2018. augusztus 19. - Huba
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. augusztus 19. - Huba
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Szakértők

Hirdetés

Keresés szakértőink között

Szakmák szerint:

Név szerint:
Keresés kulcsszóra:

Úgy érzed, tudsz segíteni,
tanácsot adni másoknak?
Legyél Te is a Birodalom szakértője!

Erdősné Zsóka

Szoptatási tanácsadó

Bemutatkozás  


erdos70@gmail.com
http://
Erdősné Zsóka

Kérdések és válaszok

«« elejére      következő » végére »»

hozzátáplálás

A kérdésem az lenne hogy 4hónapos elmúlt a babám éjjel is 2szer eszik. Tápszeres. Elkezdeném a hozzátáplálást segítene benne?
kérdés: andrea2013 2014. 01. 10.  10:47 12
Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!
Kedves Kérdező!

Kicsit fiatalnak tartom azt a babácskát még a hozzátápláláshoz. Meg szabad kérdeznem, hogy kizárólag tápszeres a pici, vagy időnként kap anyatejet is? Ha kizárólag tápszeres, akkor miért alakult ez így? Kérdésem nem véletlen. Ha ugyanis túl korán vezetünk be más ételeket a baba életébe, az a csecsemők egy részénél, különösen azokban a családokban, ahol előfordult allergiás megbetegedés, allergiát okozhat. A kisbabák szervezete ugyanis az első hónapokban különösen érzékeny az úgynevezett fajidegen fehérjékre. A kis csecsemők szervezete még nem képes más ételt megemészteni, csak az anyatejet (vagy tápszert). A többi étel feldolgozásához szükséges enzimek csak a későbbiekben kezdenek termelődni. Ezért azt javasoljuk, hogy 6 hónapon keresztül a kisbaba csak és kizárólag anyatejet kapjon - természetesen, ha ez nem megoldható valamiért, akkor tápszerrel kiegészítve, de sokkal ellenállóbb, sokkal kevésbé lesz allergiás egy szoptatott baba, mint tápszeres társa, ha elkezdődik a hozzátáplálás.

Én egyébként úgy gondolom, hogy a baba maga fogja jelezni, ha itt az ideje a hozzátáplálásnak. Hiszen minden bizonnyal idáig is megbízhatóan közölte veled, ha éhes volt, vagy jóllakott. Ugyanígy azt is jelezni fogja, ha az anyatejen vagy tápszeren kívül más ételeket is megkíván. Például el kezdi ügyesen kézbe venni és fogni a tárgyakat, sőt arra is képes, hogy mindent a szájába tegyen. Néhány gyerek még a mamája ételét is megpróbálja elvenni, vagy éppen kinézi a szájából. Mikor a baba már elég érett ahhoz, hogy más ételeket is megegyen, akkor a nyelvében levő izmok és a szája a nyelve hegyéről a száj hátsó részébe tudják juttatni az ételt. Képesnek kell lennie arra is, hogy mindezt a nyeléssel is összhangba hozza, márpedig egy 4 hós baba erre nem igazán képes még. (Figyeld csak meg, mit tesz a kisbaba, ha kiskanálból kínálod tápszerrel: nyelvét előre-hátra mozgatja, így a falatot jóformán kitolja a szájából.)

A babáknak gyakran nő a szopásigényük, amikor elérkezik az első ételek bevezetésének ideje. Ha a baba ekkor még nincs hat hónapos, ez valószínűleg még nem annak a jele, hogy mást is enne, valószínűbb, hogy intenzív növekedési szakaszhoz érkezett. A népszerű hiedelem ellenére, az este adott szilárd ételektől sem alussza át a baba jobban az éjszakát. Az első próbálkozások, amikor a babádnak szilárd ételt adsz, sokkal inkább tanulási folyamathoz hasonlítanak, mint bármi máshoz. Nem kell teletömni a baba pocakját. Csak negyed teáskanálnyi étellel kezdj, fokozatosan növelve az adagot, és természetesen mindig a baba útmutatását kövesd! Ha nem mutat érdeklődést az evés iránt, ne erőltesd! Előbb-utóbb úgyis megjön az étvágya. Vannak kisbabák, akik csak nyolc-kilenc hónaposan szeretnének kiegészítő ételeket kóstolgatni.

Azt se felejtsd el, hogy ha a baba nagyon éhes, akkor nincs olyan hangulatban, hogy bármi újat kipróbáljon! Az első néhány hétben szoptatás/tápszerezés után próbáld megkínálni! A délelőtt és a délután jó alakalom lehet erre.

Egyszerre csak egyféle új ételt vezess be, és legalább egy hét teljen el egy-egy új étel bevezetése között! Kezdd tehát negyed teáskanálnyi új étellel naponta egyszer vagy kétszer, egy kicsit mindig növelve az adagot! Bár egy idősebb csecsemő kevésbé hajlamos az allergiára, mint egy fiatalabb, de azért előfordulhat. Ha egy bizonyos étel allergiás tüneteket vált ki – például kiütést, náthát, piros popsit – akkor egy hétig ne add a kérdéses ételt, majd próbáld meg ismét. Ha két-három alkalommal is ugyanazt a hatást tapasztalod, akkor várj a kérdéses étellel legalább fél évig!

Ennyit nagy vonalakban a hozzátáplálás megkezdéséről, remélem, tudod hasznosítani a leírtakat. Ha akad még kérdésed, fordulj hozzám bizalommal.

Szeretettel:
Zsóka
Erdősné Zsóka 2014. 01. 14. 20:14

a jó cumisüveg

Kedves Zsóka!
A nagy dilemmámban kérném a segítséged. Sajnos nincs elég anyatejem, így pótlásra szorul a 3 hetes kislányom. Kap egy másik anyukától anyatejet és tápszert is. Nem szeretném hogy leszokjon a szopizásról, ezért eddig kiskanállal adtam neki a pótlást, pohárból akárhogy próbálkozok, nem tudom megitatni. a kiskanalas verzió eddig működött, de egy hete már csak küzdelem, nem áll rá a szája és állandóan a nyakában köt ki a folyadék. Cumisüveget szeretnék venni, de nem tudom melyik fajata az, amelyikből nem folyik a pótlás, hanem meg kell dolgoznia a babának érte. van egy aventesem, abból csak szépen csöpög a folyadék, és úgy látom, szívnia kell a kicsimnek ha kajáét is szeretne belőle, de nem tudom, hogy ez-e a legjobb. Hallottam egy védőnőtől a medela calma cumisüvegről, de az túl drága nekem. Kérem segítsen, nagyon tanácstalan vagyok, mert mindenképp szeretném, ha a cumisüvegezés ellenére a szopizási kedve megmaradna. várom válaszát. Köszönettel: Edina
kérdés: margareta1 2013. 12. 19.  15:56 11
Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!
Kedves Edina,

Köszönöm, hogy bizalommal fordult hozzám. Az én véleményem az, hogy nincs az a cumis üveg a világon, ami az anyamellhez hasonlóan adagolná a tejet, ezért is nem javasoljuk. A baba könnyen összezavarodik, mert nyelve, állkapcsa és szája máshogy mozog szopáskor, és máshogy a cumisüveg, játékcumi vagy bimbóvédő használatakor. Szopás alatt a baba állkapcsa és nyelve összehangolt ritmusban dolgozik együtt. Miután a baba bekapja édesanyja mellét, nyelve ritmikus mozgást végezve a mellet tölcsérszerűen körülöleli, és szájpadlásához nyomja. Ez ellapítja és meghosszabbítja a mama mellbimbója körüli területet. A baba nyelvének hátsó része járatot képezve kicsit lesüllyed, szabad folyást engedve így az érkező tejnek. Ekkor a baba nyelni kezd, majd levegőt vesz. Ajkai a mellre szorosan simulva kifelé fordulnak, meggátolva ezzel a tej kifolyását.

Amikor egy szoptatott csecsemő úgy próbál cumisüvegből szopni, mint a mellből, hirtelen óriási folyadékáradattal találja magát szemben. Ez arra kényszeríti, hogy a nyelvével elzárja a tej kifolyását, nehogy fuldokolni kezdjen. Ajkai szorosan a keményebb mesterséges cumira záródnak, és állkapcsait nem kell mozgatnia. A tej azonnal folyni kezd, nem kell várni a tejkilövellési (let-down) reflexre, így erőfeszítés nélkül elégíti ki a babát.

Ezért cumisüveg helyett - ha semmiképpen sem megoldható a kiskanalas, vagy poharas táplálás - a Szoptanit nevű készüléket ajánlom, amelynek köszönhetően a kisbaba ugyanúgy az Ön mellét veszi a szájába, csak mellette van egy egészen pici cső is, amin keresztül adagolni tudja magának az ételt. Így olyan, mintha szopizna, nem is jut könnyen a táplálékhoz, és a baba-mama közötti kontaktus is megmarad.

Kérem, írja meg, mi lett az eredmény, és ha további kérdései vannak, forduljon hozzám bizalommal.

Szeretettel:
Zsóka
Erdősné Zsóka 2014. 01. 14. 20:26

elválasztás

Kedves Zsóka!

Kérdésem a kislányom elválasztásával kapcsolatos. MÁdodszülött kislányom február 1-én lesz kétéves. Sajnos egy mellszűrővizsgálat (sztereotipiás mammatonvizsgálat) miatt el kell választanom a kislányomat. Délutáni és esti altatásnál, illetve éjszakai visszaltatásoknál szoptatom a kisleányt. Már régóta igyekeztem éjszakánként ugyanazt a mellett nyújtani, hogy a tejtermelés ne fokozódjon. Nem szerettem volna drasztikusan elválasztani, de az idő sürget, most sajnos emiatt el kellett halasztani egy vizsgálati időpontot. Próbáltam vele beszélni, elmondani neki, ma este vacsora után hányt, azt gondoltam, talán pszichés okokból. Este csak hisztériázott, rángatózott, elképzelhetetlen, hogy bármi más rituálé bevezetésével pótolható a mellen álombaringatás. Elszülött kislányomat 2,5 évig szoptattam, utána sajnos már nem is tudtam délutánonként elaltatni, de nála nem volt ilyen kényszer,ami az elválasztást indokolta volna, és ő éjszakánként sem ébredt fel. Tudom, hogy a fokozatosság számítana. Ha nem lenne ez a vizsgálat, és nem lenne szó az egészségemről, megvárnám, természetesen, amíg ő elválasztódik, de most más a helyzet. Hogyan tudom elkerülni az esti sírásokat? Se éneklés, se ringatás nem elegendő neki, talán érzi rajtam is a gyötrődést. Nagymama is segítene, igaz vidéken élnek, de szerintem el is hívhatnám magunkhoz, ő segítene, de azt gondolom, hogy ez csak időleges megoldás, utána ugyanúgy kezdhetnénk majdnem előlről. Nagyon várom szíves válaszát, és gyakorlati tanácsát. Üdvözlettel, Szilvia
kérdés: kokusz71 2013. 11. 12.  21:34 10
Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!
Kedves Szilvia!
Köszönöm, hogy hozzám fordultál! Az igazság az, hogy a leválasztáshoz az kell, hogy fejben eldőljön: valóban le akarjuk választani a gyermeket. Mivel az Ön esetében ez egy kényszer helyzet, muszáj mihamarabb megtenni a szükséges lépéseket. Én azt gondolom, hogy a kislánya már elég "nagylány" ahhoz, hogy megértse, Anya beteg, és gyógyszereket kell szednie, aminek következtében "elromlott" a tejecske, így Ő nem ihat belőle. De közelíthet úgy is a dologhoz, hogy mivel Ő már nagylány, igazán ehet, ihat másfajta dolgokat is, így nem lesz szüksége a tejecskére. Fontos, hogy az ilyen hirtelen történő leválasztásnál a kicsinek biztos, hogy szüksége lesz valamiféle pótlékra. Ez lehet egy párna, egy pelus, egy póló, ami "anyaszagú", egy baba, plüss, amit ölelgethet elalváskor, stb. Én úgy csinálnám, hogy az esti lefekvésnél "együtt kennénk be a cicit gyógykenőccsel", ami természetesen valami ártalmatlan testápoló, de ezt a kicsinek nem kell tudnia. Miután a bekenés megtörtént, megbeszélhetik, hogy most a cicinek aludni kell, segítsen elaltatni. Így összebújnak, a cici is pihen, és talán a kislány is megnyugszik az anyai öleléstől. A lényeg, hogy mindent előre beszéljenek meg, hogy a kicsi ne érezze büntetésnek az elválasztást.

Remélem, tudtam segíteni, és kérem, írja majd meg, hogy tudta alkalmazni a tanácsaimat a gyakorlatban - ami tudom, hogy sokkal nehezebb. További felmerülő kérdései esetén is forduljon hozzám bizalommal.

Szeretettel:
Zsóka
Erdősné Zsóka 2013. 11. 19. 00:36

szoptatás

Jó napot! nem tudom, hogy még működik e ez az oldal, azért leírom kérdésem. Nyolc hetes a kisfiam. 36 hétre koraszülöttként visszamaradt súllyal született: 1880 gr 45 cm. egy hétig inkubátorban volt, egy hétig utána még kiságyas külön kórteremben, ahol napi négyszer próbálkozhattunk a ciciből evéssel, addig tápszert és teát kapott cumisüvegből csecsemősőktől. Pár nap eredményeképp elkezdtünk jól együttműködve szopizni, azóta ha tudom, csak szopizással eszik, volt rá alkalom, főleg az elején, hogy kellett etetés után még egy kevés tápszer. Azóta most jelentkeztek kisebb problémák, gyorsan elejét szeretném venni. Tudom, hogy nem szabad stresszelni, mégha úgy látszik hogy kezd csökkenni, vagy legalábbis nem elég a kicsimnek az alkalmankénti tej mennyisége, de azért megpróbálok mindent, hogy még egy ideig lehessen tejem. Szeretném segítségét kérni. Eddig kb. három hete beállt a háromóránkénti szopiztatásra kincsem (nyolc hetes baba) és mindig váltott mellből etettem a napi és alkalmankénti (kb. 60-80 ml) adagját is mindig megette. Nekem pont annyi tejem van, amennyit eddig megevett, etetés után kb. 10-20 ml tejet tudtam lefejni. Kb. két hete esti lefekvéskori etetésnél mindig többet kívánt, ezért bevezettem, hogy a lefejt tejet a kb. 5-6 órási etetésnél adom oda, így 8-9 kor a lefekvéskori etetésnél mindig volt a megfelelő tejmennyiségem mellemben kicsim számára. Eddig mindez be is vált. Most egy majdnem egy hétig nem tudtam mérni az evési adagjait, nem tudom mennyiket evett, de elégedettnek tűnt, viszont azt vettem észre, hogy szopizás után már nincs mit lefejnem vagy csak 5-10ml-t, ill. a 8-9 órási után (amikor egy mellet nem hat óra után "használunk", hanem kilenc óra különbség után a kihagyott szopiztatás miatt)tudok lefejni kicsit többet 20-25-t. Ma viszont már egyrészt hogy tudok mérni és mivel láttam, hogy még nagyon éhes, odaadtam neki mindkét mellemet, megevett 135 ml-t, viszont így a következő etetésre feltételezem nem termelődik elég tej, mivel mindkettő üres, és nem hatóra mulva lesz a "normáletetés", hanem csak három óra telik el. lehet hogy rosszul értelmezem a tejtermelődést, de nem mertem soha mást kipróbálni, egyrészt mert eddig bevált ez a váltott melles háromóránkénti etetés, másrészt mert féltem, ha mindkettőből etetek, 3óránként nem termelődik elég tej a mellembe, hanem a megszokott 6 óra szükséges hozzá. Rosszul gondolom?
Illetve másik kérdésem, hogy hogyan tudnám növelni a tejmennyiséget, ha kicsim szopizása nem hozza meg a kereslet-kínálat elvén működő tejtermelődést? olvastam vhol ezt a 7-7-5-5-3-3-1-1 technikát az hogy működik? etetek három óránként, lefejem azt a mellemet amiből etettem. és aztán félóra mulva nekiállok váltott mellből ennek a technikának? köszönöm a segítséget előre is. amugy eddig egyáltalán nem paráztam rá a dologra, erre pár napja anyukám, mondta, hogy milyen jó, hogy én tudok szopiztatni és van tejem, merthogy neki csak egy hónapig volt teje, és mondta, hogy reméli lesz még egy ideig tejem, na azóta véste bele az agyamba a gondolatot, hogy mi lesz, ha elfogy a tejem...
kérdés: miszte 2013. 07. 23.  12:38 9
Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!
Kedves Kérdező!

Kérem, ne haragudjon, de az email fiókom ezt a kérdést nem jelezte, véletlenül találtam csak meg. Mivel a kérdés feltevése óta jó néhány hónap eltelt, biztosan nem aktuális már a problémája, de kérem, néhány szóban írja le, hogyan sikerült orvosolni a gondokat, illetve azt, hogy azóta minden rendben megy-e a kicsi táplálásával.

Szeretettel:
Zsóka
Erdősné Zsóka 2013. 11. 19. 00:39

Szopizás

Kedves Zsóka! Szilvi vagyok, 2009. 12. 24-én született meg az első kisbabám. 6 hónapos koráig mindenképpen szoptatni szeretném. De sajnos a baba még csak 7. hetes volt, mikor megjött a menstruációm. Már egy héttel korábban rosszul evett és sírt 10 per után a cicin. Most második alkalommal, már sokkal rosszabb volt a helyzet. Már csak 2 percet tudott szopizni és nagyon nagy sírásba kezdett. Ezek után lefejtem a tejet és üvegből adtam, így csak akkor sírt amikor elfogyott az üvegből. Gondolom akkor érezte a más ízt. Volt aki azt mondta, hogy ez egyre rosszabb lesz, és ha tényleg ragaszkodom az anyatejhez, akkor fejjek, fagyasszak és a piros betűs napokon a fagyasztott tejet adjam. Ön szerint ez jó megoldás? Most úgy kezdtem a fejést, hogy ha a jobból evett, akkor 1 óra múlva fejek abból, és a következő alkalommal meg ugyanígy a balból. Ez így jó? Vagy az ellentétest fejjem? Vagy mindkettőt? Válaszát előre is köszönöm!
kérdés: Szibi 2010. 03. 15.  16:01 8
Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!
Kedves Kérdező!

Igen, gyakori jelenség, hogy a baba már a vérzés előtt néhány nappal is visszautasítja a cicit. Ám ha valóban a megváltozott íz okozza a sztrájkot, akkor a lefejt tejet sem fogadná el. Ha tehát a kisbabának CSAK a szopival van a baja, akkor ott valami más problémáa lehet, ami csak véletlenszerűen esik egybe a menstruációval. Ez lehet egy torokgyulladás, fogzás, középfülgyulladás, vagy más gyulladásos probléma.

Gyakori az is, hogy az Édesanya azt érzi, hogy kevesebb a teje ilyenkor. Ezt úgy lehet áthidalni, ha gyakrabban teszi mellre a babát. A lényeg, hogy pótlást semmi esetre se kapjon a baba, és én sajnos azt sem tartom jó ötletnek, hogy cumisüvegből eteti ilyenkor a kicsit. Ez ugyanis előbb-utóbb cumizavarhoz vezethet.

Ebben az időszakban tanácsos lenne tudatosan felkészülni. Ehhez az étkezéssel járulhat hozzá a legjobban. Kerülje a puffasztó, nehéz, zsíros ételeket. Részesítse előnyben a tejtermékeket, de ne feledkezzen meg a megfelelő fehérjebevitelről sem, méghozzá sovány húsok formjában. Sok nyers gyümölgy, zöldség fogyasztása nagyon fontos, hiszen a C-vitamin mindig csökken a menstruáció alatt.

Szeretettel:
Zsóka
Erdősné Zsóka 2010. 04. 01. 16:05

szoptatás,altatás

Kedves Zsóka!
Korábban már írtam önnek és kaptam is válasz és jó tanácsokat.Most az egyikkel próbálkozom is az összebújásos énekléssel.Már 18 hetes kismama vagyok és már a mellbimbóim nagyon érzékenyek, így a szoptatást abba hagytam a 2 éves lányomnál.Este már csak csak elalszik a cici nélkül,de délután 2 napja nem alszik.A cicit nem is adom neki mivel érzékeny.Mondtam is neki,hogy anyucinak fáj és pihentetni kell.Ma délután nem is kért.Egy órán keresztül énekeltem neki,meséltem,de nem akart aludni.Pedig láttam rajta,hogy fáradt.Ficánkolt össze -vissza.Egyébként külön szobába vagyok vele,mert amikor kicsi volt így alakult és így kényelmesebb volt őt kívenni az ágyból és mellre tenni.És így jól össze nőttünk.Lehet,hogy ez is nehezíti a dolgomat az altatással kapcsolatban.Vagy már nem igényli a délutáni alvást?Jövőre oviba megy és ott aludni kell.Remélem ez addigra változni fog.Habár még csak most kezdtük a cici nélküli alvást,de én még nem adom fel.
Azért is írtam,hogy van e remény azért még a délutáni alvásra.A szeretetből nincs hiánya,igyekszem minden időt vele tölteni foglalkozni vele,szeretgetni,játszani stb.
Köszönöm előre is válaszát!
Tisztelettel:Adrienn
kérdés: Audry28 2010. 03. 10.  16:18 7
Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!
Kedves Adrienn!

A kicsi valószínűleg azért ragaszkodik a cicihez, met az jelenti számára az egyedüli biztonságot és megnyugvást. Ez azt jelenti, hogy helyette valami olyasmit kell bevezetni, ami ezt pótolhatja a kis életében. Ez lehet egy plüssállat, vagy egy pelus, esetleg anya pólója, amit ölelgethet. Ennyi idősen már meg lehet vele beszélni, hogy mostantól nem lehet szopizni, ám ezt úgy kell elmondani, hogy ő is megértse. Őszintén tudasd vele, hogy a cici már nem jó, nagyon fáj, ezért ő már nem kaphat belőle, esetleg egy kis történetet is fűzhetsz hozzá, pl. hogy elfogyott a tej a ciciből, már nincs benne tejecske, mert a nyuszika elvitte. Ölelgesd, szeretgesd meg, hagyd hogy hozzádbújjon, ha akarja simogathassa is. Ez ilyenkor gyakran előfordul. Alváashoz mindig kössetek egy kis rituálét, például egy kis közös játékot, közös ágyazást, és akkor kapja meg a kis plüssállatát, vagy feküdhessen melléd egy kicsit, amíg elalszik.

Szeretettel:
Zsóka
Erdősné Zsóka 2010. 04. 01. 15:47

Javaslat

Kedves Zsóka.Elöször is szeretnék bemutatkozni.Halász Ritának hivnak,24.életévemet töltöm,van egy 4és fél hónapos kislányom Alma az ö neve,akivel minden idö eltöltése öröm.Nos 2 kérdésem is lenne.Az elsö Alma babával kapcsolatos.Aggodom mert miota elérte a 4honapos kort,csak napi egy alkalommal van a pelusban nagy dolog.Ez probléma?Színe rendben van szerintem.A 2.kérdésem az lenne hogy ezeknek a gyogyteáknak a keverékét fogyaszthatom-e amig szoptatok?(tölgyfakéreg,füzfakéreg,legyezöfü,füsti ke,zölddiohéj,vérehullófecskefü,csalán,veronika,kö römvirág,cickafark)Ugyanis ez egy bevált recept a pikkelysömör kezelésére.Kérem irjon,mi a véleménye Önnek.Köszönöm.
kérdés: ritahalsz 2010. 02. 01.  12:08 6
Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!
Kedves Kérdező!

A kaki miatt abszolút nem kell aggódnod. Teljesen természetes a napi egy széklet, sőt, még az is előfordulhat, hogy a csak anyatejjel szoptatott kisbaba néhány napig nem kakil. Ez persze kellemetlen, de megesik.

A második kérdésedre sajnos már nem tudok ilyen pozitívan reagálni. Az általad felsorolt gyógynövények közül a tölgyfakéreg, a fűzfakéreg,a csalán, a körömvirág egyáltalán nem javasolt a szoptatás alatt.

Szeretettel:
Zsóka
Erdősné Zsóka 2010. 04. 01. 15:26

szoptatás

Kedves Zsóka!

Igen nagy gondom van,amire idáig sajnos senkitől nem kaptam normális választ.3 gyermekem van és mind a háromnál nagyon nagy problémát okozott a szoptatás...
Mindannyiszor begyulladt a mellem még a tejbelövelés ideje alatt,és a kórházban se segítséget,se normális információt nem kaptam ezzel kapcsolatban.Annyit mondtak hogy fejni-fejni,ami meg is történt,de rengeteg tejem volt mindannyiszor,de fejni és szoptatni nehezen tudtam,mert tejcsatornaszűkületem van.Ez azt a problémát szülte,hogy másból sem álltam ki mint szoptattam és fejtem,ez miatt tiszta seb volt a mellem,ami rettenetesen fájt és a gyereknek is feladta a leckét mert nehezen tudott enni,az én kezembe az izületek begyulladtak.Mire megszoptattam,fejhettem,kifejtem az egyik mellem,addig tele lett a másik és 1 ördögi kör alakult ki.Sajnos a második gyermekemmel odáig fajult a dolog hogy minden erőfeszítésem ellenére is begyulladt,becsomósodott és tejlázat kaptam és elgennyesedett.Akkor elapasztották a tejem,mert életveszélyes állapotba kerültem,főleg hogy szülés közben is lefertőztek,és így a tejlázon kívül gyerekágyi fertőzésem is lett.Tehát a kérdésem az lenne,hogy most szeretnénk egy babát,de már előre feláll a szőr a hátamon ha a szoptatásra gondolok az előbb felsorolt problémák miatt,hogy mit lehetne ezzel tenni,illetve hogy lehetne megelőzni és kiküszöbölni ezt a problémát.Szeretnék szoptatni minél tovább,de ez a 3 gyermekemmel lehetetlen volt,sajnos nem bírtam 1 hónapnál tovább szoptatni őket,mert nekik is küzdelmes volt,Jól sem laktak még de már elfáradtak a küzdésbe,és rövid időn belül megint sírtak mert éhesek voltak.Tehát én is és a gyerek is kikészültünk ebben az időszakban.Van valamiféle megoldás erre a problémára?
Előre is köszönöm a válaszát.
kérdés: Hell Angel 2010. 01. 18.  08:35 5
Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!
Kedves Kérdező!

Köszönöm, hogy kérdésével hozzám fordult! Nagyon sajnálom, hogy a kórházban egyik alkalommal sem látták el Önt hasznos információkkal, és nem nyújtottak segítséget. Már csak azért is, mert a tejcsatornák mérete nem akadályozza a tej ürülését, én tehát azt gondolom, hogy ott más probléma lehetett a háttérben: helyes technika hiánya, helytelen mellretétel, szoptatási gyakoriság, túlzásba vitt fejés, stb. Az állandó fejés nem volt jó ötlet, hiszen ezzel csak növelte és növelte az amúgy is hatalmas tejmennyiséget, és persze, hogy kialakult a túlkínálat. Cumit, cumisüveget, esetleg bimvóvédőt használtak? Váltott mellből szoptatott? Hogyan, miként szokott mellet váltani? Milyen időközönként került mellre a baba?

Én - a rendelkezésemre álló adatok alapján - azt javaslom, hogy a következő kisbabánál mindenképpen kérje egy laktációs tanácsadó segítségét a körzetében. A legfontosabb, hogy az újszülött minél hamarabb mellre kerüljön, és hogy valaki figyelje, hogy tényleg helyesen van-e mellen. Ugyanis nagyon sok problémát annak tulajdonítok, hogy a nem megfelelő mellretételnek köszönhetően felborult a kereslet-kínálat elve, és ezért alakultak ki a problémák.

Szeretettel: Zsóka

Erdősné Zsóka 2010. 01. 18. 19:45

terhesen szoptatni

Kedves Zsóka!

11 hetes kismama vagyok.Van egy 23 hónapos kislányom aki még szopizik,de csak altatáshoz kell neki a cici.Éjszaka 1-2 szer még szopik.Szeretném leszoktatni.Igaz nem okoz panaszt,nincsennek méhösszehúzódásaim olyankor.Lehet-e a terhesség alatt őt szoptatni?Hogyan tudnám elválasztani a ciciről,hogy ne legyen nagyon sírós és magától elaludjon?Köszönöm előre is kedves válaszát!Tisztelettel:Adrienn
kérdés: Audry28 2010. 01. 12.  14:13 4
Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!
Kedves Adrienn!

Köszönöm, hogy hozzám fordult. Ha nem volt a kórelőzményében koraszülés, többszörös vetélés, nincsenek görcsei, akkor egész nyugodtan folytatható a szopi a szülésig, vagy akár még tovább is. Egy egészséges ütemben zajló terhességre nincs rossz hatással a szopi, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem kell az embernek odafigyelnie önmagára. Ameddig jól érzi magát, addig semmi gond nincs. A legtöbb kisgyermek egyébként elválasztja magát automatikusan a várandósság során, mert a tej összetétele, mennyisége, íze megváltozik, illetve közvetlenül a szülés előtt átvált kolosztrummá. Tehát nagy az esély rá, hogy a természet saját maga megoldja a dolgot.

Ha azonbam mégis inkább úgy dönt, hogy elválasztaná a manócskát, akkor érdemes megbeszélni vele, hogy most nem lesz szopi, mert a cicinek pihennie kell, és a cici is aludni akar, helyette viszont összebújnak, és dédelgeti a kicsit. Megeshet, hogy napközben ezért jóval több szeretgetést, babusgatást fog majd igényelni, és erre érdemes is odafigyelni, mert nem szabad, hogy a kislány úgy érezze, hanyagolva van, és esetleg nem kapja meg azt a szeretetet, gyengédséget, amelyre igénye lenne. És persze figyelni kell rá nagyon, hogy nem változik-e meg nagyon a viselkedése (a tiltakozáson túl).

Nagyon fontosnak tartom, hogy este a szopi helyét mindenképpen vegye át egyfajta "rituálé". Ezalatt éneklést, mesélést, összebújást, beszélgetést, közös megágyazást értek. Érdemes már előre felkészíteni napközben is, tehát elmondani neki, hogy este nem lesz szopi. Egy ideig biztosan tiltakozni fog, de ennek bele kell férnie:)

De az is megoldás lenne, ha egy ideig - ha kivitelezhető - Apa vagy valaki más altatná, és ő magyarázná el, hogy Anya és a cici jelenleg pihen. Egy a fontos: testkontaktusban ne legyen hiány.:)

Remélem, tudtam segíteni. Madj írjon, hogy sikerült a dolog, és természetesen máskor is nagyon szívesen adok tanácsot, ha tudok.

Szeretettel: Zsóka
Erdősné Zsóka 2010. 01. 12. 19:12

CICI

Köszönöm válaszod kedves zsoka hát igen együt alszunk ugyanis a párom már 1 éve külföldön van dolgozik ritkán jár haza hiányzik neki az apja és ha külön teném egyedül lenne már, én se lenék ott, a szive szakadna meg. Igen én alszok ÉS néha arra ébredek hogy rajta van ugy használja mint más vizet iszik.Az orditás könyörög hogy adjam nehéz dio amikkor nemadok anyukám jön át hogy adjak már neki ne kinozam, de viszont mások elöt már szégyeli ha megkérdiik azt mondja már nem cicilek ez ugy érzem jo.
kérdés: t321 2010. 01. 11.  20:06 3
Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!
Kedves Tünde!

Köszönöm, hogy leírt néhány dolgot ezzel kapcsolatban. Nos, első olvasatra az tűnt fel nekem, hogy a kicsi vajon miért szégyelli a dolgot? Miért mondja mások előtt azt, hogy ő már nem szopizik? Ne gondolja, hogy ez jó, sőt. A háttérben sajnos az lehet, hogy a környezetétől csupa negatív megjegyzést kap ezzel kapcsolatban, ezáltal azt érzi, hogy ez egy nemkívánatos, nem helyes dolog. És minél jobban ezt érzékeli, annál jobban fog szorongani miatta, és a kis lelkének annál jobban fog hiányozni ez a fajta testi kontaktus Önnel.

Nehéz helyzet ez, de ha mindenáron el akarja választani a kicsit, akkor csak a fokozatosság, és a szilárd elhatározás talaján mozoghatunk. Fontos, hogy kizárólag a szopit hagyja el, és ne az ezzel járó babusgatást, összebújást, és a gyermekre irányuló figyelmet. Neki ugyanis egyedül a TESTKONTAKTUS fontos, és ezt jelenleg így biztosítja saját maga számára.

Fontos lenne, hogy előre beszélje meg a kicsivel - már a nap elején -, hogy este nem lesz szopi. Határozottan, de finoman, kedvesen közölje vele, és tartson is ki mellette. Ne legyen az, hogy előre megbeszélik, és amikor az idő elérkezik, akkor a kicsi tiltakozni, netán sírni fog, és ön meghátrál, mégis odaadja neki a cicit. Inkább azt tartom fontosnak, hogy minél több támogatást kapjon abban, hogy a gyerek mérgelődését hogyan tudja kezelni. És még egy. Nem szabad magára hagyni a bánatában. Ugye, abban egyetértünk, hogy más az, ha valakit magára hagynak a problémáival, mintha megértően, ölelgetve mellette állunk. Tanácsos lenne olyan pizsamát, hálóinget választani, amiből a kicsi nem tudja könnyen kiszabadítani a mellét, így elmesélhetné neki a "cici történetét", aki elfáradt, és el kellett mennie aludni.

Nagyon fontos, hogy mind az elalvás, mind az egyes szopik elhagyását helyettesítsék valamivel. Gondolok itt valami közös játékra, mesélésre, összebújásra, simogatásra, stb.

Valószínűnek tartom, hogy nem lesz könnyű dolga, a gyerek biztos, hogy tiltakozni fog, és sír majd. De muszáj határozottnak maradnia, s ebben az Ön édesanyjának is muszáj segítenie. Ha tehát egyszer elhatározzák, hogy elválasztják, akkor nem szabad meghátrálni. Ha a kisgyerek megérett az elválasztásra, akkor fokozatosan javulni fog a dolog.

Írjon majd, hogy sikerült a dolog, és ha bármi kérdése van még, tegye fel bátran!

Szeretettel: Zsóka
Erdősné Zsóka 2010. 01. 16. 15:59

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

Ezért az 5 dologért érdemes a baloldalon aludni - Te milyen pózban alszol?

Ezért az 5 dologért érdemes a baloldalon aludni - Te milyen pózban alszol?

Mindenkinek más alvási póz kényelmes – lehet aludni hason, háton, illetve a jobb és baloldalon egyaránt. Ám azt tudtad, hogy mindegyik póz kihatással van az egészségre? Például, aki légúti problémákkal küzd, annak egyáltalán nem javasolt a háton alvás, akinek pedig emésztési gondjai vannak, csak ront a helyzetén, ha a jobb oldalán alszik. Szóval, hogyan is kell akkor aludni?

Tovább »
Nem mindenki képes megoldani ezt a két feladvány!

Nem mindenki képes megoldani ezt a két feladvány!

Még a zseniket is átejtheti ez a két igen trükkös, első látásra gyerekeknek való feladvány. Úgyhogy, ne bízd el magad, de azért ne is gondold esélytelennek azt, hogy képes vagy megválaszolni őket! Állj hozzájuk egészséges önbizalommal és szánj egy kis időt arra, hogy ma is megmozgasd az agytekervényeidet és cserébe a siker lehet a jutalmad!

Tovább »
A varázserdők misztikus üzenete neked - Képes személyiségteszt

A varázserdők misztikus üzenete neked - Képes személyiségteszt

Wass Albert szerint, ha jó füled van és érted az erdő nyelvét, akkor meghallhatod azokat a csodaszép meséket, amiket a forrás, a csermely, a patak tündére elmond ilyenkor a fáknak. Szeretnéd tudni, hogy rólad mit mesél az erdő? Olvass tovább és kiderül.

Tovább »

Kalkulátor

Parfüm horoszkóp

Olykor nem is olyan könnyű kiválasztani a személyiségedhez illő parfümöt. Ebben lesz segítségedre ez a kalkulátor. Válaszd ki a csillagjegyet, amelyben születtél, és megtudod, mely parfüm illik hozzád.

Még több kalkulátor »

Szakértők

Márton Andrea

Pedikűrös, lábelemző

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Márton Andrea

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Ferenc Antal Attila Preky69 Gyula 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép