KÖZÉRZET

Itt a tavasz, itt a fáradtság?!

Szerző:
Szabó Anna
Az első pár örömteli, és energikus nap után bizonyára te is tapasztaltad, hogy a fáradtság kezd eluralkodni rajtad. Oka nem feltétlenül a Nap bújócskájában keresendő, de része van benne. Hogy mi, azt cikkünkből megtudhatod!


 

A tavasz érkezése legalább akkora örömmel tölt el minket, mint nyűggel. Ki ne tudná, hogy a napsütés, az ébredező természet kíséretében a bimbózó rügyek mellett rendre megérkezik az a bizonyos ólmos fáradtság is. Neked is nehéz legyűrnöd?

Akkor bizonyára ismerős számodra az az érzés, hogy hiába a sok plusz vitamin táplálék-kiegészítő formájában, az újrakezdett edzés, a sok alvás… valahogy mégsem érzed magad kipihentnek. Reggelente úgy ébredsz, mint akin átment az úthenger…

Alig pár évtizede, hogy valós, egészségügyi problémának kezelik a szakemberek a tavaszi fáradtság jelenséget, de igazság szerint, szinte mindegyik mást tart a kiváltó oknak. Három dolgot viszont mindegyik tábor megemlít, ezek pedig: a vitaminhiány, a ciklonokkal tarkított időjárás változás, valamint a biológiai ritmusunk. 

 

Amikor néhány apróság hiányzik

A vitaminhiányt talán nem is kell magyarázni neked. De mivel nem lehet eleget hangoztatni, mégis kitérünk rá egy kicsit. A fő oka pedig az, hogy sokan összekeverik „a szezont a fazonnal”. Vagyis egyáltalán nem mindegy, milyen formában kerül a vitamin a szervezetedbe. Mert eheted a vitaminokkal felturbózott táplálék-kiegészítőket, a fagyasztott vagy pincében tárolt zöldségeket, gyümölcsöket, ezek sosem tudják úgy pótolni a megfelelő vitaminokat, mint az idény gyümölcsök. Ezért kell(ene) mindig hűségesen kitartanod a szezonális „zöldek” mellett. A friss gyümölcsökhöz és zöldségekhez képest ugyanis csak töredékmennyiségű hasznos anyagot tartalmaznak az egyéb készítmények, míg a fagyasztottakból már hiányzik a „Nap” ereje.

 

Időjárás változása

Ugyan tudatosan nem érzékeljük, de a ciklonok és az anticiklonok váltakozását nagyon megérezzük. Idegrendszerünk ugyanis minden apró nyomásváltozásra reagál, és ami a legrosszabb a tavasz beköszöntével és a tél végével nagy sebességgel váltogatják egymást.

Ahhoz, hogy megértsd, miért váltogatja szinte mindenki a ciklonokhoz hasonlóan a kedves és az „idegbeteg arcát”, meg kellene ismerned létrejöttüket és viselkedésüket. A ciklon úgy alakul ki, hogy a meleg és a hideg levegő találkozási vonalán hullámok jönnek létre, a meleg és a hideg levegő egymásba kapaszkodik, majd örvénylés alakul ki. Az örvényben a meleg levegő „nyelvét” hideg levegő veszi körül. A meleg és a hideg levegő érintkezési vonalán időjárási front alakul ki.

Minél erőteljesebben növekszik a légynyomás a ciklon középpontjától kifelé haladva, annál nagyobb az áramlás sebessége, annál erősebb a szél. A ciklonban, mivel légörvényről van szó, hideg és melegfront is megfigyelhető. De mivel a hidegfront sebessége nagyobb mint a melegfronté, a hidegfront idővel utoléri a melegfrontot, záródás alakul ki, a hideg levegő teljesen elzárja a talajtól a magasba kényszerített meleg levegőt. Ekkor az egész ciklont hideg levegő tölti ki, megszűnik benne az alacsony légnyomás, az örvénylés gyengül, a ciklon feloszlik.

A napsütést, és szép időt hozó anticiklon idején endorfin, „boldogsághormon” termelődik, ezért olyan mosolygós és energikus ilyenkor mindenki. A ciklon esetén az idő esős, borongós. És nem is ezzel van a baj, hanem a kettő gyors változásával – ahogy azt már korábban említettük. Ezt ugyanis nem tudja a szervezet követni, így hirtelen hangulatváltozások, fejfájás, keringési zavarok, alvásproblémák és depresszió jelentkeznek.

 

Biológiai ritmus

Évszázadok óta megfigyelt jelenség, hogy bizonyos betegségek tavasszal kiújulnak, aminek hátterében az élettani működésünk évszakos hullámzása áll. Együttélünk a természettel – biológiai óránk nemcsak az órák, napok ritmusát veszi fel, hanem a hónapokét és az évszakokét is. Biztos te is megfigyelted már, hogy a rendelőkben tavasszal sokkal nagyobb a forgalom, főként nyugdíjasokkal, kisgyerekekkel és kismamákkal van tele. Ilyenkor fáradékonyságra, rossz közérzetre panaszkodnak a felnőttek és nyafogásra, hisztire a gyerekes anyukák. Ezek ellen gyógyszer nincs, a legjobb megoldás a sok mozgás, alvás és a friss zöldségek, gyümölcs.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL