UTAZÁS

Földöntúli tájak

Szerző:
Szabó Anna
Bolygónk egy igazán varázslatos hely. Amerre csak járunk, csodaszép és elbűvölő táj kápráztat el bennünket, de meghökkentő, sci-fi filmbe illő és futurisztikus vidék is akad itt bőven.

 

Mono-lake, USA


Kaliforniában található ez az űrbeli hangulatot árasztó tó. A táj egyszerre letisztult és kietlen, hátborzongató ugyanakkor megkapó. A víz alól mindenfelé mészkőoszlopok és tornyok emelkednek ki, és a félelmetes lyukacsos tűhegy sziklák, mintha tutajként lebegnének a tó felszínén. A tengervíznél háromszor sósabb, selymes vizű Mono-tóban alig található élőlény. Mark Twain, Kalifornia Holt tengerének nevezte ezt havas hegycsúcsokkal körülvett magányos tavat. A Mono-tó naplementekor a leglátványosabb, ilyenkor a tufatornyok a vízen megjelenő tükörképekkel elvarázsolt kastélyokra emlékeztetnek.

Socotra Island, Indiai óceán


A Socotra sziget szürreális tája egy földönkívüliekről forgatott film tökéletes helyszíne is lehetne. Az esernyő formájú fák és furcsa bokrok, mintha egy másik bolygóról kerültek volna ide. Bizarr növényzete teljesen egyedülálló. A Földön sehol máshol nem találhatóak meg ezek az ismeretlen formájú növények. A rejtélyes Socotra sziget valaha az Afrikai kontinens része volt, 6-7 millió évvel ezelőtt szakadt le onnan.

The Giant’s Causeway, Írország


A természetben megmutatkozó szimmetriát magától értetődőnek vesszük, ha növényekre, rovarokra, vagy akár egy kígyó testén elhelyezkedő mintázatra gondolunk. Földrajzi alakzatoknál ritkán fordul elő, épp ezért olyan lenyűgöző az Észak-Írország partjainál található több tízezer sokszögletű bazaltoszlop, amely szakasztott úgy fest, mint egy komputergrafikával kirajzolt tájkép. A sejtelmesen gomolygó tengeri pára misztikus hangulatot varázsol a különleges sziklarengetegre. Az évek során a különös formációk fantáziadús elnevezéseket is kaptak. Az Orgona például a közeli Port Noffer-öböl sziklafalába ágyazott, magasra nyúló oszlopok sora. A szintén ebben az öbölben található Amfiteátrumot pedig érdekes oszlopkötegek szegélyezik.

Pinnacles- sivatag, Ausztrália


Lidérces kőkúpok ezrei sorakoznak Dél-nyugat Ausztrália Pinnacles sivatagában. Sci-fi szerző keresve sem találhatna alkalmasabb helyszínt hátborzongató történeteihez. Minden szükséges kellék jelen van. Magányos sziklák kietlen erdeje magasodik a növényzet nélküli vidéken. Életnek, vagy emberi tevékenységnek sehol semmi nyoma, csak a földből kiálló mészkősziklák és a szélfútta homok látható. A Pinnacles egy árnyékokkal tűzdelt kísérteties sivatag. Némelyik szikla akkora, mint egy autó a másik, mint egy ház, de vannak olyan kicsik is, mint egy ceruza. Csak speciális terepjáró autóval lehet nekivágni a sziklatűkkel teli sivatagnak.


Bryce-kanyon, USA

Üdv a Mars bolygón, a vöröslő hegyes kőcsúcsok között. A homokkő és a mészkő különleges formái úgy emelkednek ki a mélyből, mint egy ősi város letűnt romjai. Az aiuték, akik évszázadokon át éltek itt, úgy hitték, hogy a vörös ember alakú sziklák valamikor élő emberek voltak, akiket az istenek büntetésül kővé varázsoltak. A több ezer különböző méretű szikla vár fokán álló őrökre, csuhás szerzetesekre, valamint katedrálisokra emlékeztetnek. A vöröslő kanyonban a kövek színe a különböző megvilágításokban állandóan változik.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL