UTAZÁS

A sivatag ezer arca

Szerző:
Szabó Anna
A sivatag sokkal több holmi homokrengetegnél. Olyan változatos és csodálatos, hogy alig lehet betelni a látványával. Hullámzó hófehér homoktenger, művészi sziklaképződmények, hatalmas dűnék, türkiz lagúnák, és tükörfényes sómezők tája ez.

 

Lençóis sivatag Brazília


A Lençóis lagúnákat rejtő sivatag a természet egyik legkülönösebb csodája. Egy hihetetlen, szürreális táj. A part menti homoksivatagban vakítóan fehér homokdűnék ezrei követik egymást és közöttük számtalan kisebb-nagyobb türkizkék lagúna kápráztatják el az idelátogatókat. Ez a tavakkal tarkított sivatag az egyik legvarázslatosabb hely a világon. Egyszerre felfoghatatlan ugyanakkor meseszép.


A szinte megszámlálhatatlanul sok tavacska az esős évszakban keletkezik, február és július között a száraz évszakban pedig a lagúnák fokozatosan eltűnnek, és teljesen kiszáradnak. Az esős időszakban a lagúnákat számos állatfaj népesíti be: különleges halak, teknősök és rákok élik világukat a kristályvizű tavakban. Misztikus és felfoghatatlan, hogy az élet újra meg újra azonnal visszatér, amikor a lagúnák megtelnek vízzel, mintha soha nem tűnt volna el. Az egyik feltételezés szerint a jelenség oka az lehet, hogy a halak és teknősök tojásai életben maradnak a kiszáradt dűnékben, és amikor az eső megérkezik, akkor kikelnek a tojásból.


Salar de Uyuni, Bolívia


A Salar de Uyuni a világ legnagyobb sósivataga, egy végeláthatatlan hatalmas, hófehér mező. Felejthetetlen a látvány, ahogy a napsugarakat megtöri a fény a sóval borított táj felszínén, amely tükörként veri vissza az égbolt képét, megkettőzve azt. Itt lehetetlen megállapítani hol van vége a földnek, hol kezdődik a horizont. Az esős évszakban a csapadék egy finom víz réteget képez a sivatagon, ez adja a táj lebilincselő hatását.


A sivatag területe 12000 négyzetkilométer és kb. 64 billió tonna sót tartalmaz. A fény találkozása a nedves felülettel egy légi séta érzését adja az embernek. A hatalmas síkság a tenger millió évekkel ezelőtt történt visszavonulásának az eredménye. Évente kb. 25000 tonna sót nyernek ki a sivatagból, de ez szerencsére csupán egy jelentéktelen “karcolás” ennek a néhol 120 méter vastagságú sótengernek.


White Desert, Egyiptom


A Sahra el-Beyda, a Fehér-sivatag a Szahara egyik legérdekesebb képződménye. Olyan, mint egy művészi alkotás, egy valóságos szoborpark. Nevét természetesen a színéről kapta, ugyanis az itt található sziklák alapanyagát egy tenger hagyta maga után úgy 100 millió évvel ezelőtt, porcukor finomságú mészkő formájában. Némelyik kőszobor a miliőhöz illően szfinx és fáraó alakzatra hasonlít.


Érdemes megvárni a napnyugtát, ami az eddig vakítóan fehér sziklákat sárga, narancs, mélybíbor és lila színekbe öltözteti, a látvány semmi máshoz nem fogható. És a napfelkelte! Hajnalban kísérteties a csend, a hőmérséklet nem lehet több 5 foknál, de amikor az ébredő Nap első sugarai narancsvörössé varázsolják a hófehér tájat, míg a távoli sziklák aranyszínben tündökölnek…



Teneré sivatag – Niger


Tenere a hatalmas homoksivataga a Szahara kellős közepén fekszik, és olyannyira élettelen, hogy a „sivatag a sivatagban” névvel illetik. Ez a hely a homokdűnék valóságos óceánja, benne a világ leghatalmasabb dűnéjével, mely közel 250 méter magas.


Simpson sivatag, Ausztrália


Ausztrália területén négy sivatag található, a legismertebb ezek közül a vörös, vagyis a Simpson sivatag, mely nevét jellegzetes színéről kapta. Olyan vörös itt a homok, - vas-oxid tartalmának köszönhetően-, mintha izzó lángnyelvek alkotnák a tájat. A Simpson sivatag érdekessége még, hogy itt láthatóak a leghosszabb párhuzamosan futó dűnék.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL