SZÓRAKOZÁS

Programkörkép két ünnep között

Szerző:
Szabó Anna
Ha unod már az állandó zabálást, a karácsonyi filmeket és a tespedést, akkor jusson eszedbe következő összeállításunk. Ebben jobbnál jobb programokat kerestünk, melyekkel garantált a kikapcsolódás.


Kiállítások

CSI: az interakítv kiállítás
2009. november 7-től naponta a Millenáris Fogadó épületében

A kiállításon mindenki egy órára igazi helyszínelővé, törvényszéki nyomozóvá válhat. A belépés után egy videós eligazítás következik, amely a három előkészített bűnügyi helyszín egyikéhez irányítja a látogatót. A helyszínen mindenki kap egy nyomozói jegyzetfüzetet, amelynek segítségével megvizsgálják a bizonyítékokat, nyomokat és eldöntik melyik fontos, melyik nem. A CSI sorozat szereplői és a valódi szakértők videofelvételeken keresztül “dolgoznak” a virtuális laboratóriumukban, így magyarázzák el a keréknyomok összehasonlításával, a vérfoltelemzéssel, a lőfegyverek összehasonlításával és sok egyébbel kapcsolatos tudnivalókat; az
általuk nyújtott információk segítségével tudja a látogató megvizsgálni a konkrét bűnügyi bizonyítékokat. Előfordulhat, hogy keréknyomokat, virágmagvakat, DNS-t vagy töltényhüvelyeket kell összehasonlítani, mikroszkóp alatt megvizsgálni. A látogató a jegyzetfüzetébe gondosan feljegyzett megállapítások alapján végül benyújtja jelentését és végkövetkeztetéseit a csapat vezetőjének Gil Grissom-nak, majd megtudja, hogy jól oldotta-e meg az ügyet.

 

100 csoda – próbáld ki a jövőt!
Párisi Udvar épülete a Ferenciek terén, 2009. december 03 – 2010. február 28.

Divat, szépségápolás, lakberendezés, környezetvédelem: hazai trendek, melyek aztán a világon is meghatározóvá válhatnak. Aki a 100 csodát ismeri, belekóstolhat, hogy milyen lesz a jövő. A 100 csoda kiállításon kiderül milyen lesz az életünk 10 vagy akár 20 év múlva. Megoldások, melyek a mindennapi életünket érintik, jelentőségükbe mégsem gondolunk bele. Bemutatunk most néhányat, melyek már a megvalósítás szakaszában vannak, sőt vannak olyanok is, melyeket már bárki kipróbálhat, és főként a nők életét könnyítik, változtatják meg.

 

Tutanhamon kincse
Budapest, VAM Design Center - október 24. - 2010. április 15.

Egy régészeti szenzáció, egy eltűntetett legenda feltárása - történelem testközelben. A történet kezdete mesésen egyszerű: Howard Carter régész megszállottan hitt abban, hogy egyszer megtalálja Tutanhamon sírját és annak ellenére nem tágított ettől, hogy neves tudósok is kétségbe vonták a sír létezését. A kalandfilmbe illő történet katarzisa egy fantasztikus, egyedülálló lelet, amelynek eredeti tárgyai jelenleg féltve őrzött műkincsként pihennek Egyiptomban, a Kairói Múzeumban. A lelet-együttesről neves, nemzetközi egyiptológus csapat folyamatos ellenőrzése mellett készített múzeumi replikák azonban a világ egyik legszebb kiállítását alkotják, ez a Tutanhamon Kincse.

 

Koncertek

Péterfy Bory koncert
Gödör, december 27.

Két év után új lemezzel jelentkezik az egykori Amorf ördögök énekesnője, a 2007-ben szólókarrierbe kezdett alternatív popdíva, Péterfy Bori és zenekara. A 2 című új lemezt a Péterfy Bori & Love Band december 27-én a budapesti Gödör Klubban fogja bemutatni. A koncert a Gödör Klub nagytermében lesz, exklúzív hang-és fénytechnikával, sok meglepetéssel. Az estén az Óriás zenekar is játszik, valamint a Frenák Pál Társulat Mennono című előadása különleges,kék utazásra invitál mindenkit, Várnagy Kristóf előadásában. A koncertek után Vida Tóni-Tordas Rádió Partyjára rophatja a nagyérdemű reggelig.

 

Palya Bea - Szefárd Koncert
Trafó Kortárs Művészetek Háza, december 27.

"Jónéhány évvel ezelött egy óriási lemezboltban ?véletlenül? leemeltem a polcról egy albumot, sokezer lemez közül.Egy szefárd népzenei gyűjtés anyaga volt, Berta (Bienvenida) Aguado, egy Törökországban élő, majd Izraelbe költöző kiváló énekes asszony dalait, az ő egyszál-hangját hallhattam a lemezen. Aztán jöttek Ruth Yaakov csodás albumai.Ez az anyag azóta izgat. Mindig is ezt a török-görög-bolgár, meg a Kis-ázsiai térséget tartottam az egyik leggazdagabb zenei gyűjtőhelynek. Annyi különféle nép keveredik ott, mindegyik a maga zenéjének csodálatos hangzásával, hangszereivel, énekmódjával, gazdagon díszített dallamaival, páratlan ritmusaival. A Spanyolországból idemenekült zsidóság pedig egy másik kincses hely, az Ibériai-félsziget zenei világát hozta ide.
Ebbe a felállásba két olyan zenészbarátot hívtam meg, akikkel nagyon régóta játszom már. Ismerjük egymás minden rezdülését, és rengeteg dal, koncertélmény köt össze minket, öröm velük a zenélés. A szefárd, görög, bolgár, magyar dalok mellett saját kompozíciók, saját szövegű dalok is hallhatók a koncerten, és a népdalokat is a mi személyes zeneiségünk formálja, hagyjuk, hogy az adott pillanat, a közönség, a hely is hasson ránk, a kamarafelállásnál mindez az energia fokozottan a zenénk részévé válik. A koboz és az etnikus ütőhangszerek hangszínei, az énekkel való együtt-szólása miatt talán ez az egyik leggyönyörűbben hangzó felállás, amelyben - az Egyszálének utáni életszakaszban - zenélek." - Palya Bea

 

I. Budapest Ska – Reggae Fest
Dürer kert, december 28-29.

Budapest legnagyobb underground szórakozóhelyén, a Dürer kertben – a régi ELTE épület falai között, a Városliget déli partján – rendezik meg december 28-29-én a sokat ígérő nyári hangulatot idéző Ska-Reggae Festet. A Nagyteremben: General Levy (UK), Irie Maffia, Riddim Colony feat. Henry P. (SWI-JAM), Knotty Headz. A Kisteremben: Malacka és a Tahó, Afro Soul Sound.

 

Színház

Az élet lapos oldala - Bajor Kabaré
Mikroszkóp Színpad, december 29. (kedd) 19:00

A "kicsi huszár" kabaréja sok zenével, tánccal.
Szereplők: Aradi Tibor, Bajor Imre, Baranyi László, Beregi Péter, Böröczky József, Heller Tamás, Karsai István, Kokas Piroska, Lorán Lenke, Szántó Szandra, Varga Ferenc József, valamint a Mikroszkóp Színpad tánckara

 

Furcsa Pár (Női változat)
R.S.9. Színház - Színházterem , 2009. december 29. (kedd) 19:00

Mi történik, ha egy pedáns, pánikbeteg, hipochonder, elviselhetetlen természetű nő és egy életvidám, szétszórt, rendetlen nő összeköltözik? Mi történik, ha mindennek tetejében feltűnik a láthatáron két spanyol macsó? És mit szólnak mindehhez a barátnők? Melyik a legerősebb izmos szerv a férfitestben? Nos, mindezekre a kérdésekre választ kaphatnak az előadásból. A Furcsa Pár Neil Simon klasszikusa, amit Walter Matthau és Jack Lemon tett feledhetetlenné a mozivásznon, ez az előadás azonban a nők szemszögéből mutatja be a történetet. Az eredeti pókerpartit társasjáték váltja fel, csupa női résztvevővel - innen késik Florence, a hipochonder hősnő, mert a férje válni akar. Barátnője, a régen elvált Olive felajánlja, hogy maradjon nála... és kezdetét veszi a tűz és víz harcának fergeteges komédiája a Főnix Színházi Műhely előadásában.

 

Made in Hungária
József Attila Színház - Nagyszínház , 2009. december 29. (kedd) 19:00

A hatvanas évek elején ki - majd visszadiszidál egy tipikusan angyalföldi család: Fenyőék. A fiatal Mikibe (darabunkban Ricky) eddigre mélyen beleívódott mindaz, ami egy tizenévesnek Amerikát jelentheti: a rágó, a Marlboro, a hawaii ing, a Ballantines és min- denek előtt a rock and roll. A kinti élmények és egy megszállott lemezgyűjtő rádióműszerész hatására elhatározza: zenekart alapít. Cipős dobozból, éjjeli szekrényből erősítőt eszkábálnak, s már nem is kell más, csak néhány jó haver, hogy a Szent István parkban, a Fémmunkás próbatermében, a Tisza utcai utcabálon feldübörögjön a Viva Rock and roll. És létrejött a Hungária. Szmaikban Angyalföld csodálatos metamorfózison megy át: fényárban úszó utcáin kifényesített Chevyk hasítanak, a szél pálmafákat ráz, és minden utcasarkon hotelek, bárok várják a betérő jampikat...

Az előadásban látható figurák és helyzetek bárminemű összefüggése létező emberekkel - nem a véletlen műve. És ne felejtsük: színpadra lép maga Fenyő Miklós is! - hogy miként, legyen az az est meglepetése!

 

Úrhatnám polgár
Pesti Színház , 2009. december 29. (kedd) 19:00

A magyar fordításirodalom egyik telitalálata Csiky Geregely címfordítása, az Úrhatnám polgár. Ez a szó Csikynek is köszönhetően átkerült a köztudatba, a köznyelvbe, s a rangkórság-és felkapaszkodni vágyás fogalmává vált. A nyelvi remeklés napjainkban is folytatódik. Parti Nagy Lajos új szövege valódi szó varázslat. Úgy teremti maivá a Moliere-i komédiát, hogy megtartja az eredeti környezetet, történetet, a szereplőket. Páratlan nyelvi eredetiséggel egyszerre ragyogtatja fel a mű klasszikus értékeit, és jelenkori környezetünkben is telibe találó gúnyát, humorát.

A darab hőse Jourdain úr, újgazdag polgár, aki mániákusan idomulni szeretne minden ranghoz, méltósághoz, társadalmi kiváltsághoz. Frappáns jelenetekben próbálja magáévá tenni a divatos táncokat, zenét, a műveltnek hangzó szófordulatokkal tűzdelt csevegést. Barátjának hisz és pénzzel halmoz el egy lecsúszott grófot, csodás lakomát rendez egy özvegy grófnőnek, akinél komikus igyekezettel próbálja megkedveltetni magát. Lányát is nemes embernek szánja, de a lány szerelmének furfangos inasa látványos cselt talál ki, hogy a rangkórságban szenvedő Jourdain eszén túljárjanak. E nagyszabású tréfa csúcspontja a vígjáték irodalom egyik emlékezetes jelenete: a "mammamusi avatás".

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL