2017. december 16. - Etelka, Aletta
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2017. december 16. - Etelka, Aletta
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Szakértők

Hirdetés

Keresés szakértőink között

Szakmák szerint:

Név szerint:
Keresés kulcsszóra:

Úgy érzed, tudsz segíteni,
tanácsot adni másoknak?
Legyél Te is a Birodalom szakértője!

Mészár István

Cukrász

Bemutatkozás  

06/70/395-8603
mptien@gmail.com
http://www.pistisuti.eoldal.hu
Mészár István

Kérdések és válaszok

«« elejére      következő » végére »»

TORTA

KEDVES ISTVAN, A KEDVESEMNEK NEMSOKARA SZULINAPJA LESSZ ES MEG SZERETNEM LEPNI EGY NAGYON FINOM KAVETORTAVAL, TUDNAL EGY RECEPTET KULDENI NAGYON KOSZONOM ELORE IS,
kérdés: flabelos 2012. 10. 29.  08:24 56
Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!
Üdv.
Két féle tortám is van, bár csak egy van feltöltve a weboldalamra. http://www.pistisuti.eoldal.hu/cikkek/tortak/kavetorta.html
Ez vajkrémes torta. A másik pedig Tejszínes Cappuccino torta. Mind a kettő finom, viszont az utóbbi tortám egyszerűbb. amennyiben arra lennél kíváncsi, kérlek jelezd, és leírom a receptet.

Üdv. István
Mészár István 2012. 10. 31. 20:20

piskótatészta

Kedves István!

A tésztát tűpróbával nézem meg, hogy megsült e. És ezután vettem észre hogy kicsit összeesett nem olyan magas mint előtte. 26 cm-es tortaformát szoktam használni és általában 8 db tojást használok fel, 8 evőkanál liszttel és 8 evőkanál cukorral. Gázsütőm van, amit a kettes fokozaton használok ilyenkor. Ha lapot sütök akkor 10-12db tojást használok. Azt nem mondom hogy felére esik vissza a tészta, de nem olyan szép magas mint a tűpróba előtt. Azt is megpróbáltam már hogy kicsit késöbb vettem ki a tésztát, annak az lett az eredménye hogy az alja megégett.
Válaszát előre is köszönöm!

Megragadva az alkalmat lenne még egy kérdésem Öntől.
Én gyermekkorom óta cukrász szeretnék lenni. Szinte minden vágyam e csodás szakma elsajátítása. Reggel ezzel a gondolattal kelek és ezzel fekszem. 30 éves vagyok. És azt szeretném ebből kihozni, hogy nem késő ilyenkor elkezdeni a cukrászatot?Ezt még nem kérdeztem soha meg egy cukrásztól. És remélem nem tart ezért idiótának. Szerintem a legszebb szakma a világon, és még így "tudatlanul" is nagy tiszteletet érzek a szakma iránt. Válaszát mégegyszer is leőre köszönöm!
Tisztelettel: Veronika
kérdés: Veronika5 2011. 07. 26.  10:50 55
Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!
Kedves Veronika!

Mennyi ideig süti a tortaformában a piskótát? Én régebben gáz sütőben sütöttem, és 4-es és 5-ös fokozat között cirka 40-50 percig. Ez idő alatt sül meg normálisan. Legalább fél óra után lehet csak rányitni az ajtót, különben összeesik.
Ha éget a sütő, akkor trükkökhöz kellene folyamodni, és úgy megpróbálni a továbbsütést.

Semmit sem késő elkezdeni. Az ember az élete során folyamatosan tanul. Tanulja az élet iskoláját. Ha valamit meg szeretnénk tanulni, már a mai világban ezt is megtehetjük. Vannak felnőttoktatási intézmények, és a cukrász szakmát is meg lehet tanulni. Én nem tartom idiótának a kérdés miatt. Ha úgy érzi, és amint olvasom minden reggel ezzel kel és este ezzel fekszik, akkor érdemes lenne nekivágni. Persze ha bizonyítványt is szeretne őrizni erről. Egyébként meg hobby szinten is rengeteget lehet fejlődni, és sok mindent meg lehet tanulni. Szintén az Internet világának köszönhetően, és hogy sok eszközhöz mi, átlagos emberek is hozzájuthatunk, persze nem horror áron.

Várom további kérdését.

Üdv. István
Mészár István 2011. 07. 26. 20:17

piskótatészta

Kedves István!

Szeretném megkérdezni, hogy mit csináljak a piskótatésztával hogy ne essen össze amikor kiveszem a sütőből. Nem teszek bele mást csak amit kell lisztet, tojást és cukrot.
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Veronika
kérdés: Veronika5 2011. 07. 19.  13:51 54
Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!
Kedves Veronika!

Valamennyire mindig összeesik a tészta, miután kikerül a sütőből, ezt nem lehet kikerülni. Bár azt nem tudom, hogy Önnek mennyire esik össze. Honnan állapítja meg, hogy megsült a massza? Lehet hogy tovább kellene sütnie kicsit, és akkor nem esik össze miután kiveszi. Hány fokon süti? Minden alkalommal összeesik? Mármint ha lapot süt, vagy tortaformában? Attól is függ, mennyi tojásból készítjük a piskótát. Mert ha nem elegendő a mennyiség, akkor tényleg kicsi méretű tésztát kapunk a végén. Várom következő kérdését ez ügyben.

Üdv. István
Mészár István 2011. 07. 25. 12:06

piskota-teszta

Szia Istvan!
Megszeretnelek kerdezni , hogy mi lehet a hiba a piskota tesztammal. Mindig egyforman csinalom es most az utobbi idoben a kozepe feljon es kepzodik benne egy nagyureg a teteje megkemenyedik a belseje meg visszaesik. Mar csereltem liszete, tojast sutoport mindent csak a sutot nem. Meg soha nem fordult elo velem, hogy ne sikerult volna most meg egyszeruen nem tudok piskotat sutni, pedig mar vagy 20 eve sutok szinte minden heten tobb alkalommal meg masoknak is. Kerlek segits en arra gondoltam a suto romolhatott el.
Segitsegedet elore is koszonom!
Udv: Lily
kérdés: lily06 2011. 06. 25.  16:05 53
Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!
Kedves Lily!

Nem hiszem hogy elromlott volna a sütőd, mert ha így lenne, akkor eleve az egész masszád összeesne.
Amikor a formába teszed a masszát, akkor csinálsz vele valamit? Mert a masszát ki kell húzni a forma szélére, és mélyedést kell képezni a közepére. Így egyenletesen fog felemelkedni sülés közben és nem lesz púpos a közepe. Így szoktad csinálni? Vagy nem teszel vele semmit? Várom következő kérdésed.

Üdv. István
Mészár István 2011. 07. 25. 12:09

süti


Kedves István,

Tudna esetleg tanácsot adni, mi módon kerülhető el, hogy a kelttészta alja odaégjen.
Dupla sütőpapírt használok, és a sütőben a legmagasabb szinten szokott sülni . Közepes lángon sütjük, a teteje szépen megpirul,átsül a belseje, de az alja mindig odakap. Van esetleg valamilyen ötlete? Köszönöm szépen !
kérdés: FoltiMerci 2011. 02. 20.  19:04 52
Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!
Üdvözlöm!

Régi bevált trükk, hogy ha éget a sütő, akkor cserepet tesznek az aljára, vagy egy másik tepsit tesznek be alulra. Vagy még alufóliát tesznek be. Ezekkel lehet próbálkozni.
Vagy próbálja meg egy kicsit kisebb lángon sütni. Igaz kicsit tovább tart, de ez is egy jó megoldás lehet.

Üdv.
István
Mészár István 2011. 02. 21. 00:06

vajas lap

István!
Nagyon szépen köszönöm.
Boldog Karácsonyt és Új Évet!
Erzsike
kérdés: jneverzs 2010. 12. 21.  13:42 51
Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!
Kedves Erzsike!

Nagyon Szívesen.

Önnek is Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Sikerekben Gazdag Boldog Új Évet Kívánok!

Üdv. István
Mészár István 2010. 12. 21. 15:11

vajas lap

István!
Igen a vajas lap receptje kellene.
Erzsike
kérdés: jneverzs 2010. 12. 21.  08:36 50
Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!
A vajas lap receptje Kb. Egy lapra.

Hozzávalók:
Liszt 25 dkg
Vaj v. margarin 25 dkg
Só 0,5 dkg
Ecet 2 kávéskanál
Víz 1,25 dl

Elkészítés: A Zsiradékot ketté választjuk 80-20%-os arányban. Vagyis 20 dkg-ra és 5 dkg-ra válasszuk. A lisztet szintén.
A Margarin 80 %-át a Liszt 20%-ával egyneműsítjük. A Zsiradék 20%-át pedig belegyúrjuk a tésztába a Liszt 80%-ával.

Egy edénybe szitáljuk bele a lisztet, egy kevés folyadékba oldjuk fel a sót, tegyük hozzá az ecetet, majd öntsük a lisztre, tegyük hozzá a 20% zsiradékot, majd a többi vizet, és gyúrjuk be a tésztánkat. Gömbölyítsük fel és takarjuk le, majd hagyjuk pihenni legalább 20 percet, mielőtt elkezdenénk a többi részt.

20 perc elteltével Lisztezett asztalra tegyük a tésztánkat, és próbáljuk úgy nyújtani, hogy a közepén maradjon egy kis dombocska, és négy nyúlványa legyen a tésztának: magunk fele egy, az asztal másik felé egy, jobbra is meg balra is. Amit begyúrtunk margarint, alakítsuk téglalap formára, és tegyük a dombunk tetejére, majd hajtsuk rá a kis tésztafüleket. Vagyis becsomagoljuk. A végén egy borítékra fog hasonlítani a tésztánk.

Óvatosan kezdjük el kinyújtani, lehetőleg úgy, hogy a zsiradék a tésztában maradjon és ne akarjon kiszabadulni. Egy keskeny, hosszúkás formára nyújtsuk elsőnek, és egy 3-as hajtást végezzünk. Az egyik felét behajtjuk a tésztának kicsivel több mint feléig, majd a másik felét pedig ráhajtjuk. Ez a 3-as hajtás. Ismét 20 percig pihentesük a tésztánkat.
20 perc elteltével újra nyújtsuk ki a tésztát az előző nagyságúra, de itt már 4-es hajtást végezzünk.
A tészta két végét megfogjuk és középig behajtjuk, majd összecsukjuk mint egy könyvet.
20 perc pihenő, és ezt a 4-es hajtást még kétszer megismételjük. 20 perces köztes pihentetéssel.
Amikor már felhasználjuk, nyújtsuk ki a tésztánkat kb 3 mm vastagságúra. Méretezzük a tepsire, és hagyjunk rá még legalább fél cm-ert, mert sülés közben összehúzódik a tésztánk.
Szúrkáljuk meg a tészta felületét több helyen, hogy ne legyen hepehupás a felszín sülés után.

A sütőt melegítsük elő 230-240 fokra, és tegyük be a lapunkat sülni. Elvileg Gőzzel telített légterű sütőben kellene sütni, ezt úgy tudjuk megoldani, hogy egy másik, kisebb tepsibe, vagy hőálló edénybe vizet eresztünk, viszonylag sokat, és úgy tesszük be a lapot sűlni, hogy már a víz is bent van egy ideje. Persze nem ugyanaz, de hasonló lesz a végtermék. Aranybarnára süssük.

Egyébként ez a tészta alkalmas a Sajtos roló és a Habroló készítéséhez. Ott viszont a készen kinyújtott tésztát nagyjából 3 cm széles csíkokra kell hogy vágjuk, majd egész tojással kell lekenni a felszínt.
A habroló csöveket alaposan be kell kenni zsiradékkal, majd úgy csavarjuk rá a tésztát, hogy a tojásozott felület legyen kívül, hiszen az adja meg a fényét, és a színét sülés után.

Remélem tudtam segíteni. ;)

Üdv. István
Mészár István 2010. 12. 21. 13:05

francia krémes tésztája

Kedves István!
Az ünnepekre szeretnék francia krémest készíteni. De nem tudom a tészta receptjét. A sima krémes tésztáját nem akarom. Tudna segíteni.
Erzsike
kérdés: jneverzs 2010. 12. 20.  21:34 49
Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!
Kedves Erzsike!

A Sima krémesnak és a Francia krémesnek is elvileg ugyan az a tésztája. Vajas lap.
Az már más dolog, hogy a legtöbb cukrászdában már piskótával is és linzerlappal is készítik.
A vajas lap az eredeti. Önnek ez a recept kellene? Kérem válaszoljon, és úgy tudok jobban segíteni.

Várom Kérdését.

Üdv. István
Mészár István 2010. 12. 21. 00:54

mézeskalács

Kedves István,
tudnál ajánlani valami jó mézeskalács receptet, mert az enyém sütés után puha volt éppen, de pár nap múlva bekeményedett.
Köszi
kérdés: dangelika 2010. 12. 12.  17:17 48
Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!
Az az érdekes, hogy a Mézeskalács nem épp a puhaságáról ismert. Nagy múltja van, de ott sem puha. Épp hogy a méz miatt lett egy külön kultusza (és hogy régebben csak a méz volt ismeretes, mint édesítőszer). A Mézeskalácsot ajándékba, vásárokban értékesítették, és emlékbe, vagy beáztatva tejbe fogyasztották el.

A mézes puszedli egy más irány. Az már inkább a fogyasztásra specializálódott. Persze a gyári készítése, a sok különböző adalékanyag hozzáadása tette lehetővé, hogy egy puha termékről beszéljünk.

Sajnos nekem még nincs birtokomban az a tudás, hogy olyan mézeskalácsot/puszedlit készítsek ami megfelel eme két tényezőnek: Dísz és puha. Dolgozom ezen, de a mézeskalács készítése egy külön szakirány, ami elvált a Cukrászattól. Ezt külön ki kell tanulni.

Nagymamám is sokszor sütött mézeskalácsot és édesanyám is próbálkozott vele, de vagy még aznap estére, vagy másnapra kőkemény lett. Vigyázva dobálóztunk vele. :)

Üdv. István
Mészár István 2010. 12. 21. 01:05

mézeskalács díszítés

Kedves István!

Karácsonyra szeretnék mézeskalácsot készíteni. Azt szeretném megtudni, hogyan készítsek fehér mázat rá, hogy ne legyen folyós?
Válaszát előre is köszönöm.

Üdv.:csigubigu
kérdés: csigubigu 2010. 12. 06.  10:31 47
Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!Szavazz a kérdésre!
Kedves csigubigu!

A mázat többféle képpen is elkészíthetjük. A legegyszerűbb a porcukor és Tojásfehérje keveréke.
Minimális tojásfehérjéhez annyi porcukrot keverjünk, hogy sűrűn folyó állagú legyen. Papírtölcsérbe tegyük és azzal tudunk díszíteni. Ha még folyós, akkor porcukor hozzáadásával sűríthetjük. Ez az általános glazúr készítése. Van olyan glazúr is, amit vízzel készítenek, de az nem a legjobb.
Mészár István 2010. 12. 06. 10:58
loading...

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

Lehet, hogy nem vagy tudatában, de ez a 12 dolog képes megváltoztatni a melleidet

Lehet, hogy nem vagy tudatában, de ez a 12 dolog képes megváltoztatni a melleidet

A női mell alakja sok ok miatt változhat - ezek lehetnek fiziológiai vagy kóros elváltozások. A mell, akárcsak a tested többi része, az idő múlásával adott változásokon megy keresztül, amit befolyásol a testmozgás, a táplálkozás, az életmód vagy ennek megváltozása. 

Tovább »
Egy jó tanács Argustól az százszemű óriástól 2018-ra! - Már látja a jövődet!

Egy jó tanács Argustól az százszemű óriástól 2018-ra! - Már látja a jövődet!

Argus Panoptes az százszemű óriás a görög mitológiában, akit „mindent látónak” is neveznek. Otthonát, Árkádiát, gyakran megvédte a pusztulástól, hála sok szemének, és általuk éberségének. A magyar szólás, az „árgus szemekkel figyel” pontosan az ő nevéből ered. Most pedig figyelő tekintetével belenéz a jövődbe, és egy jó tanáccsal lát el téged, aminek nagy hasznát veheted a következő évben!

Tovább »
Elképesztő, mik derülnek ki! - 10 misztikus festmény rejtett jelentéssel

Elképesztő, mik derülnek ki! - 10 misztikus festmény rejtett jelentéssel

A művészet nem csupán az inspiráció és a kreativitás megtestesült formája, hanem egy nagy misztérium is. A művészek gyakran különös apró részleteket adnak festményeikhez, vagy olyan tartalmat rejtenek el benne, amelyeket első pillantásra lehetetlen észrevenni. Mutatunk 10 rendkívül misztikus festményt, amik rejtett üzenetet hordoznak és természetesen megfejtésre várnak! 

Tovább »

Kalkulátor

Bőrápolás aromaterápiával

Hívd segítségül a természetet, és ápold a leghatékonyabban bőrödet, hogy az sokáig megőrizze fiatalságát, rugalmasságát. Hidd el, megéri!

Még több kalkulátor »

Szakértők

Pető Judit

Testtartás- és mozgás-szakértő

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Pető Judit

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép