REJTÉLY-MISZTIKA

2000 euró üti annak a markát, aki megfejti ezt a titkos feliratot!

Szerző:
Szabó Anna
Kitudja, talán éppen te leszel az! Ugyanis a helyzet a következő: 2000 eurós – vagyis 650 ezer forintos - jutalmat ajánlott fel egy franciaországi falu annak, aki megfejti a 230 éves, az egyméteres sziklába vésett feliratot. Gondolhatod, ez a lehetőség sokak fantáziáját megmozgatta, csak hogy még mindig nincs eredmény!

2019 májusában ajánlotta fel a 2000 eurós jutalmat a falu. Néhány éve egy 20 soros írást fedeztek fel a bretagne-i Plougastel mellett egy sziklatömbbe vésve. Természetesen a helyi tudósok is foglalkoztak a kérdéses szöveggel, de nem jutottak beljebb. Egyesek szerint régi breton vagy baszk írás lehet. Ugyanakkor a szövegben skandináv típusú Ø-betűk is szerepelnek. További nehezítő körülmény az, hogy az írásban egyes francia betűket fordítva vagy fejjel lefelé véstek a kőbe. Az is felmerült már, hogy aki bevéste, félig írástudatlan volt és fonetikusan próbálta meg leírni azt, amit hallott. Dominique Cap, Plougastel polgármestere azt mondta, hogy az általuk felkért történészek és archeológusok nem tudták megfejteni a feliratot és ezért gondoltak arra, hogy esetleg más tudós vagy amatőr kódfejtő a világból tud segíteni. De, jutalom ide vagy oda, egyelőre még senkinek sem sikerült megfejtenie!

Jean-Francois Champollionról - egyiptomi hieroglif írás megfejtőjéről - nevezték el a versenyt: "Champollion-rejtély Plougastel-Daoulas-ban", amire a helyi polgármesteri hivatalnál kell regisztrálni. A versenyzők megkapják a feliratról készült fényképeket. A megfejtéseket november 30-ig várják, azután egy zsűri választja ki a legjobbnak tűnő megoldást.

Amit még érdemes tudni, hogy a feliratban két dátum látható: 1786 és 1787. Ez alapján valószínűleg a francia forradalom kitörése előtt keletkezhetett a szöveg. A kőtömb egyik oldalán szöveg, a másikon viszont egy hajót ábrázoló szimbólum áll, valamint egy szív szerepel, amit egy kereszttel jelöltek meg.


A szöveg egy darabja a következőképpen fest:

"ROC AR B . DRE AR GRIO SE EVELOH AR VIRIONES BAOAVEL". Egy másik sor pedig így olvasható: "OBBIIE: BRISBVILAR ... FROIK . AL" - számolt be róla a BBC News.

Van egy elmélet, amely szerint a felirat a tengeri védelem kiépítésével foglalkozhat. A Bresti-öböl védelmének céljából az 1780-as években épült a környéken egy erőd. Ennek maradványai még mindig láthatók. Mivelhogy 1783-ig Franciaország és Anglia háborúban állt. Ezért ezekben az években több ágyút is telepítettek a közelben, amelyek később a helyi erődöt védték.

A lehetőség adott, ha érzel magadban némi kalandvágyat és úgy gondolod, hogy szívesen megpróbálkoznál a kódfejtéssel, akkor most már tudod melyik ajtón kopogtass!

 

rejtély misztika történelem
Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL