LELKIPATIKA

Találd meg önmagad!

Szerző:
Szabó Anna
Ki a felelős a TE sorsodért? Az emberek többsége ódzkodik attól, hogy vállalja a felelősséget a problémáiért és a saját sorsáért, és gyakran a vádaskodás és a hárítás csapdájába esik. Sokan azon keseregnek, hogy miért nem küld nekik a Sors egy lottóötöst. Azon azonban nem gondolkodnak el, hogy valóban ez jelentené-e számukra a megoldást.

 

Vállald a felelősséget a saját életedért!


Az első, és legfontosabb, hogy vedd a kezedbe a saját életedet, és a lehető legkorrektebbül és lelkiismeretesebben éld. Amíg valaki mást hibáztatsz egy bizonyos problémáért, addig az életed feletti rendelkezés jogát is másra ruházod.

Aki mást hibáztat valamiért, az élete feletti hatalmat is másnak adja.


• Amíg szigorú neveltetésedet hibáztatod azért, hogy gátlásos lettél, a jövőben sem leszel felszabadultabb vagy oldottabb.
• Amíg abban látod jelenlegi siralmas helyzetednek az okát, hogy korábban becsaptak, a jövőben sem leszel gazdagabb.
• Amíg a párodat hibáztatod gyomorbántalmaid kialakulásáért, egészségi állapotod sem fog javulni.



El kell felejtened az áldozatszerepet, amilyen hamar csak lehetséges, és fokozatosan hagyj fel azzal, hogy másokat teszel felelőssé a sorsodért. Vállald a felelősséget mindazért a rosszért, ami történik vagy történt veled, és mondd a következőket: „Igen, nyilvánvalóan én vagyok a felelős. Nyilvánvalóan ezt kellett tennem, különben mindez nem történt volna meg.” Ezzel életednek kihívásaira és kérdéseire is megtalálod a választ.


Egy példa


Egy nőt megcsalt a kedvese. Úgy döntött, hogy bizonyít a férfiaknak, és egy tipikusan férfias szakmában ért el karriert. Egy nap még férfikollégáinál is sikeresebb lett. Úgy tűnt, az idők során megkeményedett, és a volt párját okolta keserűségeiért. Amikor azonban képes volt megbocsátani a férfinak, és belátta, hogy kizárólag ő felel a saját boldogságáért, újra kivirágzott, és felfedezte a nőiességét.


A felelősség vállalása azt jelenti, hogy a gondolatainkban, a tetteinkben és a szokásainkban is úgy éljük az életünket, hogy minden pillanatban a legjobbat nyújtjuk. A legjobbnál többet senki nem nyújthat, de kevesebbel ne legyünk elégedettek. Előfordulhat, hogy kezdetben még kevés siker koronázza igyekezeteinket, ha azonban önmagunkhoz hűek maradunk, az életünk is pozitívan alakul. A sorsnál is erősebb az az erő, amellyel felvállaljuk és megváltoztatjuk életünket.

Mindegy, hol vagyunk, egyedül az a fontos, hogy hová tartunk!



Minden ember teremtője, elszenvedője és átvészelője a saját sorsának, amelyet ebben vagy egy korábbi életében teremtett a gondolataival, a szavaival, a cselekedeteivel és a viselkedésével. Egy ember sorsáról tehát leolvashatjuk, hogyan gondolkodik és cselekszik, hiszen mindent ő teremtett maga körül. Ha jól alakul a sorsunk, szívesen hangoztatjuk, hogy „jó munkát végeztünk”, vagy hogy „a mi érdemünk volt”. Ha azonban valami kellemetlen történik velünk, inkább másra hárítjuk a felelősséget. Pedig éppen a kellemetlen eseményeknél lenne fontos, hogy vállaljuk a felelősséget, hiszen csak attól tudunk megszabadulni, amit el is fogadunk. A felelősség megtagadásával egyidejűleg a pozitív változások erejét is megtagadjuk magunktól. Ha képesek vagyunk elfogadni, illetve belátni, hogy mi magunk vetettük el a kellemetlenségek magjait, a helyzetünkön is könnyebben változtathatunk.

Minden dolog nehéz, mielőtt könnyűvé válna.



Függetlenül attól, hogy mi váltotta ki a jelenlegi helyzetedet, fel kell oldanod a félreértéseket és a helytelen meggyőződéseket, hogy ne kelljen megismételned egy adott negatív eseményt, és hogy elősegítsd a pozitív események bekövetkeztét. Tulajdonképpen mindegy, hogy milyen helyzetben vagy most. Senki mással nem kell versenyezned, csak saját magaddal. Akkor se legyél csalódott, ha mások jóval előbbre járnak az élet egyik vagy másik területén. Fogadd el saját magad valamennyi korlátoddal együtt, és valld be magadnak a gyengeségeidet. Fedezd fel a benned szunnyadó lehetőségeket, és hozd ki a legtöbbet az életedből – szerényen, de céltudatosan. Fogadd el tehát a határaidat, hogy egy nap felülemelkedhess rajtuk.


A múlt és mások újraértékelése


Az „én” szó pontosan azt adja vissza, amivel te azonosítod magad. Ahányszor csak a szádra veszed ezt a szót, tudatalattid meghallja, amit mondasz, és megpróbálja megvalósítani. Ha pozitívan beszélsz saját magadról, először is tudatosítsd magadban a látszólagos negatívumokat, és alakítsd át azokat tudatosan. Ebben a következő kérdés lehet a segítségedre: „Mi volt benne a pozitív?”. Az alábbiakban néhány konkrét esetet olvashatsz:

Negatív

Pozitív

Magányos és félénk gyerek voltam, tele félelemmel a világgal szemben. Ezért nem állom meg a helyemet a világban még ma sem. Gyermekkoromban szerettem félrevonulni és olvasni. Ettől fejlődött a koncentrációs képességem és a fantáziám, ami számomra és mások számára is különösen értékes.
Az apám szigorú volt, és kiszámíthatatlan. Még ha szeretett is, sohasem tudattam, hogy szidást vagy dicséretet kapok tőle. Még ma is ide-oda tengek az életben, hiszen minden olyan kiszámíthatatlan. Az apám nevelése megtanított arra, hogy a pillanatnak éljek, és hogy egészen beleéljem magam abba, ami most van. Kiszámíthatatlanságának köszönhetően meg tanultam érezni, amit érzek, és egészen a jelenben lenni. Ez még ma is segít, hogy szembe tudjak nézni az élet bizonytalanságával és kiszámíthatatlanságával. Ahol mások elveszítik a lábuk alól a talajt, ott én biztosan állok, és a mostban vagyok.
Az anyám állandóan a problémáival nyaggatott, még ha gondoskodott is rólam. Ez még ma is rettentően nyomaszt. Az anyámtól már korán meg tanultam a dolgok mögé nézni, és megérteni elsősorban a nők lelki szenvedéseit. Ezzel fejlődött az empatikus képességem, és nőtt az emberi pszichéről való tudásom.

 
A következő gyakorlat segítségével végre felvállalhatod saját magad.


Gyakorlat a múlt újraértékeléséhez


Rajzolj öt oszlopból álló táblázatot. Vizsgáld meg, életednek mely területén vagy múltadnak mely szakaszában festettél magadról negatív önképet, vagy vetted fel az áldozat szerepét. Az első oszlopban sorolj fel öt ilyen nehéz élethelyzetet. A második oszlopban jegyezd fel azt a negatív ítéletet, amelyet a tapasztalatod alapján alkottál saját magadról. A harmadik oszlopban írd le a negatív önképet, amely ebből a tapasztalatból született. A negyedik oszlopba jegyezd fel, hogyan lehetne pozitívan értelmezni ugyanazt a dolgot. Végül az ötödik oszlopba írd le az ebből keletkező pozitív önképet.

Próbálj meg minél pontosabban fogalmazni, még ha így a táblázat elkészítése hosszabb időbe is telik. A legjobb, ha időnként megnyugszol, és befelé figyelsz, hogy a megfelelő szavak jussanak eszedbe. Ha nem jut azonnal eszedbe a megfelelő kifejezés, raktározd el a kérdést a tudatodban és gondolkodj el rajta, miközben az irataidat rendezgeted, főzöl vagy sétálsz. Ha bizonytalan vagy a pozitív kifejezések megfogalmazásában, egyszerre több szót is jegyezz fel, és ezek közül válaszd ki a legmegfelelőbbet.

A következő táblázat példái természetesen csak javaslatok. Előfordulhat, hogy egy hasonló helyzetet te egészen másképpen értékelnél újjá.

Nyomasztó tapasztalat

Negatív ítélet

Negatív önkép

Pozitív ítélet

Pozitív önkép

Leblokkoltam egy előadáson. Kudarcot vallottam, úgy érzem, valami nem stimmel velem. Egy csődtömeg vagyok. Az élet figyelmeztetett. Megtanultam, hogy mindig felkészültnek kell lennem.
A bátyám megalázott vitáink során, és sárba tiporta az elveimet. Nincs jogom saját véleményemre, ezért kerülnöm kell a vitákat. Alsóbbrendű vagyok, és nem vagyok méltó egy kritikus partnerhez. A bátyámnak sikerült megszabadítania a hiúságomtól, és elérte, hogy önmagam maradjak. Meg tanultam észrevenni, hol becsülik az értékeimet, és csak annyit adok, amennyit el is fogadnak.
A barátnőm kinevetett. Leégtem. Idióta vagyok. Megpróbáltam elnyerni a szeretetét. Merész vagyok.


   
Múltad újraértékelésénél mindig tartsd magadnál azt a táblázatot, másoknak azonban ne mutasd meg soha! Tarts távolságot azoktól az emberektől, akik folyamatosan megerősítik negatív ítéleteidet, ők ugyanis nemhogy nem segítik elő sikereidet, de saját megoldatlan problémáik miatt csak céltáblaként használnak téged.

Kurt Tepperwein
Mentáltréning
Szellemi edzésterv 8 lépésben
(Édesvíz Kiadó)

Életünket háromféleképpen élhetjük: szellemi segédmunkásként; munkájához jól értő kézművesként; vagy művészként, aki műalkotást varázsol az életéből. Az utóbbihoz azonban megfelelő szellemi eszközökre van szükségünk – a mentáltréning gyakorlataira.

A mentáltréning olyan edzésprogram, amelyik egész nap zajlik az élet iskolájában, és amelynek a tanára nem más, mint Dr. Hétköznap. Olyan univerzális, minden ember számára alkalmas rendszer, amely felszínre hozza az önben rejlő teremtőerőt, s ezzel valóra váltja vágyait, és megmutatja, hogyan vehet részt aktívan élete alakításában. A szellemi erők alkalmazásával elérheti céljait, megoldhatja problémáit, és az élet minden területén sikeresebbé válhat. A lehetőségei határtalanok!

Ha úgy dönt, hogy a saját kezébe veszi élete irányítását, kénytelen lesz szembenézni a megoldatlan helyzetekkel, azaz pontosan azzal, ami eddig az útjában állt. Ezek nem csak a negatív gondolatok, hanem olyan szokások és minták is, amelyek több inkarnáción át valóságos csomóvá gabalyodtak. A könyvben bemutatott technikákkal ezeket a csomókat is feloldhatja.

"Mindenkinek ajánlom ezt a könyvet. Annak, aki sikerre és boldogságra vágyik, aki gyógyulást vagy a terhektől és a hasznavehetetlen mintáktól való megszabadulást keresi éppúgy, mint annak, aki az eddig rendelkezésére álló módszerekkel nem tudta elérni céljait."


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL