FOGYÓKÚRA

Szénhidrát nélkül könnyebb

Szerző:
Szabó Anna
Azt mindenki tudja, hogy a rossz szénhidráttól hízunk, ráadásul a felesleg a szervezetben zsírrá alakul, és berendezkedik a hosszú távú maradásra. A zsírpárnáktól sokkal nehezebb megválni, mint kialakítani azokat, éppen ezért fontos a szénhidráttal csínján bánni.

 

Ez a diéta tulajdonképpen az Atkins-diéta egy kissé megújult változata. Alapja éppúgy, mint a másiknál, a szénhidrát megvonás. A szervezettől a diéta ideje alatt meg kell vonni mindazon élelmiszereket, amelyek ugrásszerűen növelik a vércukorszintet. Elődjétől abban különbözik, hogy tiltja a káros zsírok fogyasztását, ami azt jelenti, hogy csak többszörösen telítetlen, az egészségre jótékony hatást gyakorló zsírok fogyasztását engedélyezi. A másik eltérés, hogy nem kell a szénhidrát-kalóriákat számlálni, egyszerűen az alacsony glikémiás indexű szénhidrátokat kell előnyben részesíteni.


Feltételek


1. Naponta többször étkezzünk, és fogyasszunk normál adagokat. Nem szabad éhezni a fogyókúra alatt.
2. Tilos a kenyér, tészta, rizs, krumpli, kukorica, sárgarépa, kukoricapehely, müzli fogyasztása.
3. Tilos az alkoholfogyasztás.
4. Az első 14 napban tilos a magas cukortartalmú gyümölcsök és a tejtermékek fogyasztása, kivéve a tejszínt és a kemény sajtokat.


A diéta leírása


A diéta az első két hétben oldja a szénhidrátfüggőséget, és utána is korlátoz abban, hogy olyan szénhidrátokat fogyasszunk, amelyek a magas vércukorszintet követően magas inzulinszintet eredményeznek. A magas inzulinszint ugyanis ismételt evésre késztet, ennek következtében fogyasztunk még több szénhidrátot és hízunk. A diéta az egészséges zsírok, a komplex szénhidrátok és a fehérjék fogyasztására épül.

Első szakasz (egy hét)


Ebben az időszakban tulajdonképpen semmiféle szénhidrátot nem fogyaszthatunk. Ekkor nem ehetünk kenyeret, tésztát, burgonyát, sőt, még gyümölcsöket sem. Tejtermékek közül is csak egy kevés sovány sajtot fogyaszthatunk. Korlátlan mennyiségben ehetünk viszont tojást, húst és salátát.


Második szakasz (egy hét)


Lassanként visszakerülhetnek étlapunkra a tejtermékek, a gyümölcsök és a teljes kiőrlésű gabonából készült ételek. A fokozatosságot azonban tartsuk be, és mindig csak egy-két étellel egészítsük ki napi étrendünket. Nagyon keveset fogyasszunk továbbra is finomított gabonákból, illetve fehér lisztből készült ételekből, a száraztésztákból, kekszekből, gabonapelyhekből, rizsből. Továbbra is tilos fogyasztani sárgarépát, kukoricát, banánt, mazsolát, ananászt, gyümölcsleveket.


Harmadik szakasz (egy hét)

A harmadik héten az előző szakaszban nem ajánlott ételeket kerüljük továbbra is, de húst, salátát, tejtermékek, gyümölcsök és a teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket már kedvünkre variálhatjuk.


Ha elértük a kívánt testsúlyt, akkor a harmadik szakaszt korlátlan ideig folytathatjuk, hiszen ez már nem jár komolyabb megkötésekkel, a testsúly megtartása a cél. Ha még fogyni szeretnénk, akkor pedig csak egy hétig maradjunk a harmadik szakasznál, utána térjünk át újra a diéta első szakaszára és csináljunk végig egy újabb diétát. Fontos, hogy minden szakaszt maximum egy hétig lehet folytatni, utána mindenképp át kell térni a következőre. A szakaszok egymásra és a fokozatosság elvére épülnek, nem szabad össze-vissza ugrálni közöttük.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL