FÉSZEK

Művészi székek - bútorok az örök divat jegyében

Szerző:
Szabó Anna
Nem minden dizájner ülőalkalmatosság kényelmetlen vagy unalmas. Többségük ott van mindennapjainkban, még sem tudunk róla. Pedig van pár darab, melynek alkotója méltán érdemelte ki a díjakat és a tömeges gyártás próbáját.


Ahogy a legtöbb berendezési tárgyuk, úgy ez a mindennapos, unásig használt bútordarab is az idő egy kis szeletkéjét közvetíti felénk. Ha alaposabban megnézzük, mesélnek folyamatosan a kor emberéről. Íme a mi kedvenceink, amiket mi rendszeresen látunk kávéházakban, szórakozóhelyeken, de még akár némely otthonban is!

1. és 11. Le Corbusier: LC-2 fotel és LC szék

Le Corbusier volt az első, aki a fotel tervezésekor az alapvázat külsővé és láthatóvá tette. Az LC2 fotel tervezésekor már bátran alkothatott, hiszen ekkorra már ismert és befutott tervező volt.

3.Sori Yanagi: Pillangó szék

A finoman ívelt sziluett a pillangó kibontott szárnyait idézi. Ezt a széket Sori Yanagi tervezete 1954-ben, először alkalmazva a keleti formákat modern technikával, amikor a szék ívének kialakításakor rétegelt lemezt használt.

2. és 4. Charles és Ray Eames: “Alu Chair”

Bizonyára ismerős neked is ez a pár darab – ha máshonnan nem, mozifilmekből biztosan. Értéket és kényelmet képviselnek, még fél évszázaddal megjelenésük után is. Charles és Ray Eames olyan magas minőségű ülőalkalmatosság tervezésére kapott megrendelést, mely egyaránt használható kül- és beltéren egyaránt. Bár terveik tetszést arattak, hamar bebizonyosodott, hogy ezek a székek sokkal inkább irodákba valók, mint eredeti rendeltetési helyükre. Végül a házaspár ezzel a munkájával írta be magát igazán a dizájn-történelembe.

5. Verner: Panton-S szék

Verner a dán bútortervezés egyik legnagyszerűbb alakja volt, neki köszönhetjük az 5. Panton vagy S székre hallgató műalkotást. Nagysága abban is mérhető, hogy elsőként használt fröccsöntött műanyagot 1960-ban bútorkészítéshez. Ezt a darabot a mai napig gyártják, és előszeretettel rendeznek be vele a bohém élet színteréül szolgáló szórakozóhelyeket. Titka talán abban rejlik, hogy magába sűríti a korszak amerikai-olasz életérzést, mely még a legborongósabb napokon is magával ragad.

6. és 8. Philippe Starck Louis: Ghost, Mademoiselle

Philippe Starck igazi lázadó, aki újraalkotja a világot. Darabjainak rendre vicces neveket ad, és világszerte utánozzák. Bármerre jár, ha valami megtetszik neki, azt rövid időn belül újraalkotja a saját nevén.

7. Bibendum-karosszék

Az Eileen Gray által, 1940-ben tervezett fotel igazán ellenállhatatlan darab. Nincs olyan nappali, melynek ne lenne központi eleme ez a csupa ívekből álló, pazar bútordarab. Stílusával és eredetiségével a valódi, időtálló művészet egyik kiváló példája.

9. Eero Saarinen: Tulip

Igazi modern klaszsikus 1956-ból. Ez a szék eredetileg étkező asztal mellé készült. Jól tükrözi Eero Saarinen tervezési filozófiáját, melyben a tiszta vonalak frissességgel ötvöződnek a praktikusságot szem előtt tartva.

10. Harry Bertoia Gyémánt szék

Tervezője egyaránt volt szobrászművész, ékszertervező és dizájner. Talán e sokoldalúságának köszönhetjük ezt az elegáns formájú és pazar megjelenésű 1952-es széket Harry Bertoia-tól. Hiába a jellegzetes forma, és a keresztezett króm huzalok sokasága ez a szék igenis kényelmes darab.



 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL