FOGYÓKÚRA

Éhségűző jang ételek

Szerző:
Szabó Anna
A Kínából származó jing-jang módszer elve szerint az egészséges táplálkozáshoz fele-fele arányban kellene jin és jang típusú ételeket fogyasztanunk. Ha azonban fogyni szeretnél, told el ezt az arányt a jang típusú ételek felé.

 

A jin-jang módszer tulajdonképpen egy szétválasztó diéta, az ételeket két kategóriába (jin és jang) sorolják be. Ha betartjuk a fele-fele arányt, azzal helyreállíthatjuk a szervezetünkben felborult egyensúlyt, amely az alapvetően eltolódott jin típusú ételek irányába. A kínaiak szerint épp a jin ételek túlzásba vitt fogyasztása okolható a nyugati társadalmak súlyproblémáiért. Ha az arányt visszaállítjuk, akkor hosszútávon meg tudjuk tartani a súlyunkat, és egészségi állapotunk is javul. Az egészséges étrend csökkentheti a reumás, diabéteszes, érelmeszesedéses, allergiás panaszokat. A jang típusú ételekkel azonban fogyni is lehet, mert hosszabb időre elnyomják az éhségérzetet.


A diéta lényege


Amennyiben túlnyomó részben jang típusú ételekből választjuk meg étkezési fogásainkat, akkor hosszú távon jelentős súlycsökkenést érhetünk el. A jin típusba tartozó ételek: méz, cukor, fűszerek, húsok, különféle növényi olajok, alkohol. Ezeket próbáld mellőzni az étrendedből a diéta ideje alatt, vagy minimálisra csökkenteni. Az összes gyógydiéta alapja, hogy a minimálisra kell csökkenteni a hús mennyiségét, ki kell iktatni az étrendből a cukrot és a fehér lisztet. Ez alól a keleti kultúra gyökereivel rendelkező jin-jang diéta sem kivétel. A jang típusú élelmiszerek viszont a szervezetünk számra rendkívül hasznosak, bármelyiket eheted akár minden nap.


Jang ételek


A felsorolt jang ételekből saját magad is összeállíthatod a személyre szabott diétádat. Naponta ötször egyél, egyszerre csak kisebb mennyiséget! Minél több folyadékot igyál, lehetőleg zöld teát, gyógyteákat és ásványvizet. Fontos, hogy minél kevesebb mesterséges alapanyagból készült élelmiszert fogyassz, és lehetőleg mellőzd a nassolnivalókat is.

Gabonafélék, magok: barna rizs, tökmag, szezámmag, napraforgómag, teljes őrlésű gabonalisztből készült ételek, kásák, müzlik
Zöldségek: burgonya, paprika, karfiol, brokkoli, cukkini, padlizsán, fejes saláta, fejes káposzta, gyömbérgumó, sárgarépa, fokhagyma, karalábé, vöröshagyma, hónapos retek, lila káposzta, zeller, spenót, kelkáposzta, póréhagyma, cékla.
Gyümölcsök: alma, sárgabarack, bogyós gyümölcsök, meggy, szilva, őszibarack, szőlő.
Tejtermékek: kecskesajt, rokfort, camembert, túró, író
Növényi fehérjék: szója, tofu

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL