SZÓRAKOZÁS

Műemléki Világnap a Fesztiválok Évében

Szerző:
Szabó Anna
Tavaly indult útjára hagyományteremtő céllal a hazánk műemlékeinek népszerűsítését célzó új turisztikai akciónap, a Műemléki Világnap. Az ötletgazda, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága, a Magyar Turizmus Zrt.-vel együttműködésben ismét megrendezi április 17-18-án.


A világnap alkalmából országszerte mintegy 200 műemlék, kiállítóhely, múzeum nyitja meg kapuit díjmentesen, vagy 110Ft/fő kedvezményes belépődíjjal a látogatók előtt, a Fesztiválok Évéhez csatlakozott szolgáltatók pedig kedvezményes szállásajánlatokkal várják a vendégeket. Idén először a fővárosi műemlékfürdők – a Lukács, a Gellért, a Széchenyi és a Rudas – is bekapcsolódnak az akciónapba: ezekben a fürdőkben idegenvezetők kalauzolásával indulhatunk esti sétákra.

Több helyen nemcsak szakvezetéssel, hanem külön programokkal is készülnek. Többek között a Budapesti Történeti Múzeum a Budavári Palotában "Reneszánsz életképek" címmel palotatörténeti vezetést, reneszánsz viselettörténeti bemutatót és (felvehető ruhákkal) történelmi táncházat tart. Az Aquincumi Múzeumban ismeretterjesztő előadás, a Magyar Kultúra Alapítvány székházában, a Budai várban, "XXI. századi reneszánsz" címmel vetített képes épületvezetés, a Puskás Ferenc Stadion és Szoborparkban archív filmek vetítése, Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban kézműves foglalkozások, lovaglási lehetőség, építészeti előadás, Zsámbékon, a Rakétabázison műemléki séta, botanikai túra várja a látogatókat. Móron, a Bozóky Bormúzeum-Pincészetben régi szőlészeti és borászati eszközök felismerése, kvízjáték, Győrött, a Városi Művészeti Múzeum szervezésében múzeumpedagógiai foglalkozások, valamint műemléki séták lesznek, míg Veszprémben, a Laczkó Dezső Múzeum szervezésében szaktárlat-vezetés, vetített képes előadás, makett készítés és "kő"faragás programokba kapcsolódhatnak be az érdeklődők.

Tornaszentandrás, Árpád-kori templom: az ország egyetlen iker szentélyű temploma.

Az idén kiemelt figyelmet kapnak az Árpád-kori templomok, a műemlékfürdők és az évszázados borospincék. Az Árpád-kori templomok közül az Aggtelek vidékén, Tornaszentandráson az ikerszentélyes templom, Csarodán, a mosolygó szentek freskójával díszített református templom, Márokpapin a kívülről is festett Árpád-kori templom, a Bodrogközben a tündérek által épített karcsai református templom invitálja a kuriózumra vágyókat. Az egyházi építészet kulisszatitkait ismerhetjük meg Fót és Ócsa híres templomában, a zsámbéki Romtemplomnál, Majkon, a Remeteségben, és egyházi szervezésben túrára is indulhatunk a Répcelaki Szent Márton Tanösvényt bejárva.

A kastélyok közül a reneszánsz világot idéző Vay-kastély és Múzeum Vaján, a romantika hangulatát tükröző nádasdladányi Nádasdy-kastély, a szabadkőműves legendáiról híres dégi Festetics-kastély, míg a középkori hangulatot árasztó várak közül Sárváron a Nádasdy-vár, Tatán, az Öreg-tó partján álló hajdani vízi vár, Simontornyán a gótikus vár, Ozorán a reneszánsz Pipo-várkastély kínál csemegét a műemlékkedvelőknek. Az ódon borospincék a Budai várban, a Királyi Borház és Pincemúzeumban, valamint Móron, Nyúlon, Palkonyán és Kőszegen várnak minket. A népi építészet remekműveit Hajdúböszörményben, Balassagyarmaton, Balatonakaliban, Noszvajon és Dabason, míg a török kor emlékeit Pécsett, Érden és Esztergomban nézhetjük meg. Igazi családi programnak ígérkezik Salgótarjánban egy valódi bányában kialakított múzeum és a Bakony fővárosában, Zircen, a Bakonyi Természettudományi Múzeum bejárása. A római kor emlékei közül az aquincumi, a balácai és a dunaújvárosi múzeumok invitálják a Műemléki Világnap látogatóit.  

Az akciónapon szálláskedvezmények is várják és ösztönzik a vendégeket országjárásra: a Magyar Turizmus Zrt. szervezésében megvalósuló idei Fesztiválok Éve kampány keretében számos szálláshely-szolgáltató kínál kedvezményeket egész évben, és a Műemléki Világnap alkalmából tovább bővült a kedvezményes szállást nyújtók köre. Így az akció időtartama alatt mintegy 200 kedvezményes szállásajánlatból válogathatnak az utazók a falusi szálláshelyektől a magas színvonalú szállodákig.

Érdemes tehát több napra csomagolni és akár az ország legtávolabbi csücskeibe is felfedezőútra indulni, hogy megismerjük közös és változatos hagyományainkat, kultúránkat. A Fesztiválok Évében színesebbnél színesebb rendezvények várnak mindenkit januártól-decemberig országszerte. A kínálatban mindenki megtalálja az érdeklődésének és pénztárcájának megfelelő lehetőséget, ráadásul részt vehet a Magyar Turizmus Zrt. nyereményjátékában, amelyben többek között értékes belföldi utazásokat nyerhet – természetesen fesztivállátogatással egybekötve.

A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága a Műemléki Világnap apropóján külön felhívást is kezdeményez, hogy segíthessünk a veszélyeztetett műemlékeken! Egy képeslapot (emléklap) ad ki az Intézmény, amelynek megvásárlásával az adományozó hozzájárulhat egy különlegesen értékes és egyedülálló műemlék, a tornaszentandrási Árpád-kori műemléktemplom homlokzatjavítási munkáinak elvégzéséhez!

Még több információt
a programokról és a műemléklistát
idekattintva találod! >>


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL