SZÓRAKOZÁS

A hetvenes-nyolcvanas évek ifjúsági filmjei

Szerző:
Szabó Anna
Húsz-harminc évvel ezelőtt a tizenévesek tobzódhattak a nekik szánt filmekben. Sőt, többségüket még a felnőttek is élvezettel nézték meg. A mi kedvenceinkből szedtünk össze egy csokorra valót, csemegézz belőlük, hidd el, megéri!

 

Hahó, Öcsi!, 1971

A Balogh család legifjabb tagját, Öcsit apró csínytevései miatt bezárják a fürdőszobába. Itt megjelenik előtte Kököjszi és Bobojsza, a két mesebeli törpe és felajánlják, hogy mindenben a segítségére lesznek. Öcsi el is határozza: elmegy szerencsét próbálni és "időt" szerezni szülei számára, hogy többet foglalkozzanak vele. Hiába megy el az Óragyárba, nem tudnak segíteni neki. Végül eljut a bergengóc királyhoz. A két törpe közben letartóztatja a Balogh családot, amiért őt bántalmazni merték. Megmenti övéit a halálos ítélettől, majd elindul, hogy legyőzze a hétfejű sárkányt, amely az "időt" a birtokában tartja.

Rendezte: Palásthy György


Le a cipővel!, 1975

Palánk, Bádogos, Csepcsányi és a többiek először mennek háromnapos kirándulásra szülői felügyelet nélkül - minthogy már nagyfiúk. A szülők titokban megbízzák a helybelieket, figyeljék fiaikat, vigyázzanak rájuk - minthogy azok még kisfiúk. Az "őrangyalszolgálat" kezdetben jól is működik; a bajok akkor kezdődnek, amikor a fiúk elkezdik az előre megtervezett nagy számháborút.

rendező: Szabó Attila
forgatókönyvíró: Csukás István

 

Utánam, srácok! , 1975

A lakótelepen két egymással szemben álló fiúcsapat alakult ki. András csapata elsősorban leleményességgel, Andris ötletességével, technikai bravúrjaival, a Lada vezette csapat viszont erőszakosságával, verekedésével tűnik ki. Andrisék egy ügyes szerkezet - a hídrakéta - felhasználásával megleckéztetik Ladát. Lada csapata erre kiássa a csatabárdot.

rendező: Fejér Tamás
író: Berkes Péter

 

Keménykalap és krumpliorr, 1978

A Vadliba kisdobos őrs tagjai szövetkeznek az állatkertből ellopott kismajmok felkutatására. Megpróbálják rendbe hozni, amit a rakoncátlan, rendbontó felnőttek elrontottak. Minduntalan keresztezi útjukat az álruhás, intrikáló Bagaméri, az elátkozott fagylaltos, aki szeretne hozzáférni a majmokért beígért jutalomhoz.

rendező: Bácskai Lauró István
író: Csukás István

 

Vakáció a halott utcában, 1979

Épül az új lakótelep, de mellette még ott vannak a régi kis házak. Lebontásra ítéltettek, lakóik már el is költöztek, de egy-egy ottmaradt tárgy, egy elfelejtett névtábla még emlékeztet a régi lakókra és foglalkozásukra. Az új házakba pedig már költöznek be a "boldog" új lakók. Illetve költöznének, mert a lakásokat nem lehet használni, éjszakánként újra eltűnnek a mosdók, a csapok, de még a WC-csészék is. Az új lakókkal érkeznek gyerekeik is, akik hamarosan felfedezik a régi, elhagyott házakat, s birtokba is veszik őket. Többek között egy volt magánnyomozó irodáját, s mi sem természetesebb, hogy nyomozni kezdenek. S a nyomoznivaló is adva van, hiszen a felnőttek még mindig tehetetlenek a mosdók, csaptelepek tolvajaival szemben. A film sok humorral ábrázolja a gyerekek kalandéhségét, s enyhe szarkazmussal a felnőttek időnkénti tehetetlenségét.

rendező: Palásthy György
író: Csukás István

 

Égig érő fű, 1979

A tízéves Misu a nagybátyjánál a Paripa utcában, Budapesten tölti a nyári vakációt. A nyaralás akkor kezd érdekes lenni, amikor feladatot talál magának. Az egyik lakó, Poldi bácsi, a parkőr nyugdíjba megy, és már most azon kesereg, hogy lesz meg a szép zöld fű nélkül, amit megszokott. Misu elhatározza, hogy előteremti Poldi bácsinak a "zöld füvet"...

rendező: Palásthy György
író: Janikovszky Éva

 

Legyél te is Bonca! , 1984

Régi barátaink: Bence, a Nagy Vadász, Andris, azaz Mr. Doolittle, a Festő aztán Madaras Bonca tűnnek fel ebben a filmben. De megjelenik Nóra és felbolydul minden. A film nyomon követi Nórát és anyukáját, hogyan válnak "Boncává".

rendező: Katkics Ilona
író: Varga Katalin

 

Gyermekrablás a Palánk utcában , 1985

Budapest külvárosában él a csonka Kondor család, az apa külföldön kamionsofőr. Az albérlő maholnap családfőként akar fellépni, azonban az egyik gyermek meghiúsítja esküvői terveit.

rendező: Mihályfy Sándor
író: Nógrádi Gábor

 

Szeleburdi család, 1987

A háromgyermekes, értelmiségi Faragó család kissé zsúfoltan éli mozgalmas, ám tagjainak teljes autonómiát biztosító életét a kicsire méretezett budapesti lakásban, míg a szomszédban az újgazdag Belviziék konvencionálisan és célirányosan élnek minden luxussal berendezett lakásukban, magányra ítélve egyetlen gyermeküket. Természetesen utóbbiak tudnak elköltözni a zajos VII. kerületből egy kertes villába, Faragóék pedig továbbra is ugyanott teszik humorral, szeretettel és túláradó energiájukkal elviselhetővé, sot vonzóvá az életet maguk és környezetük számára.

rendező: Palásthy György
forgatókönyvíró: Bálint Ágnes


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL