FOGYÓKÚRA

Egy könnyített tavaszi böjt

Szerző:
Szabó Anna
A böjtölés rendkívül jól megtisztítja a szervezetet a fölösleges salakanyagoktól, és hatékony fogyást is lehet elérni vele, de mivel igen szigorú, nem mindenkinek javasolt belevágni. Ezt a könnyített változatot azonban bárki kipróbálhatja.

 

A böjt lényege, hogy pihenésre ad lehetőséget a szervezetnek és elsősorban az emésztőrendszernek az állandó munka alól. A valódi böjt azt jelenti, hogy csak folyadékot, vagy gyümölcsöt lehet fogyasztani a meghatározott napokon. Kezdőknek azonban nem ajánlott csak folyadékon koplalni, legjobb zöldséget vagy gyümölcsöt választani a párnapos böjthöz. A gyümölcsböjt a legkönnyebb, de mindig csak egyfajta gyümölcsöt válasszunk a kúrához, és soha ne készítsünk gyümölcssalátát. Minden zöldséget vagy gyümölcsöt alaposan rágjunk meg, és lehetőleg biotermékeket vásároljunk. A zöldségböjtnél lehet többféle zöldséget is fogyasztani, és a párolás sem tilos. A böjt megkezdése előtti napokban már ne együnk húst, ne fogyasszunk alkoholt, vagy kávét.

A könnyített böjt lényege

A könnyített böjt lényege, hogy a kúra első három napján csak gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk, majd fokozatosan visszatérünk a megfelelő fehérjebevitelre. A böjtöléshez a legmegfelelőbb gyümölcsök a görögdinnye, banán, alma, körte, barack. Gyümölcsöt és facsart gyümölcslevet ne fogyasszunk egy időben. Legyen a kettő között legalább 1 óra szünet. Friss gyümölcsöt bármikor ehetünk, de gyümölcslevet csak 2-4- pohárral igyunk naponta, és a lefekvés előtti órákban már kerüljük a fogyasztását. Zöldség napon reggelire ehetünk egy tányér párolt sárgarépát, édesburgonyát, vagy sütőtököt. Ha jobban kívánjuk, akkor ihatunk helyette frissen facsart zöldséglevet is. Napközben nassolásként ehetünk nyers sárgarépát, avokádót, karalábét. Ebédre együnk párolt zöldséget, de legfeljebb három különböző fajtát. Vacsorára is inkább párolt zöldséget válasszunk.


Feltételek


Csak a hét napra előírt ételeket lehet fogyasztani.
Napi 2-3 liter ásványvíz fogyasztása kötelező.
A diéta alatt zöldséglevet, gyógyteát, frissen facsart gyümölcslevet szabad fogyasztani.
A kávé és az alkohol fogyasztása szigorúan tilos.


Minta étrend


Hétfő: 1-1,5 kg szabadon választott friss gyümölcs.
Kedd: 1-1,5 kg szabadon választott nyers vagy párolt zöldség.
Szerda: 60 dkg friss gyümölcs, 60 dkg párolt és nyers zöldség, zöldsaláta.
Csütörtök: 35 dkg friss gyümölcs, 60 dkg nyers és párolt zöldség, zöldsaláta, 2 db kemény tojás.
Péntek: 35 dkg friss gyümölcs, 60 dkg nyers vagy párolt zöldség, zöldsaláta, 15 dkg szárnyas hús ( főtt vagy füstölt pulykasonka szeletek, sült csirke, vagy grill csirke).
Szombat: 35 dkg friss gyümölcs, 60 dkg nyers vagy párolt zöldség, zöldsaláta, 35 dkg roston sült hal.
Vasárnap: 35 dkg friss gyümölcs, 60 dkg nyers vagy párolt zöldség, zöldsaláta, 30 dkg hús (főtt vagy füstölt sonka szeletek, steak, sült csirke, vagy grill csirke).

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL