REJTÉLY-MISZTIKA

143 új Nazca-vonalat találtak a gépi intelligencia segítségével!

Szerző:
Szabó Anna
Mindenki hallott már a titokzatos, rejtélyes, Peruban található Nazca-vonalakról. A sivatagban található vonalrajzok, amelyek a magasból jól kivehetőek, számos találgatás alapjai. A tudósok a mesterséges intelligencia segítségével kutatják a sivatagot, hogy több vonalat találjanak és úgy néz ki célt értek, mert újabb rajzokat találtak!

Még az 1920-as években fedezték fel az óriási rajzokat, amelyek közül van, ami több mint kétezer 2000 éves. Az alkotók a vörös felszíni rétegek elhordásával készítették a különféle állatok, emberek és geometriai alakzatok rajzait. A legnagyobbak 100 méteresek, de vannak köztük kisebb, alig pár méteres ábrák is. Még ma is kérdés, mi célból készültek, erre aligha adhat a csúcstechnológia választ.

Az elmúlt tizenöt évben Masato Sakai és munkatársai a japán Yamagata Egyetemről azon dolgoztak, hogy feltérképezzék az összes vonalat. Az csak megnehezítette a dolgukat, hogy az évezredek során árvizek és építkezések elpusztították a vonalak egy részét. De így is sikerrel jártak! Novemberben bejelentették, hogy 143 új ábrát találtak, embereket, állatokat, geológiai alakzatokat, élettelen tárgyakat megörökítő ábrákat. Az élőlényeket ábrázoló alakzatok az időszámítás előtti 100 és időszámítás szerinti 300 közötti periódusból származhatnak.

Természetesen segítségükre volt a csúcstechnika, és nagy felbontású 3D térképek elemzésével egészítették ki a terepmunkát. Az IBM Japán mesterséges intelligencia képes a műholdas és drónnal készült felvételeken a vonalak azonosítására.

Az első tesztek során is találtak egy kisebb emberszerű figurát, amely nem volt meg az adatbázisukban. Közleményükben azt írták, hogy a hagyományos módszerekkel több éves kutatómunkát sikerült elvégezni néhány hónap alatt a 2004 óta UNESCO virágörökségi helyszínnek nyilvánított Nazca-sivatagban.

Az egyik jelentős felfedés egy négy méter hosszú és két méter széles. Négyszögletes fejű, emberszerű alakot, amely rúdszerű tárgyat tart kezében, és vélhetően fejdíszt visel. Persze az alakzat célját rejtély tárgya képezi!

Kattints tovább és tekints meg párat a legújabb felfedezésekből: 
 

rejtély misztika
Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL