FÉSZEK

Virágom, virágom...

Szerző:
Szabó Anna
A tavasz első hírnökeit – az ibolyát és a hóvirágot – már elbúcsúztattuk, helyettük viszont már nyílnak a hagymás dívák: tulipánok, gyöngyikék, nárciszok, jácintok… Az utolsó pillanatban vagy ezek elültetéséhez, ettől függetlenül érdemes megpróbálnod!


Azért is érdemes még a hagymás virágok ültetésével bajlódnod, mert az élmény, amit nyújtanak páratlan sokszínűségükkel és illatukkal, felejthetetlen! A virághagymák ültetésének optimális ideje augusztus-szeptember között van, de amíg a hagymák nyugalmi állapotban vannak (gyakorlatilag csak a hagyma van magában), addig bármikor ültetheted őket. Ám augusztus-szeptember kivételével inkább csak cserépbe, balkonládába ültesd.

Gazdagon virágzó különös növények ezek, hisz az első napsugarak után hirtelen bújnak elő, és viszonylag hamar elszáradnak leveleik, olyannyira, hogyha kertbe ülteted őket, az is előfordulhat, hogy rövid időn belül azt is elfelejted, hova kerültek.

 

Így ültesd (majd) el őket

Úgy érzed ilyen virágáradatra neked is szükséged van? Ha olyan szerencsés vagy, hogy saját kertet birtokolsz, akkor várj még legalább egy fél évet vele. Legközelebb ősszel úgy ültesd majd el őket, akkor javítsd fel előtte a földet: készíts kis gödröket számukra, amihez használhatsz akár hagymaültetőt is. Ideális mélység számukra az 5-10 cm, de minél nagyobb a hagyma annál mélyebbre kell, van olyan nagyhagymájú tulipán, amit érdemes 25-30 cm-re. De ennek eldöntésében kérj inkább segítséget, a kertészetben, ahonnan majd beszerzed a hagymákat. Az alapszabályt azért jó, ha megjegyzed: a hagymákat háromszor-négyszer olyan vastag földréteg boríts, mint amilyen magasak. Az elültetett hagymák nagyon gyorsan gyökeret eresztenek, és minden gond nélkül átvészelik a telet.

Gondolom, a fentiekből már kitaláltad, hogy elsősorban a napos oldalt kedvelik. Nagyon jól mutatnak a rózsa ágyban, vagy teljesen más növények között. Ezeket a helyeket azért is érdemes megfontolnod, mert a hagymás virágok mivel elsősorban kora tavasszal virágzanak, így elérheted azt, hogy gyakorlatilag tavasztól őszig végig virágba boruljon a kerted. Ahhoz azonban, hogy valóban tavasztól őszig virágozzanak, gondosan kell eljárnod a megfelelő fajták kiválasztásánál. De ne lepődj meg nem fognak minden évben ugyanabban az időpontban virágozni, mert ez akár egy-két hónapnyit is változhat az időjárástól függően.

 

Ha már elnyíltak a tavaszi virágok

Ha elnyílottak a virágok, akkor vágd le őket a száruknál, mert különben nem jut elég tápanyaghoz a hagymája, és fennáll a vírusfertőzés veszélye. Akár három évig is jól érzi magát bolygatás nélkül, nem kell tehát attól tartanod, ha kint hagyod télire majd a földben őket, akkor megfagynak. Az évek alatt megerősödnek a hagymák, és sarjhagymák keletkeznek, vagyis az első időkben még tovább gazdagodhat a virágágyásod. Viszont, amikor elkezd ritkulni a virágágyásod, érdemes kiemelned a földből, és hűvös, száraz helyen kiteleltetned, majd következő alkalommal más helyre ültetned.

 

Tudtad?

A legtöbb kerti virág, így a hagymásak is, többségükben azonosak a vadon található társaikkal, és sok fajtájuk nagyon távoli tájakról származnak. A jácintok például a mediterránium keleti területeiről (Irán – Türkmenisztán) érkeztek Európába. Őshazájában sok kultúra az újjászületés szimbólumaként tartja, például a perzsa újévi ünnepségeken – amit ők a napéjegyenlőség idején tartanak – a hét bűn asztalát is ezzel a virággal díszítik. Legnagyobb népszerűségre Hollandiában tett szert, ahol a 18. században, már több mint 2000 fajtát termesztettek.

A tulipán története a jácintéhoz képest viszont már sokkal összetettebb. Ez a virág ugyanis a liliomfélék egy nemzetsége, majd 100 faj és több ezer nemzetség tartozik a tulipán gyűjtőnév alá. Ábrázolásait már az i. e. 3. századtól megtalálhatod, a közel-keleti növénytermesztő kultúrákban. A nőiességet, a szerelmet jelképezte, de erotikus töltete is nagyon erős, nyilvánvaló okokból a piros tulipán az érzéki örömök, míg a fehér a testi-lelki tisztaság szimbólumává vált. Előkelőségét mi sem mutatja jobban, minthogy az egykori Oszmán Birodalom uralkodóházának emblémájává vált. És bár a tulipán egyértelműen Közép- és Belső-Ázsiából származtatják, a magyar kultúrában is jelentős szerepet tölt(ött) be, és hazánknak is van négy vadon élő őshonos faja. A legismertebb ezek közül a Vaskapu-szorosban élő, 40-50 cm magasra növő, magyar tulipán, mely sárga színével sok rajongót tudhat magáénak.


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL