SZÓRAKOZÁS

Kihagyhatatlan programok márciusban!

Szerző:
Szabó Anna
A téli begubózás után mozdulj ki végre! A jó idő közeledtével egyre több lehetőség nyílik színes és érdekes programok látogatására. Szórakozz, művelődj, nevess – márciusban is!


Lakástrend & Design Kiállítás

Időpont: 2010. március 4 - 2010. március 7.
Helyszín: Műcsarnok

A jelen kor multikulturális világában egyre nehezebb a különféle áramlatok, irányzatok közötti orientáció, így mind többen érezik úgy, hogy szükség van olyan fórumokra, melyek segítik az útkeresést. Nincs ez másként az enteriőrtervezés és a kortárs design színes forgatagában sem, de miként azt az elmúlt évtized tapasztalata bebizonyította, az évről évre megrendezett Lakástrend és design kiállítás nem csupán az érdeklődőket, de a szakembereket is segíti az eligazodásban.

Az immár tizenharmadik alkalommal megrendezett kiállításon a megszokott igényességgel találkozhat a látogató, hiszen napjaink lakberendezési trendjeit, a tárlatot vendégül látó Műcsarnok nagyszerű tereiben elhelyezett exkluzív enteriőr-installációk jelenítik meg. S természetesen a kortárs design krémje is bemutatkozik: a nemzetközi formatervezés újdonságai mellett a hazai formatervezők alkotásaiból rendezett "madeinhungary" kiállítás betekintést nyújt az itthoni műhelyek munkájába is.

 

Keresd a nőt!

Időpont: 2010. február 26 - 2010. április 9.
Helyszín: Budapest, Tabán Mozi

Nőkről nőknek, de nemcsak nőknek...

Cherchez la femme! A XVII. században vált híressé a szólás, melynek korabeli jelentése bizony az, hogy mindennek a mozgatórugója a gyengébbik nem, akik a háttérből irányítják, alakítják az eseményeket.

A XX. században áttörés történt, a gazdasági, politikai, társadalmi válságok megjelenésével egy időben előre törtek a női egyenjogúsági mozgalmak, gyökeresen és radikálisan megváltoztatták a nőkről alkotott több ezer éves világképet.

A női szerepek változásaival, a nőket érintő új helyzetek sokaságával, a női érzelmek színes skálájával világunk sokoldalúsága írható le nemcsak a szépirodalomban, hanem a filmművészetben is. A nők a kamera mögött és a filmvásznon mára már stílusjegyekké váltak, nélkülük elképzelhetetlen és eladhatatlan egy jó film.

A sorozatnak nincs egyéb célja, minthogy életekről, érzelmekről, küzdelmekről, fájdalomról, de ugyanakkor örömökről, boldogságról is tudósítson. Ezek az életek, sorsok, történetek nemcsak nőknek sokatmondóak, hanem az erősebbik nem számára is, hiszen ők is rendelkeznek egy jó adag feminim vonással (ha bevallják, ha nem). Mindenesetre az alábbi filmeken nem múlik, mert ezek a filmek követik rezdüléseinket, közvetítik értékeinket, és mindenekelőtt tükröt tartanak mindannyiunk számára.
A vetítések után Ludassy György szintén várja a kitartó nézőket kötetlen beszélgetésre, értékelésre, elemzésre.

A program keretében minden pénteken este 20.00 órától vetített filmek a Tabán Moziban:

2010. február 26. (péntek): Az én XX. századom
2010. március 12. (péntek): Szerelem
2010. március 19. (péntek): Az órák
2010. március 26. (péntek): Piaf
2010. április 2. (péntek): Eszter hagyatéka
2010. április 9. (péntek): Karamell

 

XXIX. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár

Időpont: 2010. március 26-28.
Helyszín: Papp László Budapest Sportaréna

A Táncháztalálkozó a népzene, a néptánc és a tárgyalkotó népművészet seregszemléje, műkedvelő és hivatásos előadók közreműködésével, a Kárpát-medencei magyarság és a hazai nemzeti kisebbségek képviseletében.

 

Magyar Jazz Ünnepe

Időpont: 2010. március 5 - 2010. április 5.
Helyszín: Budapest, Szeged, Pomáz, Tatabánya, Hajdúböszörmény, Eger, Békéscsaba, Mohács, Nagykanizsa, Vác

A Magyar Jazz Szövetség 2010. március 5-e és április 5-e között újra megrendezi a Magyar Jazz Ünnepe elnevezésű országos rendezvényét.

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a Magyar Jazz Szövetség a 2010-es rendezvény is ki kívánja terjeszteni vidéki helyszínekre.

2010. március 25. (csütörtök)
19:00A Magyar Jazz Ünnepe 2010 - Harcsa Veronika Quintet, Juhász Gábor Trio, Sárik Péter Trio (jazz) - Budapest Jazz Club - Budapest
19:00 A Magyar Jazz Ünnepe 2010 - East Side Jazz Company, Grencsó Kollektíva, Hárs Hegy Band (jazz) - Budapest Jazz Club - Budapest
20:00 A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz tanszakos hallgatóinak koncertje (jazz) - Budapest Jazz Club - Budapest
18:00A Magyar Jazz Ünnepe 2010 - A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz tanszakos hallgatóinak koncertje (jazz) - Budapest Jazz Club - Budapest
A Magyar Jazz Ünnepe 2010 - Ávéd János-Fenyvesi Márton Quartet, Classmates Quartet, Kovács Linda Quartet, Szakcsi Jr. Trio (jazz) - Budapest Jazz Club – Budapest 

 

X. Budapesti Tavaszi Fesztivál

Időpont: március 10-április 05.
Helyszínek: Szent Mihály Templom, Operettszínház, Festetics Palota, Magyar Állami Operaház, Magyar Rádió, Millenáris Teátrum, Művészetek Palotája, Nemzeti Színház, Papp László Sportaréna, Szent István Bazilika, Thália Színház, Uránia Nemzeti Filmszínház

A télbúcsúztató kulturális fesztivált idén immár harmincadik alkalommal rendezik meg. Ahogy a szervezők írták, mindenféle nosztalgikus hangulat nélkül.

Világsztárok sora lép fel, az idei vendégország Dánia lesz, ebből a színes kultúrájú északi országból érkezik. Újra eljön a koncertvilág legkeresettebb brácsaművésze, Jurij Basmet, a Moszkvai szólisták élén ad hangversenyt. A dél-amerikai származású, uruguayi Erwin Schrott romantikus áriaestjén egy üstökösszerű énekest ismerhetünk meg, korunk eszményi Don Giovanniját.

A 2010-es esztendő számos zenetörténeti évfordulót is tartogat, a Tavaszi Fesztivál hagyományaihoz híven gazdag programmal emlékezik meg a múlt nagy teljesítményeiről. Fesztiválunk nagy vállalkozása a 200 éve született Erkel Ferenc életművének minél teljesebb bemutatása. Hat operát tűzünk műsorra, a közkedvelt Hunyadi László és a Bánk bán mellett olyan ritkaságokat is, mint a Sarolta, a Dózsa György, a Bátori Mária és Brankovics György. Az előadások előtti beavató beszélgetések könnyed hangvételéért Hajós András, Falusi Mariann, Kentaur, és Fábry Sándor felelnek.

Hiánypótlásként indult a fesztivál a fesztiválban sorozatként, a tavaly életre keltett Nemzetközi Színházi Fesztivál. A Nemzeti Színházzal összefogva kísérletező társulatokat, nemzetközileg elismert előadásokat hívtunk meg. A dán Hotel Pro Forma Operation : Orfeo című különleges produkciója fények, hangok, mozdulatok és szavak játékának együtteséből tevődik össze. A Thalia Theater Hamburg az egyik legnevesebb rendező, Luk Perceval szeptemberben bemutatott darabjával érkezik. The truth about THE KENNEDYS című darabja korabeli dokumentumok alapján, mintegy kortárs „királydrámaként” eleveníti meg a Kennedy család 160 éves történetének legjelentősebb epizódjait. A német kritikusok által az év színházának választott Münchner Kammerspiele a HIOB című fantasztikus színészi és rendezői feladatot teljesítő előadással érkezik. A Zajc Horváth Nemzeti Színház (Rijeka) szokatlan darabja, a Turbo Folk megdöbbentő és kifinomult módon mutatja be a jugoszláv örökség sötét maradványait. Az Inbal Pinto & Avshalom Pollack Dance Company vendégjátékát a japán mese ihlette, Hydra a tánc, a pantomim és az akrobatika ötvözete. A magyar bemutató a Nemzeti Színházban, Gothár Péter Lear-rendezése lesz, Varró Dániel új fordításában.



Szent Patrik napi gyermekprogram
- az ír nemzeti ünnep alkalmából

Időpont: 2010. március 20.
Helyszín: Millenáris Fogadó

Szent Patrik napja évente tartott ünnep. Írország védőszentjéről március 17-én emlékeznek meg világszerte. Ilyenkor mindenki zöldbe öltözik, mindent zöldbe díszítenek, még a víz is zöld. A programmal betekintést nyerhetsz, milyen egy igazi ír ünnep, megismerheted dalaikat, táncaikat, hagyományaikat.

10.00–11.00 Lépegető – népi játékok, dalok, mondókák – utazzunk együtt Tündérországba!
Apró Színház – Tarján Vera
10.00–16.00 Baba Bú-Jó – Játszóház kicsiknek
A játék, a játszani tudás velünk született képesség, amelyet a mai világban gyorsan elfelejtünk, pedig egész életünk során szükségünk van rá. Az értékes játék tanulható és tanítható.
A Baba Bú-Jó-ban szülők és gyerekek játszanak együtt, olyan játékokat, amelyeket akár otthon is tudnak közösen folytatni.
10.00–16.00 Csiribiri kézműves műhely
Szent Patrik-napi Zöld Manó-gyártás, háromlevelű lóhere-kitűző, zöldkendő készítése batikolással, arcfestés, zöldségszobrászat
Azoknak, akik a Szent Patrik-napi hagyománynak megfelelően zöld ruhában, cipőben, kalapban, kendőben érkeznek, apró meglepetésekkel kedveskedünk.
11.00–12.00 A Bran együttes ír népzenei mesekoncertje
12.00–16.00 Ír népi játékokat játszunk
16.00–17.00 Ír-sztepptáncház – A Ronan Morgan Autentikus Ír-sztepp Tánciskola közreműködésével

A táncos és tanítványai betekintést nyújtanak az ír sztepptánc alapjaiba: Szent Patrik napja alkalmából egy különleges előadást tekinthet meg a közönség. Az előadást követően pedig közös tánctanulás és mulatság lesz.



GHYMES: Szerelmes Szabadság

Időpont: március 14.
Helyszín: Papp László Budapest Sportaréna

„Azt hisszük a szabadság messze van, magasan repül a bizonytalanság, a veszély, az ígérgetés drága világában, ahol nagy a sírás és nagy a nevetés.
Milyen öregek is vagyunk, ha elfelejtettük már, hogy vele születtünk, csak óvatosságból előre küldtük, ő a holnap és szerelmes belénk. A „SZERELMES SZABADSÁG“.

A fiatal élet meri csak visszahívni, mert a legnagyobb bátorság kell ahhoz, hogy a magunkévá tegyük, mert halálosan szép. 1848. március idusán mi magyarok ezt megint megtettük, ritka pillanat volt, már nem a szavak, csak az ének tudja felidézni igazán.
Énekeljük együtt a bátorság ünnepét.“
Szarka Tamás

 

Gardenexpo és Nemzetközi Orchida Vásár

Időpont: március 19-21.
Helyszín: Papp László Budapest Sportaréna

Negyedik alkalommal nyitja meg kapuit márciusban a Gardenexpo kerti életmód kiállítás, ahol minden megtalálható a szabadban eltöltött kellemes órákhoz. Nem csak a kert és a kertészkedés szerelmeseinek érdemes ellátogatni ide, hanem azoknak is, akik a tél végeztével egy kis zöldre, új otthoni növényekre vágynak, hiszen a bútorok, grillek, medencék és kerti gépek mellett több kertészet és gyönyörű látványkertek is várják a látogatókat, akik a legújabb kerti trendekkel, tippekkel is megismerkedhetnek.

A Gardenexpóval egy időben tekinthető meg a Nemzetközi Orchidea és Bromélia kiállítás is, amely hazai és nemzetközi gyűjtők részvételével, fantasztikus kompozíciókkal várja az orchideák és más különleges növények barátait.


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL