FÉSZEK

Takarítás ütemterv, a gyorsaság jegyében

Szerző:
Szabó Anna
Útmutatónk abban segít, hogyan takaríts ki egy-egy helyiséget a lakásban alig negyed óra alatt. Persze, azzal mi is tisztában vagyunk, hogy vannak olyan kényes pontok, melyekre ennyi idő kevés.


Azonban a 15 perc szobánként éppen elég lesz arra, hogy szalonképessé varázsold otthonodat, ha váratlan vendégek toppannának be – ami lássuk be, a következő két hétben simán előfordulhat.

A tisztogatás biztosan belefér, vagyis nagyságától függően akár az ablak is, de a porszívózás és felmosás biztosan. Mielőtt nekilátnál, készíts listát, mit szeretnél elvégezni. Gondosan írd le azt is, esetleg milyen tisztítószerekre és eszközökre lesz hozzájuk szükséged. Ha elkészültél vele, az előző napokban ezeket szerezd be. Utána jöhetnek a helyek szemrevételezései: vagyis hol, mit szeretnél csinálni. Ezután már bátran eldöntheted, mi fér bele valójában és, mi nem.



Tiszta lakás lépésről-lépésre

1. lépés:
Gyűjtsd össze a pokrócokat és takarókat. Rázd ki őket jól, és tedd ki a friss levegőre, hogy jól kiszellőzzenek egy szárítókötélen vagy korláton. Ne sajnáld az időt tőlük, hadd napozzanak! Éppen azért érdemes ezzel kezdeni, hogy jusson nekik elég a jóból!

2. lépés:
Vegyél néhány növényt a lakásba – ha eddig nem tetted volna meg. Még vendégcserépre sincs igazán szükséged, ha nem engedheted meg magadnak: az átmeneti időt néhány jobb fazékban kivészelhetik. Díszes cserepet pedig magad is készíthetsz, ha veszel pár hagyományos edényt (a neked tetsző formában), és a saját ízlésed szerint kicsinosíthatod dekupázs-technikával, vagy egyszerű olajfestéssel. A lakás levegője jobb lesz pár élő növénytől. Kár arra panaszkodni, hogy a te a lakásodban nem maradnak meg a „zöldek”, valószínűleg csak nem a megfelelő darabot választottad. Kis keresgéléssel az interneten minden tájolású és hőmérsékletű helyre fellelhető az ideális növény.

3. lépés:
A terítőket cseréld le kis időre tányéralátétekre – így könnyebb lesz tisztán tartani. Az asztalra helyezz egy csokor vágott virágot vagy egy tál gyümölcsöt.

4. lépés:
Egy gyors hűtőszekrény-tisztítás is elkészül félóra alatt. A fagyasztó (részéről) se feledkezz el: szanáld ki a régóta ott álló – és már valószínűleg lejárt szavatosságú – élelmiszereket, amiket pedig lehet, fogyasszatok el a következő pár napban.

5. lépés:
A konyhai szivacsokat dobáld ki! Ideális telephely a baciknak, ezért az év többi részében se használd őket két-három alkalomnál többször, és minden tisztogatás után öblítsd ki bő vízzel, hogy ne maradjon benne se szennyeződés, se tisztítószer. Nem olyan nagy kiadás a szivacs, és márkásabb darabok se tudnak többet – inkább vegyél többet kevesebb pénzből.



6. lépés:
Már megtetted az első pár lépést a konyhád kitisztításáért. Bár minden nagytakarításkor ildomos az összes polcról levenni a dolgokat, áttörölgetni, lemosni, de ehhez már valóban kevés az idő. A következő tennivaló az lenne, hogy eltűntesd a morzsákat a padlóról, és a mindenféle piszkokat a tűzhelyedről. Ha rendszeresen takarítasz – és miért ne tennéd – akkor nem tarthat tovább ez a művelet 20 percnél.

7. lépés:
Az ágyneműt, amellett, hogy rendszeresen cserélni kell rajta a huzatot és ki kell szellőztetni, időnként érdemes kimosni, kitisztítatni. A ma kapható ágyneműket egyszerűen mosd ki mosógépben a címkéjén megengedett módon, a tollal tömötteket pedig vidd el speciális tolltisztítóba. (Ez utóbbi ma már valóban igényel kis kutatómunkát, de a nagyobb városokban azért megtalálhatóak erre szakosodott mesteremberek.)

8. lépés:
Vesd be a citrom-titkosfegyvert! Hogy hogyan? Vágj félbe például egy citromot, tedd vízzel teli edénybe és mikróban forrald fel, hogy jól kipárologjon belőle a hatóanyag a készülékben. Kiváló fertőtlenítő szer! A másik felével dörzsöld át a faedényeket (vágódeszkákat, fakanalakat)…

9. lépés:
Szanálj ki mindent a fürdőszobából, aminek lejárt a szavatossága vagy elkopott! Nézd végig az összes gyógyszert, kozmetikumot, hogy jó-e még, és ha nem, számolj le vele: irány a kuka! A fogkeféket cseréld le – egyébként is célszerű legalább havonta újat venni.

10. lépés:
Töröld le a monitorokat (tv, számítógép) antisztatikus törlőkendővel. Tisztítsd meg az egéralátétedet is. Mindegyik kiváló porfogó, ügyelj rá, hogy tiszta maradjon!

11. lépés:
Szabadítsd meg a vödröket is a rájuk telepedett piszoktól. Különösen a műanyagból készültekre fektess több energiát, mivel ezeken könnyebb apró karcolásokat okozni, amiben megtelepszik a piszok, ráadásul az alapanyagából adódóan még a büdöset is jobban szívja magába. Ha nem találták még fel számodra a megfelelő szagűzőt, akkor szórj egy kis szódabikarbónát az aljára, és hagyd ott pár órát, majd öblítsd ki. Hidd el, ezzel a régi módszerrel jó időre elűződ a szagbajt!

 


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL