LELKIPATIKA

Ne hagyd, hogy megalázzanak!

Szerző:
Szabó Anna
Eleged van már abból, hogy láthatatlannak néznek? Hogy még te kérsz bocsánatot, amikor valaki durván szinte lesöpör a járdáról? Hogy életed párja azt teszi veled, amit csak akar? Tenned kell valamit! Írásunk segít abban, hogy összeszedd magad, és visszaszerezd önbizalmadat.

 

A módszer, amit ajánlunk: lépésről lépésre, pontról pontra gondold végig viselkedésedet, és változtass rajta.


Te dönts arról, tegeződsz-e valakivel!


Például a kézfogás. Mindig te nyújtsd a kezedet! Az illemtankönyvek is azt tanítják, hogy először a nőnek kell kezet nyújtania, és ezt foghatja meg a férfi. Ezen elv szellemében te dönts, hogy engedélyezed-e vagy sem a tegezést. Ne közelíthessen meg bárki, rögtön bizalmas, tegező stílusban.


Tedd le a telefont, ha szükséges!


Ne engedd, hogy semmitmondó, pontosabban semmit nem mondó barátaid/barátnőid szóáradatukkal öntsenek el, vagy, hogy lelkileg romboló hatású, megalázó telefonbeszélgetéseket kelljen elszenvedned. Állítsd le őket: „ha nem fejezed be, akkor leteszem!" Viszont te se beszélj órákon át, feleslegesen, tartalmatlanul, csak az idő eltöltése kedvéért. Az igazi élet egyenesben zajlik.


Járj magabiztosan!


Belső biztonságérzetről tanúskodik. Önbizalmadat erősíti, ha lassan jársz és magabiztosan, senki által nem siettetve. Ha valahova időre mész, indulj el időben. Maradjon pár perced nézelődésre is. Ne szaladj párod háta mögött, mint egy utánfutó: a férfiúi gőg azzal is megtörhető, hogy például egy kicsit lemaradsz, lelassítasz, hagyod előremenni - később kénytelen lesz megvárni. A busz után se szaladj, mert könnyen baleset érhet... Tedd magad láthatóvá a buszvezető számára, adj le neki jelzéseket.


Legyél mindig pontos!


Nem minden esetben játszhatod el a hanyag, gondtalan nő szerepét, akinek mit sem számít az órája által mutatott idő. Ha késel, bocsánatot kell kérned, és ez már megtöri a biztonságérzet pajzsát! Ha tartod magad a pontos időhöz, elkerülhető a rohanás, a dadogás, a kuszaság.


Ne ismerkedj az utcán!

 
Legalábbis „ne add könnyen magad", ne menj bele olcsó, később megalázóvá váló helyzetekbe. Nem elsősorban az elavult nézet miatt, mely szerint „utcán csak az utcalányok ismerkednek". Hanem mert a reménytelenül magányosak, a romantikusok, a „még egy esélyt adó tönkrement életűek" társaságába kerülhetsz, akik ennek keményen megfizetik az árát. A nő válasszon (és ne őt válasszák), a nő teszteljen (hagyj fel az ábrándozással, az édes álmokkal: a hirtelen, a semmiből elbukkanó a mesebeli szép szőke hercegről), és követeld ki magadnak a becsületes és tartós kapcsolatot.


Ne hagyd szó nélkül!


A bántó, igaztalan, megalázó bírálatot utasítsd vissza. Ha mindent kritikátlanul elfogadsz, önbizalmadon esik csorba. Az önkínzó vájkálás („legalább érdeklődik irántam") hosszú távon káros hatású. Ha netán azt hallod, hogy azt mondják rólad: „szép, de nem tartós kapcsolatra való" - akkor tiltakozz hevesen. Ha nem teszed, akkor rád ragad egyfajta bélyegként.


Ne állj bármikor rendelkezésre!


Az utolsó percben érkezett hívásokat hárítsd. Ne legyél mentőöv, se elsősegélycsomag. A hirtelen jött vacsorameghívást sem szabad elfogadni! Az illető gondoljon rád, tervezzen előre, és csak azután számíthat rád. Ne állj bármikor bárkinek rendelkezésére.


Ne legyél senki gyertyatartója!


Ne szolgáld ki mások önzőségét. Ha gyakran elfogadod az ápolónő szerepét, akár gyávaságból, akár kényelemből, akár szánalomból vagy együttérzésből: óhatatlanul mások lelki szemetesládája leszel!

Teremtsd meg saját világodat!


Sem a munkában, sem a szerelemben ne enged, hogy összehasonlítgassanak másokkal. Legyél rendkívüli, aki minden kérdésben dönt, és nem manipulálható, befolyásolható egykönnyen.

Legyél ritka gyöngyszem, aki képes megteremteni saját világát. A párod, a batátaid, a kutyád, a kocsid: ezek mind a tiéd. Ne cseréld le őket rendszeresen. Legyen egy (vagy több) állócsillag, és ne keringő szatellitekkel vedd körül magad. Legyenek stabil érzelmid, anyagi és társadalmi támpontjaid. Értékel mindazt, amire már eddig sikerült szert tenned.

Tartsd ellenőrzésed alatt a helyzeteket, az embereket, a dolgokat Ne viselkedj passzív kislányként Legyél okos, ravasz, irányítsd a dolgokat, és ne engedj elveidből. Egyedül is érezd jól magad! Otthonodban, munkahelyeden - a saját életedben. Meg kell tanulnod! Ha a család nem azt nézi a tévében, amit szeretnél, akkor vonulj félre, olvass, írj naplót, készíts albumokat.

Szeress egyedül lenni, és találj örömet az apró dolgokban is.

 

Ne egyezz bele bármibe!


Még ha csak egy moziról vagy valamilyen tévéműsorról van is szó, legyen erőd nemet mondani. Ne engedj a megszokásnak. Válassz te. Keresd tökéletest! Vadássz tökéletes, megnyugtató férfira (aki mindig nyugodt, és csak egy kicsit sótlan). Eredetinek, „igazinak", sztárnak ott vagy te. Legyen inkább öt unalmas kapcsolatod, mintsem egy szenvedélyes, amely azonban megalázó.


Ne feküdj le csak a másik kedvéért!


Csak azért, hogy másoknak örömet szerezz: sem unalomból, sem szánalomból, sem együttérzésből ne tedd. Jobb megélni kis dolgokat kellemesen, mint hosszú távúakat alattomosan, megvetéssel és boldogtalanul. Öltözz elegánsan, de kényelmesen! Azt vedd fel, ami kényelmes, egyszersmind elegáns. Amely kihangsúlyozza előnyös oldalaidat.


Legyél egy kicsit őrült!


De csak egy kicsit. Ha túlzottan az leszel, akkor ütődöttnek, betegesen bugyutának fognak tartani. De antennáid mindig legyenek aktívak, figyelj: mikor miért hívnak, és miért nem. Ki mit mondott rólad... Tedd fel saját magadnak a gyanakvó kérdéseket: miért mondta ezt?, hová akar kilyukadni?

Ne játssz szerepet!


Hosszú távon nem tudsz másként viselkedni, mint amilyen valójában vagy. Keresd azokat a férfiakat, akiknek te kellesz, és ne lehetséges vetélytársaidat, ellenségeidet vagy ellenfeleidet próbáld utánozni.


Legyél realista!


Ne kérj olyat, amiről tudod, hogy visszautasítják. Ne követelőzz („ezt meg kell tenned, ennyivel tartozol nekem"), mert ezzel csak ártasz kapcsolataidnak, de végső soron önmagadnak.


Ne érezz könnyen bűntudatot!


Ha valakinek baja van veled, hallgasd végig, hiszen senki sem tökéletes, mindenki követhet el hibát. De ne ess kétségbe! A barátság, a szerelem kölcsönös megértésen, kompromisszumokon és sok-sok beszélgetésen nyugszik. Ha hibát követsz el, akkor ne másokat okolj, ne őket támadd.


Ismerd fel hibáidat!


Tárd fel, lásd be gyenge pontjaidat (fizikai, társadalmi, értelmi), és fogadd el őket. Beismerheted, mielőtt más is felfedezné: telt formáim vannak, amikor mindenki lapos! Elkerülhetők a rosszindulatú megjegyzések. Viszont ne kompenzálj, a túl magas sarkú cipő esetleg még inkább felhívja a figyelmet arra, amit sokkal inkább rejtegetnél.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL