REJTÉLY-MISZTIKA

Nyomozás közben tűnhetett el olyan rejtélyesen Agatha Christie

A fantasztikus Agatha Christie, aki Miss Marple és Hercule Poirot szülőanyja, 1926 decemberében egyszer csak eltűnt. A híres írónőt egész Anglia kereste és mikor nagy nehezen rátaláltak, maga sem tudta mit tett. Számára is döbbenet volt, hogy kerülhetett az Észak-Yorkshire-i szállodába és miért pont hűtlen férje szeretőjének nevén jelentkezett be.

1926. december 3-án, az akkor 36 éves Agatha Christie este összeveszett a férjével. Ezt követően késő éjjel megcsókolta alvó lányát, a hét éves Rosalindot, majd elhagyta Sunningdalebeli Berkshire-i otthonát. Beült a kocsijába, és elhajtott az éjszakába. Onnantól kezdve 11 napig senki sem tudta, hogy hol lehet.

Később az autót üresen találták a Guildfordhoz közeli Newlands Cornernél, de semmi jel nem utalt Christie hollétére vagy arra, hogy esetleg baleset történt volna. Addig már egész Anglia kereste, hiszen rendkívül híres és elismert volt az írónő, ráadásul a történtek pont olyan volt, mintha az egyik regénye lenne. Tele voltak az újságok az eltűnésével. Ha minden igaz, több ezer rendőr és civil kereste. Akkor történt először, hogy repülőgépeket is bevontak a keresésbe. Az esetet még a The New York Times leközölte.

Ám a Scotland Yard annyira tanácstalan volt, hogy egy másik híres bűnügyi szakértőt is bevontak, nem kisebb személyt, mint Sherlock Holmes kitalálóját, Sir Arthur Conan Doyle-t.
Napokon belül fantáziadúsabbnál fantáziadús elméletek születtek arról, hogy hol lehet Agatha. Volt, aki szerint belefulladt egy közeli forrásba, mások azt mondták, hogy öngyilkos lett. De nem lett volna rá oka, hiszen az akkor nemrég kiadott Az Ackroyd-gyilkosságot vitték, mint a cukrot, a hűtlen férj esete meg csak üldözte mindjárt a sírba.

Egy másik elmélet szerint az eltűnés nem más, mint reklám hogy népszerűsítsék az írónőt és a könyvet. Viszont az már valóságosabbnak tűnt, hogy az eltűnést férje, Archie Christie rendezte meg, akiről mindenki tudta, hogy szeretőt tart és talán elakarta tenni láb alól a feleségét.

Végül Christie-t 11 nappal később egy férfi ismerte fel egy harrogate-i fürdő szállodájában, aki nem mellesleg a férje szeretőjének vezetéknevén, Teresa Neele-ként jelentkezett be.
Azt hinnénk, az ügy ezzel megvan oldva, de korán sem így van, sőt, csak még több kérdés merült fel. Mire odaért hozzá a férje, nemhogy őt nem ismerte fel, de saját magáról sem tudta kicsoda. Kézenfekvő magyarázatnak tűnt, hogy mégiscsak autóbalesetet szenvedett.

Megint mások szerint az egész nem más volt, mint színjáték, csakhogy az orvosok és életrajzírója, Andrew Norman szerint az írónő pszichogén amnéziába esett, amit depresszió vagy valamilyen trauma okozhatott. Vagyis 11 napig transzszerű állapotban volt, azt sem tudta ki ő és mit csinál. 

Azóta sincs pontos, bizonyítékokkal alátámasztott magyarázat a történtekre. Azt tudjuk, hogy Agatha Christie rövidesen rendbe jött és folytatta munkáját. Ugyanakkor férje hűtlenkedését sem tűrte tovább. Két évvel később elvált tőle, majd hozzáment Sir Max Mallowan régészhez.

Viszont egy nem is olyan régen felmerült elképzelés szerint, - amit egy tv-s drámában tártak elénk - Agatha valójában nyomozás közben tűnhetett el. Hat évvel korábban London és Bexhill közötti vonaton agyonverték Florence Nightingale Shaw-t, a legendás ápolónő keresztlányát. Nem volt magánál, mikor rátaláltak a vasúti dolgozók, és négy napra rá belehalt a sérüléseibe. Soha nem derült fény az elkövetőre. Az elmélet szerint az áldozat leszbikus szeretője, Mabel Rogers kérte meg az Agatha Christie-t, hogy segítsen neki kideríteni az igazságot.

Tom Dalton író szerint azért is tűnt logikusnak a Nightingale-gyilkosság esete, mert állítólag volt egy szemtanú, aki látott egy barna ruhás férfit a vonaton. Agatha pedig pár évvel később megírta A barna ruhás férfi-t, vagyis nagyon is lehetséges, hogy dolgozott az ügyön.
1976 januárjában, 85 éves halt meg és anélkül, hogy egy kis információmorzsát hagyott volna arról nekünk, mi is történt vele.


  

Szólj hozzá Te is !
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL