LELKIPATIKA

Űzd el a félénkséget

Szerző:
Szabó Anna
Az emberek egy része annyira félénk, szégyellős, hogy képtelen élvezni az életet. Mindez örökös aggodalommal, súlyos esetben nagyfokú depresszióval jár. Az illető elszigetelődik, elmagányosodik, félénksége miatt számos lehetőséget kihagy, és kapcsolatokat is alig létesít.

 

Mi az oka?


Általában nehéz kideríteni, hogy a szégyellőség mikor, milyen okból alakult ki, miféle események, traumák váltották ki, illetve erősítették meg, és miért marad fenn felnőttkorban is. Az azonban biztos, hogy nem velünk született tulajdonságról van szó. Láttál már például szégyellős kisbabát?


A súlyos esetek természetesen pszichiáter hatáskörébe tartoznak. A félénkség, gátlásosság enyhébb formáival, amelyeket csak bizonyos helyzetek váltanak ki (pl. szereplés több ember előtt, nagyobb társaságban való részvétel, megjelenés nyilvános helyen, telefonbeszélgetés lebonyolítása stb.). te is megküzdhetsz. Ehhez nyújtanak segítséget a következő gyakorlatok, illetve tanácsok.

- Emlékezz vissza életednek egy olyan pillanatára, amikor nagyon elégedett voltál önmagaddal. Idézd fel a helyzetet, lásd és érezd, amit akkor láttál és éreztél. Közben érintsd össze két ujjadat. Ha ezt elég sokszor megismétled, automatikusan kapcsolat alakul ki a jó érzés és az ujjak összeérintése között. Egy idő múlva képes leszel arra, hogy az aggódást, és a félénkséget elűzd az ujjak összeérintésével.

- Hirtelen fellépő zavartságodon túljuthatsz, ha lassítod a légzésedet. Figyelj a légvételre: lassan szívd be, tartsd bent egy kicsit, hosszabban a szokásosnál, majd ugyancsak lassan fújd ki a levegőt.

- Ha félsz egy értekezleten hozzászólni, ne várj sokáig, hiszen az érzés csak fokozódik. Próbálj az elsők között szót kapni.

- Amennyiben irtózol a telefonálástól, segíthet, ha állva vagy föl-alá járkálva bonyolítod le a beszélgetést.

- Ha félsz egyedül megjelenni nyilvános helyen, gyakorolj. Tedd magad próbára. Beszélj meg találkozót a barátnőddel egy félelmet keltő helyen, és menj oda előbb. Amíg várakozol, átéled ugyan a félelmet, de megtapasztalod azt is, hogy semmi bajod nem esik. Meglátod, néhány alkalom után egyre könnyebb lesz a helyzet.

- Nyilvános szereplés előtt a szégyellős ember gyakran mondogat ilyesmit magában: „Úgysem tudok semmi érdekeset mondani, úgyis bele fogok sülni." Nem számol azzal, hogy a negatívgondolatok kihatnak a szereplésre. Próbálj meg inkább pozitív mondatokat ismételgetni.

 


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL