UTAZÁS

Elrejtett kolostorok, titokzatos szentélyek

Szerző:
Szabó Anna
A kolostorokat a világ zajától messze, gyakran magas hegycsúcsokra, védett és nehezen megközelíthető helyekre építették, ahol nem könnyen találtak rá a „betolakodók”. A kolostorok megszentelt épületek a béke szigetei, ezért misztikus hangulat és titokzatosság lengi körül őket.

 

Tigrisek fészke
Bhután


A Himalája keleti részén található Bhutáni Királyság Földünk egyik legelzártabb és legtitokzatosabb országa. Leghíresebb buddhista kolostora, a Taktshang, vagyis a Tigris Fészke, mely egy 3000 méter magas sziklaszirtre épült. Azért nevezik „tigris fészkének”, mert a legenda szerint Rimpoche Guru, Bhután nemzeti hőse a 8. században egy tigris hátán repült ide. A drámaian meredek hegyoldal szikláin tündöklő kolostorhoz egy igen megterhelő gyalogút vezet, de a Taktshang látványa minden fáradtságot megér. Ha szerencsénk van, és a bhutáni király hivatala kivételesen engedélyezi, akkor még belülről is megcsodálhatjuk a sejtelemesen felhőkbe burkolózó sziklakolostor mind a hét szentélyét.

 

Ngaphechaung
Burma


Burma Dél-Kelet Ázsia egyik legzártabb és egyben legszebb országa, amely több ezer buddhista kolostort sztupát és pagodát rejt. Az egyik, talán legérdekesebb buddhista kolostor, a Ngaphechaung, mely egy tó közepén található. Messziről olyan látványt nyújt, mintha lebegne a vízfelszínén. A fából készült tradicionális szentély cölöpökre épült, kizárólag csónakkal lehet megközelíteni. A Ngaphechaung szentély a számos csodálatos Buddha szobor mellett többek között a macskákat idomító szerzeteseiről nevezetes.

Meteora kolostorok
Görögország


A Thesszáliában található Meteora kolostorok Görögország egyik legkülönlegesebb látványosságai. Maguk az épületek a Pindosz-hegységben elszórtan, csaknem 300 m magasan, tűhegyes, alig megközelíthető, meredek hegycsúcsokon helyezkednek el. A Meteorákon huszonnégy bizánci kolostor található, melyek egyenként 600 évnél idősebbek – a környék ennek köszönhetően igen híres zarándokhellyé vált. A kolostorok közül ma már csak ötöt használnak valójában a szerzetesek. A legkorábbi kolostorokat összecsukható, eltávolítható létrákon érték el a szerzetesek. Később csörlőhálókban húzták fel őket, egészen az 1920-as évekig. Napjainkban a sziklákból kialakított lépcsőkön lehet elérni a kolostorokat, a csörlőket már csak a különféle tárgyak felhúzására használják.

Chozoviotissa kolostor
Görögország


Amorgos a Kyklád-szigetcsoport egyik apró szigete. Ha valaki tipikus görög hangulatra vágyik, és hegyoldalba épült kék-fehér épületeket szeretne látni, szűk, fehér-lépcsős utcácskákkal, sötétkék tengerrel, akkor mindenképp ezeken a Kyklád szigeteken kell körülnéznie. A Prophetes Elias hegy legmeredekebb szikláján található Amogros sziget legfényesebb ékszere, a hófehér Panagia Chozoviotissa bizánci kolostor, mely a tengerszint fölött 300 méterre, a hegyoldalba épült. A kolostor Szűz Mária tiszteletére emelték, aki egyben a sziget védőszentje is.

Popa Taungkalat Shrine
Burma


A Taungkalat buddhista szentély egy hatalmas 1541 m magas vulkanikus hegy tetejére épült. A helyiek úgy tartják, hogy a kolostort istenek lakják, és ők élvezhetik a mennyei kilátást nap, mint nap. A magasba 777 lépcsőn juthatunk fel, de az út során megannyi természeti szépség feledteti a túra nehézségeit. A kolostorhoz vezető úton majmokkal is találkozhatunk, akik bátran a turisták közelébe merészkednek. A majmokat szelídek, meg lehet őket simogatni, de ha nem vagyunk elővigyázatosak, elcsenhetnek tőlünk bármit, ami megtetszik nekik.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL