FOGYÓKÚRA

Az ötleves diéta

Szerző:
Szabó Anna
Az ötleves diéta egy tápanyagokban és vitaminokban gazdag étrend, amivel könnyedén leadhatsz magadról pár kilót. A változatos ízek és az egészséges ételek teszik ezt az étrendet olyan népszerűvé.
 

A levesdiéta azt jelenti, hogy minden nap ebédre és vacsorára is levest kell fogyasztani, egy szelet teljes kiőrlésű pirítóssal. A levesek ízletesek és változatosak, így nem tűnik monotonnak a diéta. A reggeli ráadásul ízletes és kiadós. Az ötnapos étrend napi 1000 kalóriát tartalmaz, ami kiegyensúlyozott, közepes ütemű fogyást eredményez. Mivel a diéta minden fontos élelmiszer csoportot tartalmaz, akár hosszabb távon is alkalmazható, bár egy idő után kétségtelenül egyhangúvá válik.


Alapelvek


1. Mindennap a három megadott reggeli közül válassz egyet, és igyál hozzá 3 dl gyümölcsteát ízesítés nélkül.
2. Napközben is igyál legalább 2 liter ásványvizet!
3. A leveseket ebédre és vacsorára fogyaszd, egy szelet korpás kenyérből készült pirítóssal.
4. Tízóraira és uzsonnára beiktathatsz naponta két gyümölcsös étkezést. Ez azonban nem haladhatja meg az 50 kcal-t. Ennyi az energiatartalma 1 kis almának, körtének vagy 1 kivinek, fél banánnak.


Reggelik


Túrós szendvics
1 szelet rozskenyeret kenj meg vékonyan vajjal. Kenj rá 10 dkg sovány tehéntúrót, és borítsd be a szendvicset kígyóuborka-karikákkal. Szórd meg snidlinggel.

Narancsos müzli
10 dkg natúr joghurtba keverj 2 evőkanál zabpelyhet. Citromlével és folyékony édesítőszerrel ízesítheted. Keverj bele 1 meghámozott, gerezdjeire szedett narancsot.

Pulykás pirítós
Piríts meg 1 szelet korpás kenyeret. Kend meg vékonyan vajjal, tegyél rá 1 szelet pulykasonkát. Utána ehetsz 1 kivit is.


Az öt leves

1. Brokkoli-sárgarépa leves (2 adag)


6 dkg rizst párolj meg sós vízben. Szeletelj föl 30 dkg megtisztított sárgarépát, párold meg 2 teáskanál olajon. Öntsd fel 6 dl zöldség erőlevessel (kockából is készülhet), majd adj hozzá 1 zacskó (45 dkg) mirelit brokkolit. Fedő alatt főzd meg, ízlés szerint reszelt szerecsendióval is fűszerezheted. Végül tedd bele a rizst.

2. Savanyúkáposzta-leves (2 adag)


Tisztíts meg és darabolj fel 25 dkg burgonyát és 30 dkg piros húsú kaliforniai paprikát. Párold meg 1 evőkanál olajon, hintsd meg pirospaprikával, majd adj hozzá 30 dkg kicsavart savanyú káposztát. Öntsd fel 5 dl zöldség erőlevessel (kockából is készülhet), főzd puhára. Paprika- vagy paradicsompürével ízesítheted. A tányérodban esetleg 1 teáskanál tejföllel megturbózhatod.


3. Paradicsomos bableves (2 adag)


1 fej hagymát és 2 gerezd fokhagymát párolj meg 1 teáskanál olajban. Adj hozzá 1 kis felszeletelt cukkínit. 2 perc párolás után adj hozzá 1 kis doboz (40 dkg), hideg vízzel leöblített konzerv fehérbabot és 1 kis doboz (40 dkg) hámozott paradicsomot a levével együtt. Öntsd fel 2 dl zöldség erőlevessel (kockából is készülhet). Friss bazsalikomlevéllel díszítve tálald.


4. Fűszeres sárgaborsóleves (2 adag)


2 teáskanál olajon párolj meg 4 szál, zöldjével együtt felkarikázott újhagymát. Adj hozzá 2 közepes, kockára vágott burgonyát. Pirítsd meg kissé, majd hintsd meg 1 teáskanál curry fűszerkeverékkel. Adj hozzá 8 dkg sárgaborsót, és öntsd fel 6 dl zöldség erőlevessel (kockából is készülhet). Főzd puhára (kb. 20 perc). Sóval, borssal, gyömbérrel ízesítheted.


5. Ázsiai zöldséges tésztaleves (2 adag)


2 szál sárgarépát, 2 zöldpaprikát és 1 nagy fej hagymát vágj csíkokra és párold meg 2 teáskanál olajon. Öntsd fel 5 dl zöldség erőlevessel (kockából is készülhet), és főzd 8 percig. Cayenne-borssal ízesítheted. 1 zacskó vietnami vagy kínai zacskós levesből vedd ki a tésztát, és tedd a levesbe. Főzd további 2 percig. Tálald 1 evőkanál szezámmaggal megszórva.




Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL