UTAZÁS

Elsüllyedt városok

Szerző:
Szabó Anna
A tenger rengeteg felfedeznivalót rejt, de nem csak a természet rajongóinak, hanem az ókor világa iránt érdeklődők számára is. Néhány legendás város ugyanis a hullámok rabjaként, évszázadok óta a tengerfenéken nyugszik.

 

Kleopátra víz alatti palotája, Egyiptom


Az egyiptomi Alexandria az ókori civilizáció egyik legnagyobb központja volt, és mióta 1994-ben megkezdődtek a város partszakasza mentén a víz alatti régészeti feltárások, a búvárok több ezer kisebb-nagyobb tárgyi emléket hoztak felszínre. Ezek között jó néhány szfinx-szobor volt, de több - olykor 50 tonnás - gránitkő is a felszínre került, sőt olyan darabok is, amelyeket az ókori világ hét csodájának egyike, a Phároszi világítótorony részének tartanak a régészek. Kleopátra királynő egykori fényűző palotája szintén víz alá került, miután az i.sz. 5. században egy földrengés pusztította le a parányi szigetet, amelyen állt. Kleopátra palotája igazi búvár kuriózumnak számít, sőt, pár éven belül várhatóan egy víz alatti tárlat is nyílik Alexandria partjainál, így bárki megcsodálhatja az ókori romokat akár búvárfelszerelés nélkül is.

Kekova, Törökország


Simena (Kekova) egykor két részből állt: egy szigetből és egy szárazföldi településből. A szigeten álló városrész a tenger mélyére süllyedt, ami ma a terület leglátványosabb turisztikai célpontja. A rómaiak körében nagyon kedvelt város volt, amit az is mutat, hogy rengeteg színházat és palotát emeltek a területen. A monda szerint az istenek nem nézték jó szemmel a rómaiak bujaságát és romlott életvitelét, ezért véget vetettek a paradicsomi életnek. A csapás egy hatalmas földrengés volt, mai a város egy részét a tengerbe süllyesztette, a másikat pedig porig rombolta. A tiszta víznek köszönhetően az elsüllyedt városrészt könnyen kivehető. A partról is látni lehet az utcákat és a házak romjait.

A romlott város, Port Royal, Jamaica


Jamaica egykori nyüzsgő fővárosának 66%-a került víz alá egy természeti katasztrófa következtében. Az amerikai kontinens alatt számos törésvonal húzódik, melyek rengeteg földmozgást okoztak. A 17. század végén azonban egy jókora erejű földrengés rázta meg a város lakóit, és házak, épületek, utcák sodródtak le a föld felszínéről, hogy végleg a víz alá süllyedve, eltűnjenek a Föld felszínéről. Port Royal akkoriban a világ leggonoszabb városaként tartottak számon, mely kalózokról, prostituáltakról és a rumról vált hírhedté.

Mahabalipuram legendás templomai, India


Az India déli partjainál található Mahabalipuram elsüllyedésének körülményeit a mai napig rejtély övezi. A kikötőváros romjait régészek nagy csoportja kutatja, de a titokzatos víz alatti templomról egyelőre keveset tudunk. A legenda szerint a parton fekvő településen egykor hét templom állt, melyek közül ma már csak egy található, mivel az istenek a többit elsüllyesztették. A mítosznak azonban nem tulajdonítottak nagy jelentőséget a kutatók, míg egyszer csak a felszínre nem kerültek a mesés kincsek. A romok felfedezése egy cunaminak köszönhető, a hatalmas vízár hozta ugyanis felszínre a régészeti kincseket. A szökőár visszahúzódásakor vették észre a helyiek az ősi romokat és a templom maradványait.

Az ázsiai Atlantisz, Japán

Egy rejtélyes ősi civilizáció elsüllyedt városát fedezték fel japán kutatók a Csendes-óceánban, a Yonaguni sziget partjainál, Japán délnyugati végénél. Búvárok már a nyolcvanas évek közepén találtak arrafelé furcsa lépcsőszerű képződményeket. Az épületek elrendezése és stílusa a római kori városokra emlékeztet. Az egy négyzetkilométeres felderített területen a kutatók egy kastélyt, egy szentélyt, szobrok maradványait, egy diadalív-szerű épületet, és egy Colosseumra emlékeztető arénát találtak, természetesen erősen romos állapotban. A jelenlegi feltételezések szerint a város háromezer éve egy földrengés miatt pusztult el, és került a tenger fenekére.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL