GYERMEK

Néhány szó a szülésről

Szerző:
Szabó Anna
Ki bevallja, ki nem, de bizonyos mértékig minden nő tart a szüléstől. Még azok is, akik a többedik gyermekükkel várandósak. Ez nem csoda, hiszen – bár a világ egyik legtermészetesebb folyamata – egy gyermek világrahozatala még napjainkban is rengeteg komplikációval járhat együtt. Lássuk, mi várhat rád a szülőszobában!

 

Császárral, vagy simán?


Ez az a kérdés, amelyről élénk viták folynak a fórumokon, amelybe viszont hazánkban a szülő nőnek nincs beleszólása. Talán jó is, hogy ez így van. Meglehet, hogy betegesen rettegsz a szülési fájdalmaktól, az elhúzódó vajúdástól, vagy a szülés közben fellépő magzati és anyai sérülések lehetőségétől. Senki nem mondja, hogy a félelmeid alaptalanok, ám lássuk be: a természet nem úgy alkotta meg a nőt, hogy sebészeti eljárással kelljen „eltávolítani” a méhéből a magzatot. A születés csodálatos folyamata remekül „ki van találva”, a fogantatástól a világra jövetelig, s ebbe indokolatlanul beavatkozni vétek, mely az anya és az újszülött egész későbbi életére hatással lehet. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy orvosoddal együtt mindent elkövetsz a természetes, hüvelyi úton történő szülésért, ám nem várt fordulatok, komplikációk miatt mégis császármetszésre kerül a sor. A véleményedet, óhajaidat (jó esetben) persze elmondhatod, de okosan teszed, ha a végső döntést a szülészre bízod. Csupán azért, hogy átéld a szülés élményét, nem érdemes kockáztatni a saját, vagy a gyermeked egészségét, életét. A császármetszés ténye szemernyit sem csorbít anyaságodon, s a későbbiekre nézve sem jelent különösebb hátrányt.


Ha minden simán megy…


A várandósság időtartama 40 hét, melynek végét az utolsó menstruáció időpontjának segítségével számolja ki az orvos. Így megkapod a szülés várható időpontját, amely azonban csak egy hozzávetőleges adat. Hetekkel hamarabb, de akár később is elérkezhet a nagy nap. Tudnod kell, hogy a magzat már a betöltött 28. héten is életképes, ám az esélyei egy egészséges életre ekkor még meglehetősen kétségesek. Ahhoz, hogy valóban nyugodtan fellélegezhess, legalább a 36. hétig ki kell húznotok egy testben, de minél tovább marad a baba, annál jobb. (Nem értendő ez az extrém túlhordásra!) Ha előzetesen semmilyen probléma nem lépett fel, valószínűleg otthon maradhatsz a szülés beindulásáig. Az utolsó heteket, napokat lehetőség szerint töltsd a pároddal kettesben, készülődjetek (elsősorban mentálisan és lélekben) a szülésre, a kisbabátok fogadására, és az első együtt töltött időkre! A kórházi pakkodat már a 32. hét környékén ajánlatos készre összeállítanod, hiszen ekkor már egyik percről a másikra változhat az állapotod. Nagy segítség lesz, ha nem kell még ezzel is foglalkoznod egy esetleges villámszülés bekövetkeztekor.


Szülés hüvelyi úton


A kórházba érve a szülőszobát kell keresned (nem árt, ha előtte ellátogatsz az intézménybe ismerkedés gyanánt, de a portás is bizonyára készséggel útba igazít), ahol először is felveszik az adataidat, majd megvizsgál az éppen ügyeletben lévő orvos. (Az előírások miatt ez valószínűleg akkor is így lesz, ha van fogadott orvosod.) Amennyiben a sietséged nem vaklárma, hanem valóban beindult a szülés, általában az altested borotválása következik, melyet egy szülésznő végez, kapsz egy csinos (vagy kevésbé csinos) hálóinget, a legtöbb kórházban egy roppant kellemetlen, ám annál hasznosabb beöntést, eltöltesz egy órácskát a WC-n, lezuhanyozol, és máris kezdődhet a szülés – akarom mondani a vajúdás. (Ami a borotválást és a beöntést illeti, jogod van tiltakozni ellene, akár előre is kikötheted, hogy nem kívánsz élni ezen lehetőségekkel, de tudnod kell, hogy a mai magyar gyakorlatban ez még mindig rutineljárás, és valószínűleg megpróbálnak majd meggyőzni arról, hogy mindez mennyire fontos. Praktikus, ha a borotválást elintézed otthon.)

A vajúdás ideje alatt (mely első szülésnél 1-2 órától akár egy napig is elhúzódhat, de az átlag a 6-8 óra) általában lehetőséged van arra, hogy kedved szerint mozogj, feküdj, vagy alternatív eszközökkel, például labdával, melegvizes fürdővel, vagy bordásfal segítségével enyhítsd a fájdalmaidat. Első szülésnél szinte kivétel nélkül mindig alkalmaznak gátmetszést, s ez az esetek többségében indokolt is. Azonban már hetekkel a szülés előtt megpróbálkozhatsz különféle homeopátiás készítményekkel és gátmasszázzsal annak érdekében, hogy mégse kelljen vágni. Ezt mindenképp beszéld meg az orvosoddal, vagy szülésznőddel! Miután a baba megszületett, még meg kell születnie a méhlepénynek is, melyet az orvos gondosan átvizsgál, állapotából ugyanis fontos következtetéseket von le a baba és az anya állapotára vonatkozóan.


A császármetszés


Amennyiben bizonyos okok (pl. szemészeti problémák, ortopédiai betegségek, magas vérnyomás, stb.) miatt az orvosod már előre kilátásba helyezi, sőt megtervezi a császármetszés lehetőségét és időpontját, programozott császárról beszélünk. Magyarországon más fejlett országokhoz képest viszonylag magas a császármetszések aránya, s a nőgyógyászok elvileg minden esetben ennek visszaszorítására törekszenek. Azért az „elvileg”, mert bizonyára mindannyian hallottunk már történeteket arról, hogy a doktor vacsorára volt hivatalos, vagy éppen a szabadságát szakította meg, s ezért igyekezett gyorsan befejezni a szülést, ami ugyebár legkönnyebben egy rutinszerű műtéttel sikerülhet. Reméljük, mind kevesebb ilyen eset történik, mi pedig cikkünkben eleve ki is zárjuk ezt. Előre nem tervezett császármetszésre akkor kerülhet sor, ha valamilyen nem várt komplikáció adódik a szülés közben, pl. az anya, vagy a magzat súlyos kimerültsége, magzati oxigénhiány, stb.

A császármetszés során a fentebb már leírt módon EDA segítségével érzéstelenítik az anyát, majd (ma már általában) egy kb. 10 cm-es, vízszintes vágást ejtenek az alhason. A műtét során a kismama mindvégig öntudatánál van, mindent hall, ám semmit sem lát, hiszen a műtéti területet eltakarják a szeme elől. Egyes kórházakban a műtét után azonnal megkaphatja a kismama a babát, máshol ez csak néhány óra elteltével történik meg. A baba szempontjából mindenképpen jó, ha mielőbb érezheti az anya testközelségét, és szophat az értékes előtejből, ám számíts rá, hogy nem leszel túl jó állapotban, miután összevarrtak. Talán ésszerűbb, ha csak később veszed magadhoz a kisbabádat, akkor is csak abban az esetben, ha elég jól érzed magad a feladathoz.


Nem ritka, de nem is törvényszerű, hogy a császármetszés után később történik meg a tejbelövellés. Ez ne szegje kedvedet, próbálkozz a szoptatással kitartóan, előbb-utóbb meglesz az eredménye! A császármetszés bár rutinműtét, az anya szempontjából nem könnyű menet. Az első 1-2 napon szörnyen érezheted magad, de azt követően a gyógyulás gyorsan zajlik, s mire hazakerülsz a babával már gond nélkül el tudod látni őt.

A fájdalom és csillapításának lehetőségei


Természetesen kérhetsz fájdalomcsillapítást is, melynek szintén több módja áll a rendelkezésedre. Mielőtt azonban erről döntenél, még az otthonodban gondold át, hogy mi is a fájdalom, miért van szükség rá, és mennyire fontos, hogy fájdalom nélkül hozd világra a gyermekedet. „Fájdalommal szülsz gyermeket…” – ígéri a Biblia az eredendő bűn következményeként, és valóban: nincs szülés fájdalom nélkül. A fájdalomnak azonban – bármennyire kellemetlen is – élettani funkciója van. Azt jelzi, hogy itt az idő, a kisbabád útra kész, s a tested is felkészült a nagy feladatra. Fájdalom nélkül vélhetően a katarzis is enyhébb. Természetesen, ha vészesen kimerültél, vagy egészségi okokból előnyös, hogy ne szenvedj túl sokáig, az orvosod is javasolni fogja a fájdalomcsillapítást.

A szülés közbeni fájdalomcsillapítás leggyakoribb módjai:


1. „Kéjgáz”: Oxigén és nitrogén-oxidul keverék belélegzése gázmaszkon keresztül. A fájások kezdetekor kell belélegezni. Bódító hatása van, mintegy 15 másodpercre csillapítja a fájdalmat. Előnye, hogy semmilyen hatással nincs a babára, és az anyára gyakorolt hatása is csekély. Hátránya, hogy nem biztosít teljesen fájdalommentes állapotot.
2. Gerincvelői érzéstelenítés (EDA): A tűt az ágyéki csigolyák nyúlványai közé, a gerinc mentén vezetik be, majd a behelyezett kanülön keresztül adagolják az érzéstelenítőt. Előnye: tökéletes fájdalommentességet biztosít, és egy esetleges császármetszés során sincs szükség további beavatkozásra fájdalomcsillapítás céljából. Hátránya, hogy csak aneszteziológus szakember végezheti el a beavatkozást, és általában a beadást követően már ágyhoz van kötve a kismama, illetve a beadást követően deréktól lefelé átmeneti bénulás következik be, mely azonban megszűnik, amint az érzéstelenítő lebomlik a szervezetben.


 

Apával, vagy nélküle?


Ma már minden kórházban lehetőség van arra, hogy az apa (de akár a nagymama, barátnő, dúla, vagy más, a szülő nő számára biztonságot nyújtó személy) bent legyen a szülőszobában. Egyes helyeken ez előzetes „tanfolyamhoz” kötött, és kórházi ruhát (köpenyt, sapkát és lábvédőt) is előre be kell szerezni, máshol nem tartják szükségesnek a felkészítést, és a kellékeket is helyben adják a kísérőnek. Jó előre beszéljétek meg, és együtt döntsetek arról, hogy számotokra ideális-e, ha az apa (vagy más) jelen van a szülésnél. Van, aki ezt másképp el sem tudja képzelni, míg más szerint az apának semmi keresnivalója a szülőszobában. Ezt is, azt is tiszteletben kell tartani, arra pedig semmi szükség, hogy a kispapa elájuljon a szülés közben, mert rosszul bírja a fájdalom látványát.


Császármetszés esetén a legtöbb kórházban az apa még nem mehet be a műtőbe (bár vannak kivételek), de van, ahol egy ablakon át figyelemmel kísérheti az eseményeket, máshol azonban csak a folyosón várakozhat.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL