2018. augusztus 19. - Huba
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. augusztus 19. - Huba
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Szakértők

Hirdetés

Keresés szakértőink között

Szakmák szerint:

Név szerint:
Keresés kulcsszóra:

Úgy érzed, tudsz segíteni,
tanácsot adni másoknak?
Legyél Te is a Birodalom szakértője!

Pető Judit

Testtartás- és mozgás-szakértő

Bemutatkozás  
1137 Bp. Radnóti Miklós u. 5-7.
06/30/610- 4911
alextechn@freemail.hu
http://alexandertech.tx.hu
Pető Judit

Kérdések és válaszok

«« elejére      következő » végére »»

hátfájás 2

Kedves Judit néni!
Köszönöm szépen válaszát, nagyon boldog lennék, ha tudna nekem segíteni. De ha lehet akkor szívesebben írnék e-mailben. H le tetszik írni a címet, válaszolok a kérdéseire.
Üdvözlettel: R
kérdés: rucika 2011. 04. 21.  10:43 19
Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!
Pető Judit 2011. 04. 21. 15:12

hátfájás

Kedves Judit néni!
Néhány éve gerincferdülés miatt műtétem volt. A hátam sajnos azóta is gyakran fáj. Néha olyannyira, hogy sehogy sem kényelmes az ülés, vagy a fekvés. Előfordul, hogy képtelen vagyok elaludni a fájdalom miatt, s most ebben is pillanatban is szörnyű. Sajnos ilyenkor a gyógyszer sem segít. Több fajta fájdalomcsillapítót kipróbáltam már, de egyik sem használ. Nem rendszeresen fáj, de amikor elkezdi, egy-két napig, esetleg tovább is. Jó lenne, ha tudna segíteni, valamilyen tanácsot adni, hogy mit csináljak ilyenkor. Nem szeretném ha életem végéig ez menne most már...
Előre is köszönöm a segítséget!
Üdvözlettel: R.
kérdés: rucika 2011. 04. 19.  20:33 18
Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!
Kedves R!
Először is, hogy valamit is tanácsolni tudjak, kérdéseim vannak.
Hány éves most, kedves R., és mennyi volt, amikor a gerincét (?)operálták. Tanult-e akkor, vagy előbb, valamiféle saját gerinctornát?
Ha igen, szokta-e csinálni? Természetesen ki kell valamit találnunk, mert nem jó fájdalommal élni, és biztosan többféle mogoldási lehetőség is lesz. Ha úgy gondolja, hogy ezt nem nyilvánosan akarja megbeszélni velem, jelezze, és akkor adok e-mail-címet, ahol elérhet. Válaszát várva üdvözlöm, Pető Judit, az Alexander-technika tanára
Pető Judit 2011. 04. 20. 22:36

csigolyák

Kedves Judit!
Előre is elnézését kérem, ha Ön nem a megfelelő személy a problémámra való tanácsadásra!
20 éves vagyok, örökletes rendellenességgel, spina bifida-val születtem, vagyis a farokcsigolyáim kiállnak és könnyen megsérülnek. 5 éve, amikor 3. alkalommal jártam a balesetin farokcsigolya töréssel, megállapították, hogy az utolsó két szerelvény befordult 90°-kal, ezt műtéti úton eltávolították. Most pedig ismét "sikerült" beütnöm a tájékát, a biztonság kedvéért megnézettem. Az orvos rám sem nézett, csak a röntgen láttán mondta azt, hogy hatalmas haránt törés látható. Azt is elmondta, hogy az előző amnesis miatt előfordulhat, hogy úgy maradt, szóval nem most törtem el. Az én véleményem is inkább ezzel egyezik, hiszen nem annyira fáj, mint korábban, amikor valóban eltört. Ha tényleg úgy maradt, nem kéne valamit csinálni vele? Azért mégiscsak a gerincem egy része... A letört részt nem kéne onnan kivenni?
Válaszát előre is köszönöm!
Viky
kérdés: VikyM 2011. 02. 27.  17:00 17
Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!
Kedves Viky, sajnálom, valóban inkább orvosi a kérdés, én a mozgással és a testhasználattal kapcsolatban tudok tanácsokkal szolgálni... Ha kiderült, hogy mi is a probléma, és hogy nem a műtét a megoldás, akkor nagyon szívesen, - gondolkodhatunk együtt a hogyan tovább-on. Így csak drukkolok, hogy a könnyebb út legyen az Öné.

szívélyes üdvözlettel
Pető Judit
az Alexander-technika tanára
Pető Judit 2011. 02. 27. 18:57

Hogyan javitható

Jó napot
24éves mozgáskorlátozott lány vagyok a probléma a járásomon van,de szeretném formában tartani magam. Szeretném tudni,hogyan javíthatok az egyensúlyérzékemen és a tartásomon.
Előre is köszönöm
kérdés: hamupipőke02 2011. 02. 25.  12:34 16
Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!
Kedves Hamupipőke,
a lehetőségek száma mindig több, mint amennyit el tudunk képzelni...
Persze sok múlik a mozgáskorlátozottság mértékén. Ha jól értem, az alapkérdések a mozgáshoz kapcsolódnak.
Mint az Alexander-technika tanára, természetesen ezt a módszert (is) javaslom, mert itt egyéni foglalkozásokon, saját tempónkhoz igazodva tanulhatunk... külső és belső egyensúlyt, harmóniát, a meglévő képességek és készségek fejlesztését keresve. De vannak más módszerek is, a Pilates vagy a jóga egyes elemei is megfelelőek lehetnek.
Természetesen otthon, egyedül is lehet bizonyos gyakorlatokat végezni, lehet, hogy egy jó gyógytornász segítségével, legalábbis kezdetben.

üdvözlettel
Pető Judit, az Alexander-technika tanára

U.i.
Ha ennél konkrétabb segítségre volna szüksége, kérem jelezze, akkor adok e-mail-címet, vagy telefonszámot.
Pető Judit 2011. 02. 27. 18:53

test tartás

Kedves Judit néni!
16 éves vagyok és eléggé csúnya a tartásom.Nem egyenes a hátam lomha tartásom van még magassarkúba is.HOgyan tudnék ezen változtatni?
Üdv:Adrienn
kérdés: adibaba_ 2010. 10. 30.  23:04 15
Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!
Kedves Adrienn!
A Te életkorodban rengeteg lehetőség van a változtatásra !
Biztos jársz tornaórákra (gondolom, tanulsz valahol), esetleg úszol, vagy Pilatesre, Alexander-órára járhatsz. De ha nem, akkor otthon is végezhetsz gyakorlatokat, akár a netről is letölthetsz magadnak, vagy dvd-n szerezhetsz. A tűsarkú cipő (bocsánat) nem ideális egy fejlődésben levő lánynak, áthelyezi a súlypontodat és ettől is tarthatod magad furcsán... Ez persze nem jelenti azt, hogy soha, egyetlen percig se viselj magassarkú cipőt, de ne sokszor és főleg ne sokáig tedd azt.
Tehát az úszás, a torna, esetleg valamilyen speciális mozgás segíthet.
üdvözlettel Judit "néni"
Pető Judit 2010. 10. 31. 19:26

tartás

kedves pető judit!
Elöször is tegezzen engem! Köszönöm! 16 éves vagyok, és mostanában nagyon sokat fáj a hátam. A csigolyám és a felső gernicem között. Ez miért van? Üdvözletttel: Kovács Dóra
kérdés: Dóri_Goth 2009. 05. 07.  14:31 14
Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!
Kedves Dóra!
Nem tudom, miért fáj a hátad! Abból, amit írtál, még az sem derül ki pontosan, hol fáj... Kérlek, gondold végig, mikor, milyen tevékenység közben, vagy után érzed, hogy fáj a hátad, és ha ezt megtalálod, egy lépéssel közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy kiderítsük, miért-mitől, és főleg: mit lehetne tenni a fájdalom újbóli megjelenése ellen...
Kérlek, ha valamire rájössz, oszdd meg velem, akkor, remélem, tudok tanáccsal - vagy mással - segítségedre sietni.

Várom beszámolódat!!
Pető Judit,
az Alexander-technika tanára
Pető Judit 2009. 05. 10. 20:29

pocsék tartás

Kedves Judit!

17 éves vagyok, és évek óta görnyedten tartom magam. Mindenki rám szól, hogy húzzam ki magam, de pár perc után már ugyanúgy tartom magam. Ez engem is eléggé zavar, és szeretnék rajta változtatni, de nem tudom, hogy kezdjek neki. Kérem adjon tanácsokat!

Köszönöm: Stanzi
kérdés: Stanzi 2009. 03. 14.  20:34 13
Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!
Kedves Stanzi!
Ugye, milyen meglepő, amikor kihúzza magát, és rövid idő múlva újra görnyed? Valami ilyen történt F. M. Alexanderrel is, több mint 100 évvel ezelőtt, Ausztráliában. Ő úgy döntött, hogy helyrehozza önmagát, és önmegfigyelésbe kezdett, tükrök között nézte a saját mozgását, légzését, beszédét, testtartását. Évek alatt kialakított egy rendszert, s ennek segítségével nemcsak önmagát, de másokat is a javulás útjára segített. Szerencsére nekünk már ez nem telik évekbe, mert az úgynevezett Alexander-technikát képzett tanároktól lehet elsajátítani. Ennek keretében megtanulja megfigyelni és kontrolálni saját testtartását és mozgását. Ez első javaslatom, de főleg akkor, ha Ön budapesti, mert a tanárok zöme Pesten tanít.
Másodsorban valami finom, lassú, erősítő jellegű mozgást javasolok, pl. jógát. Tanárral, tanfolyamon megismerve, és csak utána egyedül, otthon gyakorolva.
Esetleg tánctanfolyamot, ahol a mozgás közben figyelnek a testtartásra is...
Hirtelen ennyi, érdeklődéssel várom majdani tapasztalatairól beszámolóját !
Pető Judit,
az Alexander-technika tanára
Pető Judit 2009. 03. 15. 19:10

Testtartás,háti problémák

Üdvözlöm tanárnő!
13 éves vagyok és már másfél éve háti problémáim vannak.Az első vizsgálaton csak gerincferdülést állapított meg az orvosom,a másodikon viszont kiderült hogy seyermanom is van(remélem helyesen írom).Az orvosom beutalt gyógytornára és gyógyúszásra.A gyógytornát már itthon csinálom majdnem minden nap,úszásra is járok.De a tartásomon még mindig nem látok változást.Az orvosom azt mondta hogy sokat javult,ennek örülök is,de akkor még elégedettebb lennék ha én is látnám a változást.Ezen mi segíthetne?
Előre is nagyon szépen köszönöm:Beki
kérdés: Beki13 2008. 11. 15.  19:58 12
Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!
Kedves Beki,
nagyon örülök, hogy - soraiból ítélve - a legjobb úton van a javulás felé. Az orvos, a szakértő szeme természetesen hamarabb veszi észre a változást, hiszen ő x időnként látja, míg önmagunkat mi - naponta. Így aztán lassabban ismerjük fel, hogy már más a hátunk, a tartásunk.
Több dolgot lehet tenni - megkérni valakit, hogy időnként készítsen fényképet rólunk, testtartásunkról, s akkor hamarabb észrevehető lesz a változás is, esetleg mozgóképet ... az is sokat elárul. Vagy egy jó barátot- barátnőt beavatni, és őt kérni, hogy szóljon, ha fejlődést, változást lát. Egyébként pedig a legfontosabb, hogy rendszeresen végezze a tornagyakorlatokat, és az úszás is nagyon hasznos, amellett, hogy kellemes tevékenység.
üdvözlettel, sok sikert kívánok,
Pető Judit, az Alexander-technika tanára
Pető Judit 2008. 11. 15. 21:34

röntgen

Kedves Judit!
Aval a kérdéssel fordulok önhöz,hogy az édesanyámnak most lett meg egy gerinc és medence röntgen.Én most begépelném ide a radiológiai véleményt és megkérném önt,hogy fordítsa le nekem.Ugyanis a rheumatológiára még csak két hét múlva kaptunk időpontot.Azt én is látom,hogy valami nem jó,de érteni nem értek semmit.
Előre is köszönöm.

Mésszegény csontstruktúrák.Fokozottabb nyaki lordosis és min.jobbra convex scoliosis osteopyták a C.V.-VII.csig.testekenvent.osteopyták a dorsalis csig.testeken vent.és lat.kissé egyenetlen sclerotikus zárólemezek.Fokozottabb lumb.lordosis osteopyták a lumb.csig.testeken vent.és lat.Schmorl-gyöngyök az L.II. és V. csig.testek caudális zárólemezén.Az L.V.félcm-es anterolysitesise látható,harántnyúlványai érintkeznek a sacrummal és csípőlapátokkal.A csípőizületi rése mk.o.szükebb,sclerotikus vápával.Coxarth.elv.mk.o.

kérdés: erika111 2008. 09. 17.  06:29 11
Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!
Kedves Röntgen,
kérdésével sajnos nem a megfelelő helyre talált.
Egy lelet értékelése, értelmezése orvosi feladat, és a helyes eredményhez a röntgenképet is szükséges látni.
Én "csak" az Alexander-technika tanára vagyok, az én feladatom az, pl. hogyha az orvos majd - esetleg - azt mondja az édesanyjának, hogy többet és jobban kellene mozognia, én meg tudom tanítani rá, és akkor tán kevésbé fog fájni a gerince, csípeje.
Javaslom, várják meg az orvosi magyarázatot, utána mindnyájan okosabbak leszünk.
Érdeklődéssel várom majd beszámolóját az eredményről.
Szívélyes üdvözlettel
Pető Judit,
az Alexander-technika tanára
Pető Judit 2008. 09. 17. 12:06

gerinc és nyak

Tisztelt Judit!

Ma voltam az ortopédián, és a doktornő azt mondta erősítsem meg a hát illetve nyak izmomat! Mivel a röntgenen a 5-6. csigolyánál gibbus látható! Milyen gyakorlatokat javasol?
Válaszát köszönöm!
kérdés: PiciBee 2008. 05. 30.  14:10 10
Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!
Kedves Érdeklődő,
látatlanban nem mernék gyakorlatokat ajánlani, de talán az ortopéd orvos mondott is erről valamit, vagy esetleg ő felírhatna magának gyógytornát, amit megtanulva, később otthon, egyedül is tud gyakorolni...
Ha ez valamiért nem járható út, akkor felkereshet egy Feldenkrais- vagy egy Alexander-módszert oktató tanárt, aki bizonyára segítségére lesz a nem könnyű feladatban.

üdvözlettel

Pető Judit
az Alexander-technika tanára
Pető Judit 2008. 06. 01. 11:19

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

Ezért az 5 dologért érdemes a baloldalon aludni - Te milyen pózban alszol?

Ezért az 5 dologért érdemes a baloldalon aludni - Te milyen pózban alszol?

Mindenkinek más alvási póz kényelmes – lehet aludni hason, háton, illetve a jobb és baloldalon egyaránt. Ám azt tudtad, hogy mindegyik póz kihatással van az egészségre? Például, aki légúti problémákkal küzd, annak egyáltalán nem javasolt a háton alvás, akinek pedig emésztési gondjai vannak, csak ront a helyzetén, ha a jobb oldalán alszik. Szóval, hogyan is kell akkor aludni?

Tovább »
Nem mindenki képes megoldani ezt a két feladvány!

Nem mindenki képes megoldani ezt a két feladvány!

Még a zseniket is átejtheti ez a két igen trükkös, első látásra gyerekeknek való feladvány. Úgyhogy, ne bízd el magad, de azért ne is gondold esélytelennek azt, hogy képes vagy megválaszolni őket! Állj hozzájuk egészséges önbizalommal és szánj egy kis időt arra, hogy ma is megmozgasd az agytekervényeidet és cserébe a siker lehet a jutalmad!

Tovább »
A varázserdők misztikus üzenete neked - Képes személyiségteszt

A varázserdők misztikus üzenete neked - Képes személyiségteszt

Wass Albert szerint, ha jó füled van és érted az erdő nyelvét, akkor meghallhatod azokat a csodaszép meséket, amiket a forrás, a csermely, a patak tündére elmond ilyenkor a fáknak. Szeretnéd tudni, hogy rólad mit mesél az erdő? Olvass tovább és kiderül.

Tovább »

Kalkulátor

Gyógynövények gyermekbetegségekre

Nem kell feltétlenül a patikába rohannod gyógyszerért, ha rosszul van gyermeked. A természet patikája nagyon sok tünetre ad gyors és kíméletes gyógyírt!

Még több kalkulátor »

Szakértők

Seress Attila

Keresztény jövőlátás (jóslás)

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Seress Attila

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Ferenc Antal Attila Preky69 Gyula 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép