KÖZÉRZET

Egészségtitok a csokoládéról

Szerző:
Szabó Anna
Szinte nincs olyan ember, aki valamilyen formájáért ne rajongana. A csokoládé régen rabul ejtette az emberiséget, és mint minden jó – és függőséget okozó – táplálékot, őt is sokat támadják. Édes hírek következnek kedvenc kényeztetésünkről.


A kakaóbabból készült édesség, a csokoládé nevét indián eredetijétől (xocolat) kapta világszerte. A kakaóbabot több mint 3000 éven keresztül termesztették Mexikóban, majd 1527-ben Spanyolországba érkezett Cortesnek köszönhetően. Az első szelet csokoládét 1847-ben készítette a Fry és Sons nevű cég, ma a világ legfinomabb és legjobb minőségű csokoládéját Belgiumban gyártják.

Sokan csak megmosolyogják a csokoládé jótékony hatásáról szóló írásokat. Az édes élet nagy szereplőjének megvannak persze a maga árnyoldalai, de azért jó, ha tudjuk, mennyi minden előnyös benne. Többek között jót tesz szív- és érrendszerednek, és segíthet a hosszú és egészséges élet megteremtésében. Az étcsokoládé a legjobb: jellemzően gazdagabb antioxidánsokban „tejtestvérénél”, és zsírtartalma is jobb.

 

Helyre billenti a koleszterinszintet

Japán kutatók hosszas, tesztcsoporton való kísérletezés után, arra jutottak, hogy a természetes kakaó javítja a koleszterin szintedet. Azok az emberek ugyanis, akik több héten keresztül naponta kétszer ittak natúr kakaóból készült italt, azoknak csökkent a rossz- és emelkedett a jó koleszterinszintjük. Ráadásul a rossz koleszterinjük ellenállóbb lett az oxidálással szemben, miközben kevésbé tömte el az ereket.

 

Csökkenti a vérnyomást

Egy 2007-ben készült, németországi kutatáskor 18 héten keresztül kellett a résztvevőknek fél tábla jó minőségű csokoládét megenni naponta. Ennek hatására, külön súlynövekedés nélkül, vérnyomásuk csökkent. Sőt, az Egyesült Államokban egyenesen arra jutottak, hogy napi egy szelet csoki és két csésze natúr kakaó a túlsúlyos felnőttekben javítja a vérkeringést (természetesen úgy, hogy közben csökkenti a rájuk oly jellemző magas vérnyomást is).

 

Javítja a keringést

Szintén japán kutatók végezték azt a kísérletet, még 2009-ben, melynek során a tesztcsoportnak napi 15 g csokoládét kellett megenni. Ennek hatására javult a szívbe áramló vér, függetlenül a koleszterinszinttől és a vérnyomástól. Ez azért fontos, mert amikor a szíved több vért kap, akkor érhet mellkasi fájdalom, de akár szívroham is.

 

Gyulladáscsökkentő

Már akár egy héten át tartó rendszeres, jó minőségű csokoládé elfogyasztásától is csökkenhet a CRP-szint. Ez a három betű egy fehérjére utal, mely a gyulladásos betegségek egyik legmegbízhatóbb mutatója (mivel plazmaszintje a gyulladással párhuzamosan változik). Vizsgálatakor a CRP fehérjét mérik, mely a májban termelődik, és gyulladásos megbetegedésekkor nagyon hamar sokszorosára – akár ezerszeresére is – nőhet.

 

Kicselezi a halált a szívbetegségeknél

Mint már bizonyára te is hallottál róla a menopauzába érő nőket sokkal inkább veszélyeztetik a kardiovaszkuláris (szív és érrendszerei) megbetegedések, mint mindenki mást. Holland tudósok viszont felfedezték, hogy a csokirajongó nők esetében csökkent ez a statisztika, vagyis náluk alacsonyabb a szív és érrendszeri megbetegedések miatt halál.

 

Élesíti az elmét

Nem a hal az egyetlen agyturbó étel. Norvégiában – ahol azért a hal a napi étkezés fontos része – végezték azt a kutatást, melynek eredménye szerint, a csokifogyasztó 70 év körüliek sokkal jobb kognitív teszteket töltöttek ki, mint azok a korukbeliek, akik tartózkodtak ettől. A kutatók ezt annak tulajdonították, hogy a flavonoidban gazdag kakaó fellendíti az agyi vérkeringést.

 

Megmenti a bőrt

A kakaóvaj bizonyítottan az egyik legjobb hidratáló, azonban a kakaó- és a csokoládéfogyasztás szintén kedvez a bőrnek. Laboratóriumi vizsgálatok bebizonyították, hogy védi a bőrt az UV-sugárzástól, javítja a bőr vérkeringését, valamint csökkenti a bőr durvaságát és szárazságát. Sőt, egy újabb tanulmány azt is kimutatta, hogy a bőr keringését már egyetlen adag kakaó megivása is javítja.



 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL