tanácsot kérek »

A keresés eredménye

A keresett kifejezés: teszta

piskótatészta

Kedves István!

Szeretném megkérdezni, hogy mit csináljak a piskótatésztával hogy ne essen össze amikor kiveszem a sütőből. Nem teszek bele mást csak amit kell lisztet, tojást és cukrot.
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Veronika
kérdés: Veronika5 2011. 07. 19.  13:51 17
Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!
Kedves Veronika!

Valamennyire mindig összeesik a tészta, miután kikerül a sütőből, ezt nem lehet kikerülni. Bár azt nem tudom, hogy Önnek mennyire esik össze. Honnan állapítja meg, hogy megsült a massza? Lehet hogy tovább kellene sütnie kicsit, és akkor nem esik össze miután kiveszi. Hány fokon süti? Minden alkalommal összeesik? Mármint ha lapot süt, vagy tortaformában? Attól is függ, mennyi tojásból készítjük a piskótát. Mert ha nem elegendő a mennyiség, akkor tényleg kicsi méretű tésztát kapunk a végén. Várom következő kérdését ez ügyben.

Üdv. István
Mészár István 2011. 07. 25. 12:06

vajas lap

István!
Igen a vajas lap receptje kellene.
Erzsike
kérdés: jneverzs 2010. 12. 21.  08:36 16
Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!
A vajas lap receptje Kb. Egy lapra.

Hozzávalók:
Liszt 25 dkg
Vaj v. margarin 25 dkg
Só 0,5 dkg
Ecet 2 kávéskanál
Víz 1,25 dl

Elkészítés: A Zsiradékot ketté választjuk 80-20%-os arányban. Vagyis 20 dkg-ra és 5 dkg-ra válasszuk. A lisztet szintén.
A Margarin 80 %-át a Liszt 20%-ával egyneműsítjük. A Zsiradék 20%-át pedig belegyúrjuk a tésztába a Liszt 80%-ával.

Egy edénybe szitáljuk bele a lisztet, egy kevés folyadékba oldjuk fel a sót, tegyük hozzá az ecetet, majd öntsük a lisztre, tegyük hozzá a 20% zsiradékot, majd a többi vizet, és gyúrjuk be a tésztánkat. Gömbölyítsük fel és takarjuk le, majd hagyjuk pihenni legalább 20 percet, mielőtt elkezdenénk a többi részt.

20 perc elteltével Lisztezett asztalra tegyük a tésztánkat, és próbáljuk úgy nyújtani, hogy a közepén maradjon egy kis dombocska, és négy nyúlványa legyen a tésztának: magunk fele egy, az asztal másik felé egy, jobbra is meg balra is. Amit begyúrtunk margarint, alakítsuk téglalap formára, és tegyük a dombunk tetejére, majd hajtsuk rá a kis tésztafüleket. Vagyis becsomagoljuk. A végén egy borítékra fog hasonlítani a tésztánk.

Óvatosan kezdjük el kinyújtani, lehetőleg úgy, hogy a zsiradék a tésztában maradjon és ne akarjon kiszabadulni. Egy keskeny, hosszúkás formára nyújtsuk elsőnek, és egy 3-as hajtást végezzünk. Az egyik felét behajtjuk a tésztának kicsivel több mint feléig, majd a másik felét pedig ráhajtjuk. Ez a 3-as hajtás. Ismét 20 percig pihentesük a tésztánkat.
20 perc elteltével újra nyújtsuk ki a tésztát az előző nagyságúra, de itt már 4-es hajtást végezzünk.
A tészta két végét megfogjuk és középig behajtjuk, majd összecsukjuk mint egy könyvet.
20 perc pihenő, és ezt a 4-es hajtást még kétszer megismételjük. 20 perces köztes pihentetéssel.
Amikor már felhasználjuk, nyújtsuk ki a tésztánkat kb 3 mm vastagságúra. Méretezzük a tepsire, és hagyjunk rá még legalább fél cm-ert, mert sülés közben összehúzódik a tésztánk.
Szúrkáljuk meg a tészta felületét több helyen, hogy ne legyen hepehupás a felszín sülés után.

A sütőt melegítsük elő 230-240 fokra, és tegyük be a lapunkat sülni. Elvileg Gőzzel telített légterű sütőben kellene sütni, ezt úgy tudjuk megoldani, hogy egy másik, kisebb tepsibe, vagy hőálló edénybe vizet eresztünk, viszonylag sokat, és úgy tesszük be a lapot sűlni, hogy már a víz is bent van egy ideje. Persze nem ugyanaz, de hasonló lesz a végtermék. Aranybarnára süssük.

Egyébként ez a tészta alkalmas a Sajtos roló és a Habroló készítéséhez. Ott viszont a készen kinyújtott tésztát nagyjából 3 cm széles csíkokra kell hogy vágjuk, majd egész tojással kell lekenni a felszínt.
A habroló csöveket alaposan be kell kenni zsiradékkal, majd úgy csavarjuk rá a tésztát, hogy a tojásozott felület legyen kívül, hiszen az adja meg a fényét, és a színét sülés után.

Remélem tudtam segíteni. ;)

Üdv. István
Mészár István 2010. 12. 21. 13:05

francia krémes tésztája

Kedves István!
Az ünnepekre szeretnék francia krémest készíteni. De nem tudom a tészta receptjét. A sima krémes tésztáját nem akarom. Tudna segíteni.
Erzsike
kérdés: jneverzs 2010. 12. 20.  21:34 15
Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!
Kedves Erzsike!

A Sima krémesnak és a Francia krémesnek is elvileg ugyan az a tésztája. Vajas lap.
Az már más dolog, hogy a legtöbb cukrászdában már piskótával is és linzerlappal is készítik.
A vajas lap az eredeti. Önnek ez a recept kellene? Kérem válaszoljon, és úgy tudok jobban segíteni.

Várom Kérdését.

Üdv. István
Mészár István 2010. 12. 21. 00:54

lenyűgöző!

Kedves Pisti!
Én csak gratulálni szeretnék. Véletlenül nézegettem a szakértőket, s beleolvatsam a válaszaiba (válaszaidba, ha megengeded).
Azok is, meg a honlapod is nagyon klasszak! Tényleg gratula hozzá, meg hogy ilyen önzetlenül segítesz a szabadidődben...
További sok sikert kívánok, hajrá a saját curászdára!!! :-)
Ágnes

sajtos roló ügyben esetleg valami jó recept? :-)))
kérdés: Maggika 2010. 08. 24.  15:14 14
Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!
Kedves Ágnes!

Nekem nem megterhelő az, hogy szabadidőmben is sütikről beszélek, vagy írok. Szeretek segíteni az embereknek, és ha az most a sütikre vetődik ki, akkor azzal foglalkozom.

Tudom, hogy még sokat kell fejlődnöm, hogy elismertebb legyek a szakmámban, de nem adom fel. És legalább itt is ki tudom élni magam. :)

Hmm Sajtos roló? Nemsokára felkerül a honlapra. Mondjuk a sajtkrém elég egyszerű és finom is. A roló hüvely pedig sima vajas leveles tészta.

Köszönöm. ;)

Üdv. István
Mészár István 2010. 08. 24. 18:53

szakmunkás vizsga

Kedves István!
9-én lesz a szakmunkás vizsgám és egy egyik tételemben van tiramisu pohárkrém de semmi ötletem nincs, hogy hogy nézzen ki. Lenne valami ötlete? Meg van még egy amiben 5 töltött sós teasütemény szeretnék nehéz sósat csinálni de a könyvünkben csak 3 féle van és 5 félét kell csinálni, ebben is tudna segíteni? Előre köszönöm a válaszát.
kérdés: Juditkaa 2010. 05. 29.  16:54 13
Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!
Üdvözlöm!

A pohárkrémet sok féle képpen el tudja készíteni, hogy mutatós legyen. Főleg vizsgára... Az elkülönült réteges tiramisukrém nagyon jól tud mutatni, ínycsiklandozó tud lenni. Mondjuk sima mascarpone-s krémmel kezdje a pohár alján, majd egy kis áztatott
kávés babapiskótás réteget tegyen, majd ismét sima krémet, a következő rétegben egy kis kávés mascarpone-s krémet, egy lágyabb színben, majd ismét a világos krémmel fejezze be a munkát. A tetejére kakaóport szórjon és ha tud, készítsen hozzá csokidíszt, amivel mégjobban feldobhatja a hangulatot rajta, no meg egy kis tejszínhabbal. Én most ezt elképzeltem és számomra elég csábítónak tűnik.

A nehéz sósak közül vannak a különböző töltésűek: Májkrémes, hagymás, kolbászos, sajtkrémes, pizzás, gombás, húsos, zöldséges, káposztás.

Ennyi szerintem elég lesz. A tésztának nem kell kifejezetten másnak lennie, mivel a töltelékek miatt így is elég változatos ízviláguk lesz. És nincs is annyi féle ilyen tészta. Inkább a töltelékük miatt változatos.

Remélem némileg tudtam segíteni, ha esetleg elakadna, vagy szüksége lenne még segítségre ez ügyben avagy egy másik ügyben, örömmel állok a kihívások elé.

Üdv. István.
Mészár István 2010. 06. 03. 16:45

Máz

Szia István!
Az lenne a kérdésem, hogy: otthon tudok csinálni fondant vagy valami ahhoz hasonló mázat tortára és ez alkalmas-e figurák készítésére? Válaszodat előre is köszönöm! :)
kérdés: Taicica 2010. 04. 09.  14:32 12
Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!
Üdv.

Házilag is elkészíthető az otthonunkban is a Fondant, bár elég macerás. Cukorfőzetből. Egy fém edénybe teszel kb 50 dkg cukrot, és annyi vizet teszel hozzá, hogy éppen sűrűn folyó szirupod legyen. Ezt fel teszed forralni, majd pár csepp ecetet teszel hozzá. Az ízén nem fog érződni, se az illatán, de viszont kell bele. Sűrű sziruppá főzd be, Próbája a hólyagpróba, de golyópróbával is jó lesz. Ezt úgy műveld, hogy egy hideg vízzel teli edénykébe, vagy tányérba cseppentessz egy kanállal a szirupból, utánna kézzel megnézed, hogy golyót tudsz-e belőle alkotni. Ha igen, akkor kész a főzet. Folyamatosan keverni kell, hogy ne kristályosodjon ki, bár ennek elkerülése végett van az ecet. Szépen lassan elkezd majd mattulni, és ha már meg tudod fogni, és nem ég le a kezed tőle :))
Akkor elkezdheted a kezedben formálni, gyúrni. Ettől Fehéredik ki. Nagy üzemekben táblásítják, meg van erre egy külön gép is. Ha minden sikerül, akkor lesz egy adag házi fondantod, amivel hidegen is dolgozhatsz, formákat készíthetsz vele, és ha megmelegíted akkor akár Eszterházy tortát is készíthetsz otthon.
Egyébként sima cukortésztát is készíthetsz, az nem olyan macerás.
Kevés zselatin és porcukor egyneműsítésével. Ezzel viszont gyorsan kell dolgoznod, mert rendkívűl gyorsan szárad. Mind a két anyaggal tudsz figurákat készíteni, bár mondom az utóbbival ez inkább a macera. Mert még egy rózsát is elég nehéz így összehozni. ;)

Remélem sikerült megfelelő választ adnom a kérdésedre. ;)

Üdv. István
Mészár István 2010. 04. 09. 15:15

Hogyan tovább?

Kedves Ildikó!
A segítségedet szeretném kérni.
Az élettársammal szakítottam, úgy érzem: nem megy tovább. A kérdésem, hogy szeret ő még engem, mert az utóbbi időben ennek nyomát sem tapasztaltam, sőt állandóak lettek a veszekedések. Mintha elbeszélnénk egymás mellett. Érdemes ezért a kapcsolatért még tenni valamit? Vagy ha én nem teszek, ő fog?
A másik kérdésem pedig az anyagiakra vonatkozik: nagyon rossz helyzetben vagyok. Várható, hogy ez a közeljövőben jobbra fordul?
Én (Zsuzsa): Bp. 1965.10.26.
Ő: Bp. 1966.03.29.
Előre is köszönöm válaszod:
Zsuzsa
kérdés: Vzsanna 2010. 02. 20.  22:56 11
Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!
Sajnos úgy tűnik,ennek a kapcsolatnak vége,de legalább teret adsz az újnakmert bizony egy rossz kapcsolatot amely nem épít,hanem romnbol,felesleges nyújtani mint a rétestésztát.Az időd megy,és nem lesz jobb semmi.
Anyagiakkal kapcsolatban nem látok változásokat,áprilistól talán egy kicsit könnyebb lesz,de valamilyen munkával kapcsolatos dolog által.
Szeretettel:Wilda
www.wildajosda.gportalhu
szerelmi kötés,oldás,átok,rontás levétel,stb.
Wilda 2010. 02. 24. 12:28

piskóta

Kedves Pisti!
A következő lenne a kérdésem: mi okozhatja azt ha a piskóta száraz lesz? ugy értem ha beleharapok,mintha hungarocelt rágnék:S pedig mindent ugy csinálok ahogyan azt kell,pl egy 8 tojásoshoz ugyanannyi kanál liszt,cukor.Ja és még 1 kérdés a piskótával kapcsolatban: hiába rakok sütőport bele,nem igazán "dobja meg" a tésztát,szinte ugyanolyan vékony megsülve is,mint amikor nyersen belerakom a tepsibe.Miért van ez?
Előre is köszönöm válaszod!
szia
kérdés: Senorita87 2009. 11. 01.  20:06 10
Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!
Szia!
Hány fokon és meddig sütöd a lapot? Mert itt ez is probléma lehet. Ha például magasabb hőmérsékleten sütjük, akkor egyből megszilárdul a tészta, és nem képes így még a sütőpor se változtatni/növelni a szerkezetén. Általánosságba véve 150-180 fok között szoktam sütni. Milyen állagú a nyers tésztád? Meg az egy dolog, hogy ugyanannyi kanál liszt van mint tojás, de púposan teszed? mert recept szerint 2,5 dkg liszt jár egy tojáshoz és 2 dkg cukor. Itt az is döntő, hogy milyen kanállal teszed bele. Öblössel, avagy ezekkel az újabb kanalakkal, csak mert azok már nem olyanok, így nem sokat számít a rég bevált módszer, a kanalazás. Inkább azt tanácsolom, hogy mérleget használj hozzá, így biztosabb lehetsz magadban, hogy mindent úgy csinálsz ahogy kell.
Elkészítése hogy zajlik? felvered egybe úgy klasszikusan, vagy külön-külön habosítod. A cukrászdákban ha persze nem Jilkes piskótát készítenek, akkor külön verik fel a fehérjét, azt viszont jó keményre, cukor hozzáadásával. Maradjunk a példánál, a 8 tojásnál. ehhez 8 kanál(16 dkg) cukor kell. ebből 4 dkgot (2 kanál) teszünk a fehérjébe a többit pedig a sárgájába. Ha felvertük a fehérjét, akkor egy kevés habot átteszünk a sárgájába és azt is felhabosítjuk. ezután keverjük össze óvatosan. A liszt mennyisége 20 dkg (8 kanál). Én nem szoktam sütőport használni, mert mindig elérem a kívánt hatást. Próbáld meg ezzel a receptúrával elkészíteni, és ha még mindig nem jó, akkor megnézzük, mi lehet még az oka. Rendben?
Várom következő kérdésed.

Üdv. Pisti
Mészár István 2009. 11. 04. 02:15

fontos lenne!

Szia! Azt szeretném megtudni, hogy egy üzemi cukrászdában készített süteményekre, mint pl.: linzer, hogyan tudom elkészíteni az anyagnormát.
kérdés: minőség 2009. 10. 12.  22:49 9
Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!
Szia!

Az üzemi linzer receptje: Liszt,zsiradék, Cukor. alaphányada: 3:2:1
Vagyis kiindulhatsz bármelyik alapanyagból. A lényeg, amitől olyan egyszerű az egész, hogy egyszerű a receptje. Nem tartalmaz tojást, így tojásérzékenyek is fogyaszthatják. Sokféle dolgot készíthetsz vele, és még finom is. Recept: mondjuk van 15 dkg cukrod, ehhez 30 dkg zsiradék és 45 dkg liszt felhasználásával már el is tudod készíteni a linzer tésztádat.

Ennyi az egész.

Üdv. Pisti
Mészár István 2009. 10. 13. 15:29

piskóta 3

CREME FRAICHE CSOKOLÁDÉ TORTA

Hozzávalók:
• 250 g vaj
• 200 g kristálycukor
• 2 cs Bourbon vaníliás cukor
• 4 egész tojás
• 340 g creme fraiche*
• 290 g finomliszt
• 100 g kakaópor
• 1 tk szódabikarbóna
• 1 mk só
• 250 g tojásfehérje
• 1 tk borkősav (elhagyható)
• 200 g porcukor

Oké, tényleg lenne egy kérdése, egy utolsó, mégpedig még találtam ezt a receptet, és ha ezzel a fenti recepttel asszociálva egy fehéres piskótát szeretnél gyártani, akkor, ha 4 egész tojást veszel, hány db plusz tojásfehérjét raknál hozzá, mennyi vajat, cukrot, lisztet, tejport, krémtúrót (vagyis gondolom az is megtenné a creme fraiche és a jilk masszás jellege helyett), szódabikarbónát, esetleg pudingot, vaníliás cukor? Mivel úgy látom ez a recept nem teljesen piskótás jellegű, mert sokallom hozzá már a vajat is, de ha hülyeség, azért akkor is számolgatnál nekem, hogy még a legjobb szándékoddal is milyen arányokat tudnál ezekből kihozni, hogy piskóta is maradjon? Ha kiszámolod, esküszöm, kipróbálom, s jelezni fogom, hogy elnyerte-e az ízlésemet, de nem kell most azonnal számfejtened, 2 hét múlva tudom amúgy is csak kipróbálni, de ha valami más ötlet (adalék) esetleg még beötlene arra is nyitott vagyok.

Bár olvastam még olyan recepteket, ahol teljesen kihagyják a sárgáját, de szerintem az olyan nagyon puha, lufis piskótát adhat eredményül.

Lehet, hogy most megszállottnak tűnök, ahogy ezt olvasod, amúgy elég maximalista is tudok lenni, de, hogy ne láss annyira őrültnek, a pakliban az is benne van, hogy nem is igazán szeretem a tojás sárgája ízét még a tükörtojásban sem pici korom óta, így mindig gyorsan azt eszem meg először és a javát hagyom a végére, szóval ezért is ez a mániám.

Ismételten várom és köszönöm a válaszod. Mariann
kérdés: Maruszka 2009. 05. 20.  22:32 8
Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!
Szia!

Találtam neked egy receptet. Normál piskóta helyett.
A neve Hamis piskóta.
Hozzávalók:
2 dl kefir,
5 dkg liszt,
1 dl olaj,
25 dkg porcukor,
2 tojás,
1 sütőpor.
Elkészítés: Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, majd elkeverjük benne a sütőport. Kefirt, olajat, porcukrot és tojást adunk hozzá, majd fakanállal jól összedolgozzuk. A masszát papírral bélelt tepsibe öntjük, közepes hőmérsékletre előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. A megsült tésztát a tepsiből tálcára borítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk róla. Kihűlés után ugyanúgy hasznosíthatjuk, mint a piskótatésztát, egyedül feltekerni nem lehet, mert könnyebben reped.

Amit írtál receptet, nem valószínű hogy mielőtt kipróbálnám anélkül leírnám neked. Hülyeséget meg nem szeretnék írni.

Vagy pedig van még egy recept Fehér Piskótára. Nem tudom, hogy ezt megcsináltad-e már, de szerintem egy próbát megér.
Hozzávalók:
7 db tojás fehérje
1 kevés citromlé
20 dkg porcukor
15 dkg liszt (finom)
5 dkg vaj
1 ízlés sz. citromhéj
1 ízlés sz. vaníliás cukor
Elkészítés: A tojásfehérjét kevés (1 mokkáskanálnyi) citromlé hozzáadásával félig felverjük, majd apránként hozzáadjuk a cukrot is, s addig verjük, amíg szép fényes, síma és kemény lesz a hab. Ekkor óvatosan, ugyancsak apránként adagolva hozzákeverjük a lisztet, az olvasztott vajat, a citromhéjat és a vaníliás cukrot. Hosszúkás, magas formában lassú tűznél kell sütni. Kihűlés után citrom / csoki / diómázzal lehet bevonni.

Egyébként nem tűnsz megszállotnak, meg így engem is buzdítassz arra hogy jobban elméjüljek a szakmám érdekességeibe, ezért meg is köszönném neked, hogy ilyen maximalista vagy. :-)

Várom következő kérdésed.
Üdv. Pisti
Mészár István 2009. 05. 21. 19:29

még mindíg a cukrász piskóta vágy

Szia, Pisti!Ismét Mariann.

Hát nem igazán ilyesmire gondoltam, amit írtál hanem valami könnyebben beszerezhető alapanyagokra, mint pl. ezt a receptet találtam a neten, és itt pudingport és tejport gyúrnak a tésztába. Nem lehet ezt megoldani a piskótával is, mármint ezen, porok segítségével? Vagy egy könnyebb kérdés ezen a molnárka alaptésztáját, miben változtatják meg a puding és a tejpor? Köszönöm a válaszokat!

MANDULAPELYHES MOLNÁRKA ASZALT SZILVÁVAL TÖLTVE

Kelt tésztához:
• 230 g meleg víz
• 1 tojás
• 1 tk só
• 500 g kenyérliszt BL-80
• 8 g vanília pudingpor
• 20 g tejpor
• 10 g szárított élesztő
• 100 g kristálycukor
• 75 g olvasztott vaj
kérdés: Maruszka 2009. 05. 19.  22:15 7
Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!
Szia Mariann!

A pudingpor és a tejpor egyfajta dúsító hozzávaló. Mint mondjuk én szoktam készíteni fonott kalácsot, abba én teszek tejport. Ettől olyan krémesebb lesz az állaga. A pudingpor is ilyesmi hatást kelt a tésztába. A piskótába tehetsz tejport egész nyugodtan, de a színe nem sokat fog változni. Azok a cukrászdák, amelyek friss tojással dolgoznak, nem háztól szerzik be azt, hanem tenyésztőktől, és ott nem az a cél hogy minél sárgább legyen a sárgája. Ez az átka az egésznek.
Várom következő kérdésed.

Üdv. Pisti
Mészár István 2009. 05. 20. 13:54

masni

Kedves István!
De jó, hogy itt vagy és éppen a diszítésben vagy járatos!
Szeretném, ha segítenél. Én jelenleg épp tanulom a szakmát, mely igazán szép, de nem könnyű.
Vizsgamunkámra készülnék, amely egy egyszerű marcipán burkolatú masnis lenne, /mint pl. egy ajándék kalapdoboz masnival/. Kérdésem,hogyan tudok marcipánból szép masnit készíteni, hogy megtartsa a formáját? Vagy mit javasolsz helyette?
Köszi;üdv:Zsika
kérdés: hannócli 2009. 02. 24.  13:59 6
Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!
Szia!

Ha Marcipánból csinálnál masnit, az azért bonyolult, mert sok idő míg annyira kisárad, hogy megtartsa a formáját. Ez kb. egy hét. Ráadásul egyenként kell megcsinálni a részeket, és majd csak utánna lehet összeilleszteni. Amit tudok javasolni, az a cukortészta. Gyorsan köt, de viszont gyorsan is kell vele dolgozni. Vagy jacasolhatom még a csokit is. Azzal meg eleve cifrásra is csinálhatod, mivel ha ét csokit használsz és teszel hozzá fehér csokit is, akkor szép márványos hatást is elérhetsz. Én ezeket tudom javasolni.

Üdv. Pisti
Mészár István 2009. 02. 24. 18:06

Hello!

Szeretnem megtudni mi a jilk.Soha nem hallottam,vagy lehet ismerem csak mas neven.En is sok sutit szoktam kesziteni.A piskotat siman,tojas liszt sutopor vagy vizzel is szaporitom.Koszonom.
kérdés: slezinger 2009. 01. 22.  13:02 5
Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!
Hello!

A Jilk paszta egy lazítószer, de nevezhetjük adalékanyagnak is.
Ez a cukrász iparban használatos paszta. Azért használják elég nagy mennyiségben, mert a használata is egyszerű, a piskóta ami a jilkkel készül finom és sok mindenhez felhasználható.
A használata annyit jelent, hogy amikor készítjük a piskóta tésztáját, nem kell bajlódnunk külön a sárgájával és külön a fehérjével, hanem egyszerűen beletesszük az Üstbe teszünk hozzá cukrot és vizet, no meg a jilket és felverjük, majd beletesszük a lisztet. Annyiban is egyszerűbb ezt használni, mert nem esik össze a nyers massza. Könnyebb kezelni.
Sikerült megfelelő magyarázattal szolgálnom?
Ha nem, akkor várom a következő kérdést ezzel kapcsolatban.
Üdv. Pisti
Mészár István 2009. 01. 22. 14:14

forma torta

Kedves István!

A napokban traktoros tortaformát vásároltam, kisfiamnak szeretnék egy ilyen forma tortával kedveskedni. Nézelődtem az oldalán, de ilyen formából "kifordítós" receptet nem találtam. Tudna nekem receptet ajánlani, (esetleg csokoládésat) vagy segíteni, h hol találok hasonlóakat? A forma 30x20cm, és kb 5 cm mély.

Előre is köszönöm válaszát: Ildikó
kérdés: IldaDem 2008. 12. 15.  17:57 4
Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!
Kedves Ildikó!

Szilikon formárol lenne szó vagy fém formáról ? Mert hogy mind a kettőt külön külön eljárással kell kiszedni a formából. A fém formát ki kell vajazni és ki kell lisztezni , mert úgy a tészta könnyebben kijön a formából. A szilikonformából meg csak egyszerűen ki kell fordítani.Ekkor a tészta még meleg legyen de már ne forró. Hogy hol találna hasonó receptet abba nem tudok segíteni, de annyiban tudok segíteni hogy egy alap receptet megadok nagyából a formához. Ez a tészta egy nehezebb tészta, mert zsiradék is van benne, így még könnyebben ki lehet szedni a formából. A recept a következő, csokitortához: 5db tojás;10dkg cukor; 10dkg liszt; 4dkg lágy margarin; 2dkg kakaó. Elkészítése: A tojásokat különválasszuk, és a sárgájába beletesszük a lágy margarint. A sárgájához hozzáteszünk 6dkg cukrot, a maradék 4dkg-ot pedig a fehérjébe rakjuk. Közben a sütőt melegítsük elő 180fokra, gáztűzhelynél 5 vagy 6-os fokozat.A lisztet és a kakaóport össze kell keverni( összeszitálni).A tojásfehérjét kemény habbá fel kell verni, majd egy kevés habot a margarinos cukros tojássárgájához teszünk és felhabosítjuk. Az így kapott masszát a tojásfehérjehabhoz öntjük, és hozzátesszük a kakaós lisztet.Óvatosan egyneműsítjük(összekeverjük) majd beletöltjük a formába. Ha olyan a forma hogy nem stabilan áll, akkor olyan tepsi segítségét kell venni amivel kilehet támasztani és úgy berakni sülni.A sütőben kb. 40percig sütjük. 30perc után tű próbával ellenőrizzük a sütést(a tű próba annyit jelent, hogy egy hústűt vagy egy kést szúrunk függőlegesen a tészt közepébe,és ha az ezközre a szúrás után kihúzva nem ragadt rá tészta, akkor megsült a tésztánk, ha lágy tészta marad az ezközön akkor tovább sütjük, és időnként megismételjük a tű próbát.)De a sütőajtót, szigorúan csak 30perc után nyithatjuk ki. A csokitorta töltelékét a veboldalamon megtalálja. Ennyit tudtam segíteni. Remélem megfelel. Ha nem akkor várom további kérdéseit.
Üdv. Pisti
Mészár István 2008. 12. 20. 20:06

kerdes

szia,
Azt szeretnem kerdezni hogy a jylk pasztat milyen tipusu sutikhez lehet felhaznali, vagyis egyensuly tipusu tesztakhoz, piskota jelleguekhez vagy talan surubb allaguakhoz is.
Elore is koszonom Zseni Varadrol.
kérdés: azseni 2008. 12. 09.  13:10 3
Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!
Szia!

Jylk pasztát végülis piskóta tésztához szokták felhasználni általában.
Az ilyennel készűlt Piskótát mindenféle sütihez lehet használni.

Üdv. Pisti
Mészár István 2008. 12. 10. 16:30

süti

Szia!
A kérdésem az lenne, hogy melyik sütibe lehet papirt (mint pl szerencsesüti) belesütni? Vagy bármelyikbe?
elöre is köszönöm :)
kérdés: patahinta 2008. 08. 23.  23:05 2
Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!
Szia!

Olyan sütibe lehet papírt sütni, amelyiknek a tésztája nem túl zsíros, mert az eláztathatja a paírt és akkor szinte felesleges beletenni, mert csak nyűg. Inkább olyan tésztájú sütikbe lehet papírt sütni, amely omlós szerkezetű, szóval nem hiszem hogy a piskóta masszájába bele lehetne tenni úgy hoyg ne ázzon szét.
Mondjuk én még konkrétan nem próbáltam ki hogy melyikekbe lehet belesütni.
Ahhoz egyébként nem külön papír kellene? Mert tudtommal sima nyomtatópapírból nem lehet bele szabni. Esetleg sütőpapírt vagy tényleg venni kellene hozzá olyan típusú papírt amit bele lehetne sütni a tésztájába.
Ennyit tudtam neked segíteni.
Lehet hogy ezt már te is tudtad eddig, de ez kicsit komolyabb téma, és lehet hogy egy Kínait kellene megkérdezned róla. :-) Mert ők tudják ezt ügyesen csinálni. :-)

Üdv. Pisti
Mészár István 2008. 08. 24. 14:31

Muffin

Kedves István!
Akármilyen recept szerint próbálok muffint készíteni a tésztája nehéz marad és "szivacsos". Mi a titka, hogy a tészta könnyű legyen és olós? Válaszodat köszönöm: bj
kérdés: bj 2008. 05. 23.  09:50 1
Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!
Kedves bj!

A Muffin-ok sütőporos tészták. A sütőportól fúvódik fel, és attól omlós. Zsiradék is kell a tésztájába, hogy ne legyen száraz. Leginkább ezért teszik bele.

Adok egy alapreceptet, és próbáld meg ebből elkészíteni.

12 db-hoz.

26 dkg liszt
2 db tojás
9 dkg cukor
12 dkg olvasztott margarin ( v. vaj)
1,2 dl tej
1 teáskanál sütőpor
csipetnyi só.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Kivajazunk és liszttel behintünk 12 db formát. Tálba szitáljuk a lisztet, a sütőport és a sót, hozzáadjuk a cukrot is. Belegyúrjuk a tojásokat, a tejet és a vajat. A tésztát a formákba töltjük és 15-25 percig, illetve tűpróbáig sütjük.
A süteményt rácsra borítjuk és teljesen kihűtjük.

Remélem sikerül mostmár jobban a Muffinod.
Üdv. Pisti.
Mészár István 2008. 05. 25. 11:57
Hirdetés

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

B.A.R.F - a kiegyensúlyozott kutyáért

B.A.R.F - a kiegyensúlyozott kutyáért

Bár kutyanévnek is tökéletes lenne, a „barf” szó egészen mást takar. Ismerkedjünk meg hát dióhéjban ezzel az újnak nem mondható, de mostanában futótűzként terjedő kisállat táplálási móddal.

Tovább »
Nászajándék Salzburgból: a legtutibb bajor receptek

Nászajándék Salzburgból: a legtutibb bajor receptek

Az olasz vagy éppen a kínai konyha egyre kevésbé számít különlegességnek, még ha mi magunk készítjük el, akkor is. Most az újra egyre népszerűbb klasszikus bajor receptek magyarosított változataiból mutatunk párat, kísérőként pedig egy igazán csajos könyvet.

Tovább »
Csak 3 órát bírj ki, és lefogysz

Csak 3 órát bírj ki, és lefogysz

Régi frázis, hogy ha egy csecsemő kibír 4 órát két étkezés között, akkor nekünk felnőtteknek is illik ennyit kibírni anélkül, hogy feltépnénk a hűtőszekrényt. Jorge Cruise szerint az anyagcserénket ugyanúgy edzésben kall tartanunk, mint a testünket. Könnyű betartani ezt a diétát, főként azoknak, akik hajlamosak egész nap csipegetni.

Tovább »

Hirdetés

Kalkulátor

Összeillesz a pároddal?

Add össze születési dátumotok számait egyesével, majd egyszerűsítsd egyjegyűre. Keresd ki a saját és a párod életszámát, és megtudod, mennyire lesz harmonikus a kapcsolatotok, illetve, milyen konfliktusok várhatók.

Még több kalkulátor »

Szakértők

Dr. Jánky György

Plasztikai sebész

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Dr. Jánky György

Társkereső

Társkereső
Judit Katalin Szilvia Zsolt Violetta éva 
Társkereső
jozsef jozsef István Lajos Réka 

Még több társkereső »

Női portál oldaltérkép