UTAZÁS

A természet egy ritka csodája

Szerző:
Szabó Anna
Egy törökországi romváros alatt, amelyet gyógyvizeiért már az ókori görögök és rómaiak is szívesen felkerestek, csodavilágként kápráztatja el az idelátogatókat a fehéren csillogó, természet alkotta mészkőmedencék látványa.

 

Pamukkale egymás fölött magasodó, csipkézett szélű fehér falú teraszai a világon egyedülálló természeti jelenségek. Kialakulásukat a fölöttük elterülő fennsíkon fakadó vulkanikus eredetű forrásoknak köszönhetik. A meseszép, csipkézett szélű kis teraszokban fodrozódik a kristálytiszta víz, és ahogy a napfény rájuk vetül, visszatükröződnek bennük a mészkőteraszok hófehér falai. A látvány lélegzetállítóan szép, Pamukkale kihagyhatatlan úti cél.


Káprázatos gyapotvár

Egyesek szerint a Pamukkale név, mely gyapotvárat jelent, a teraszok bolyhosnak tűnő felületére utal, a helyi legenda azonban az tartja, hogy őskori óriások (titánok) ezeken a teraszokon szárították a gyapottermést. Pamukkale valójában egyetlen hatalmas szikrázóan fehér szirt, mely mintegy százméternyit zuhan alá a vulkáni fennsíkról, ahonnan minden irányban forró hévíz tör fel. A tejszerű kalcium-karbonáttal és egyéb ásványokkal telített víz patakokban csobog le a fennsíkról, végig a szirten, miközben teraszokat, természetes vízmedencéket alakít ki, és minden útjába kerülő felületet elborít fehér márvánnyal. Az évszázadok során a szirt mintha egyetlen, megkövült, gőzölgő vízeséssé változott volna. A környéken mindenütt a víz bugyogásának és csobogásának hangjait hallani. A fehéren szikrázó pamukkalei falak, teraszok és sztalaktitok mintegy 2,5 km hosszú, fél kilométer széles területet foglalnak el.

Mitől olyan hófehér?


A forrásvizek mészben és egyéb ásványi anyagokban gazdagok, amelyeket a talajon átszivárgó és a forrásokba folyó esővíz mosott ki a sziklákból. Szinte bármit merítünk a forrásvízbe, azt azonnal mészréteg vonja be, és a vízbe beesett tárgyak néhány nap múlva kővé merevednek. A fennsík pereménél lecsurgó forrásvízből kioldódó mész ugyanígy lerakódik a hegyoldalon is. A szikrázóan fehér falakat, teraszokat az évezredek során egymás fölé rakódott mészkőrétegek alakították ki.


Pamukkale ásványokban gazdag termálvizeinek régóta gyógyhatást tulajdonítanak. Azt tartják, hogy a források vize enyhíti az ízületi gyulladást, csökkenti a magas vérnyomást és szívbetegségekre is jótékony hatású. Az üdülőhelyen megforduló nagyszámú turista miatt sajnos azonban egyre apadnak a Pamukkalét tápláló vízforrások, és a mészkőmedencék is elkezdtek elszíneződni. Emiatt a török kormány intézkedéseket vezetett be a képződmény védelmében. Pamukkaléban csak kijelölt útvonalon lehet közlekedni, meghatározott medencékben lehet fürödni, és le kell venni a cipőt. Egyes tudósok véleménye szerint a mészkőmedencéket tápláló forrás körülbelül 40 éven belül teljesen kiapadhat.


A híres ókori fürdő


Már Kr. e. 190-ben hír ment a termálvizek gyógyító erejének. A legenda szerint II. Euménosz pergamoni király lánya váratlanul megbetegedett, és a tudós doktorok nem találták baját. A király jutalmat ajánlott annak, aki meggyógyítja. Egyszer felbukkant egy idős orvos, aki azt javasolta a királynak, vitesse leányát a közeli hegyre, ahol gyógyító erejű forrás fakad, a leány vegyen fürdőt és igyon a vízből. Miután a király lánya valóban meggyógyult, II. Euménosz várost építtetett a helyre fürdőkkel. II. Euménesz görög király ekkor építtette Hierapolisz városát azon a fennsíkon, ahol a források fakadnak. Hierapolisz Kr. e. 129-ben a Római Birodalom része lett, és kedvelt fürdőhellyé vált. Több császár is felkereste, köztük Néró és Hadrianus is, hogy igyanak a gyógyforrások vizéből, vagy megfürödjenek benne.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL