FÉSZEK

A siker titka: ősi bölcsességek a dolgozó szobában

Szerző:
Szabó Anna
Ha olyan szerencsés vagy, hogy megadatik a különálló dolgozószoba kiválasztása és berendezése, érdemes figyelembe vennie a feng shui útmutatását. Sokszor nagyon is logikus útmutatásai könnyedén segítenek hozzá a gördülékeny munkához.


A feng shui – szó szerinti jelentése: szél és víz – ősi kínai életbölcselet, amely egyebek között a minket körülvevő tárgyak kiválasztásával és elhelyezésével is segít megteremteni a harmóniát. Elvei szerint, a megfelelő feng shui hasznosítja és erősíti a csít, az életerőt, amely világunk minden jelenségére, az ember valamennyi képességére és helyzetére hat, beleértve látásunkat, mozgásunkat, érzéseinket, egészségi állapotunkat, sikereinket, személyes önmegvalósításunkat, egész sorsunkat.

A gyakorlatban a feng shui a kínai térrendezés művészete – ahogy gyakorta magyarázzák – lehetővé teszi a csí szabad áramlását azzal, hogy eltávolítja vagy eltéríti az útjából mindazt, ami akadályozná hatását. Az akadálymentesítés összeköttetést termet a személyes csí és a természeti csí között. Az eggyé olvadás a természettel felszabadítja a képességeinket, jó közérzetet kelt, és meghozza a szerencsét. Keleten a feng shui mesterei rendszeresen adnak tanácsokat a lakóházak, irodák tervezésével, elhelyezésével, tájolásával, építésével, díszítésével, bútorozásával kapcsolatban. Számos multinacionnális vállalat tevékenységének minden mozzanatában a mesterek útmutatására hagyatkozik. A bölcsességek jó része filozófiai vagy misztikus jellegű, de a feng shui magába olvasztja érzékelésünk minden fázisát, és útmutatást kínál mindazok számára, akik értékes dolognak tartják környezetükben a rendet és a harmóniát.

 

A siker titka

A fő irányelv, hogy annál fontosabb egy helyiség, minél közelebb esik a ház főbejáratához. Mivel a tanítás szerint a lakóházak elsődleges rendeltetése a pihenés, ezért a nappalit, ahol a legtöbb időt töltjük, a bejárathoz közel helyezik el. Akinek fontos a hivatása, és a nap nagy részében az otthoni irodájában dolgozik, úgy teremtheti meg a munka és pihenés harmóniáját, ha a dolgozószobáját is a bejárat közelében alakítja ki. Kevésbé alkalmas a folyosó hátsó traktusáról nyíló szoba, mert a csí ott már túlságosan erősen áramlik. Ha mégis oda kényszerülnénk, áramlását lassíthatjuk az ajtónyílásban elhelyezett szélharanggal. A csí alapvetően az ajtókon és ablakokon át lép be és távozik, ezért mindegyiket lehessen könnyen és teljesen kitárni. A legkedvezőbb az egyszerű négyzet vagy téglalap alakú, nagy belmagasságú szoba. Az alacsony mennyezet vagy a légtérbe benyúló gerenda, akadályozza a csí szabad áramlását, energiát emészt fel, csökkenti a szerencse esélyét. Csökkenthetjük a káros hatást azzal, ha a mennyezetet vagy a gerendát a falakhoz hasonló színűre festjük. (A feng shui tanítása ebben és számos más esetben is egybeesik a nem kínai bölcseleten alapuló esztétikai elvekkel.)

A feng shui szempontjából kedvezőtlen szerkezeti elemek az oszlopok, különösen, ha szögletes és nem kör keresztmetszetűek, valamint a kiugró sarkok (az L alakú szoba benyúló sarka, a kény kontúrja). Az ilyen szobában helyezzünk el (sík és nem mozaikdarabokból álló) tükröt a kiálló élek közelében, amely visszaveri a pozitív csít, vagy függesszünk fel előttük kristályt, amely feldobja és legyengíti a rossz csít. Tompítják az éleket, szögleteket az előttük felfüggesztett, lelógó zöld növények. A feng shuiban a növények a természetet szimbolizálják, serkentik az energiaáramlást, de a tüskés, tövises fajok a szerencsétlenség nyilat repíthetik szerteszét. Jegyezzük meg, hogy valamennyi növény, virág csak frissen, egészségesen fejti ki hatását, a hervadt, lombjavesztett növényeket haladéktalanul távolítsuk el.

 

Megfelelő elrendezés

A feng shui elvei nagy fontosságot tulajdonítanak az íróasztal helyzetének, és számos szigorú szabály vonatkozik rá. Ideális esetben az íróasztal az ajtóval szemben, keresztben áll. Ez teszi lehetővé a helyzet megfelelő ellenőrzését, a koncentrációt, ezenkívül tekintélyt sugároz. Ne legyen túl közel az ajtóhoz, mert csökkentené a tekintélyt, akadályozná az elmélyült munkát.

Az íróasztal, illetetve a szék mögött tömör fal legyen, de mégis megfelelő távolságra, hogy a csí szabadon áramolhasson.

Ha csak lehet, ne üljünk háttal az ajtónak, mert fennáll a váratlan támadás, az árulás, a balszerencse veszélye. Ugyancsak kedvezőtlen a hely egy gerenda alatt vagy egy oszlop mellett, ám a legrosszabb a fal felé fordulva dolgozni, különösen háttal az ajtónak. Sajnos kisebb szobákban a helytakarékosság miatt sokan mégis ilyen helyzetet választanak. Ebben az esetben csökkenthető a negatív feng shui azzal, ha szemben a falon tükröt helyezünk el, amelyben látjuk az ajtót, vagy nyitott tájat, nagy vizet ábrázoló képet akasztunk a falra.

A feng shui egyik alapvető tanítása, hogy a szobában nem lehet rendetlenség, a fölöslegesen elől hagyott holmik zavarják a csí áramlását.

Célszerű hát számos tárolóalkalmatosságot beszerezni, amelyeknek inkább a nagy befogadó kapacitása a fontos, és nem a díszes mivolta. Alkalmas lehet bármilyen könyvszekrény, fiókos, polcos irattároló, falra szerelt polcrendszer, amelyre különböző stílusú, készen kapható előlapokat, ajtókat szerelhetünk.
Ne vásároljunk antik és használt bútordarabokat, mert a múltból származó negatív energiákat hordoznak, és ne vegyünk üveglapú vagy átlátszó műanyagból készült asztalt sem, mivel a támogatás, a népszerűség elvesztését szimbolizálják. A nehéz tárgyak az állandóságot, a stabilitást hozzák a házunkba. Egy nagyobb szobornak vagy akár egy méretes, sima kőnek helye lehet a dolgozószobában.

A képek is befolyásolják a helyiség atmoszféráját. Az íróasztal mögötti falon egy nagy hegyet ábrázoló kép támogatja a tulajdonos törekvéseit, míg a szemben lévő falon ugyanaz a kép leküzdhetetlen akadályt szimbolizál. Legyünk tehát óvatosak, amikor a kép helyéről döntünk. Akárcsak a növények, az élettel teli akvárium is a természet hozza a szobába. Találjunk helyet legalább egy kis medencének, csobogónak, mert a víz egyben a pénz jelképe is. A harmonikus energiakörnyezet felépítését segíti a munka közben szóló lágy háttérzene.

 

A színek nyelvén

A feng shui széles körben használja a színeket, és valamennyinek különleges jelentőséget tulajdonít. A munkahely kialakításában érdemes figyelembe venni a színek jelentését, és a hozzájuk kapcsolódó jelképrendszert. A gazdagság sarokba például fekete kő való, a hírnév területére pedig egy vörös lámpa.

Zöld: Nyugalmat áraszt, ezért ajánlható munkakörnyezetbe.
Piros: Az erőt, a pozitív energiát, a tekintélyt képviseli.
Fehér: Kínában a gyász színe, ezért negatív képzetek társulnak hozzá. Inkább krmszínnel vagy egyéb semleges árnyalattal helyettesítsük.
Sárga és narancs: A fejlődésre és az önbizalomra utal.
Szürke: Nagy felületen passzivitásra, erőtlenségre kárhoztat, kisebb foltokban azonban hatásosan tompítja a rikító színeket.
Kék: Kétértelmű szín. Egyrészt az eget, a természetet jeleníti meg, ami előnyös feng shui, másrészt hidegsége a halálra utal.
Fekete: A fény hiánya miatt rosszat jelez, ugyanakkor a pénz, a jövedelem színe, ezért a vele kapcsolatos tárgyak, eszközök lehetnek feketék.


Lorrie Mack: A szép otthon és dolgozó. Cser Kiadó, 2005.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL