SZÓRAKOZÁS

Top 12 romantikus film évről évre

Szerző:
Szabó Anna
Nincs is jobb hideg téli estéken, mint végignézni egy szívmelengető történetet – ideális esetben összebújva a szerelmeddel. Pityergős és vidám hangulatú, nekünk egyre megy: örök kedvenceinket most megosztjuk veled!

 

1961: Reggeli a Tiffanynál

A nők kedvenc dolgai közül három: reggeli, Tiffany ékszer és Audrey Hepburn. Veszélyesen jó kombináció. Az elmúlt nemzedékek tökéletes stílusikonja volt, és lesz mindig is. A rászabott ruhák valamelyik mindig is az aktuális divatvilág időszerűen beilleszthető darabja lesz.

 

1970: Love Story

Ez az Oszkár-díjas klasszikus az 1970-es év nagy durranása volt, és sikere azóta is töretlen. Ha ekkor még nem is éltél, akkor is biztosan hallottál már róla, sőt, több mint valószínű, hogy már láttad is. A főszereplők családi viszályon és halálos betegségen át is küzdenek a szeretet és szerelem témájával. És, hogy mi a film üzenete, csak annyi, a szerelem azt jelenti, hogy soha ne kelljen azt mondanod: sajnálom.

 

1978: Grease

Nagy általánosságban nem vagyok musical rajongó, de a Grease különleges kivétel. Ellentétesen más musicalekkel a Grease-ben annyi jó és új ötlet volt, hogy az örök kedvenc címet méltán kiérdemli. Ott van például Olivia Newton John jókislány, akiből a végén dögös lastex díva válik, vagy a végzetesen szexis rosszfiú John Travolta - alias Danny Zuko -, akiért elepedtünk.

 

 

1987: Dirty Dancing

Patrick Swayze örökre reményteljessé tett minket, hogy a következő családi vakációnk alkalmával ránk talál az igaz szerelem. Persze könnyű volt azonosulni Baby Housemannel is: a család kisebbik lányával, aki imádnivalóan csetlik-botlik az életben. A szerelmi szál mellett azért ne feledkezzünk meg a felnőtté válás celofánba csomagolt megható eseményeiről se.

 

1989: Harry és Sally

Ezt a filmet hivatalosan mindenki látta, de a sztorijára annál kevesebben emlékeznek. A két főszereplő, Meg Ryan és Billy Crystal, vagyis Harry és Sally a tökéletes nőről és férfiról végzett tanulmányt. Üdítő párbeszédek a szereplők között, bonyodalmak, szerelmi viták tarkítják a történetet.

 

1990: Pretty Woman

Nézzünk szembe a ténnyel, hogy Julia Roberts a romantikus vígjátékok királynője. Richard Gere a ’90-es években volt pályája csúcsán, nők hada ájult el pillantásaitól.

 

1993: A szerelem hullámhosszán

Minden alkalommal elérzékenyülünk, amikor látjuk Meg Ryant, hogyan fogja meg az ismeretlen férfi, akit tulajdonképpen utál a való életben. Tom Hanks személyében pedig megismerhettük az eszményien tökéletes férjet és apát, egyúttal fellobbant bennünk a remény, hogy bármikor átélhetünk valami hasonlót. Lehetséges, hogy már te is legalább 10-szer láttad ezt a filmet, de bizonyára minden alkalommal jobban és jobban rajongtál érte. Ha esetleg éppen szakítottál, ez a töményen romantikus vígjáték visszaadja az életkedvedet és a hitet a szeretetben.

 

1995: Spinédzserek

Minden tini irigykedve figyelte anno a film – később pedig a tv-sorozat – főszereplőit. Tökéletes testek, gyönyörű, a legújabb divat szerinti ruhák, végtelen jómód, és vicces problémák… A története végtelenül egyszerű, de nincs az a tizenéves napjainkban, aki ne tudna és szeretne azonosulni vele.

 

1995: Tegnap és ma

Ha nyolcvanas évek közepén születtél, akkor nagy valószínűséggel gyermekkorod meghatározó filmje volt. Sőt, szinte biztos az is, hogy valamelyik főszereplővel azonos az életed folyása. A történet segítségével korán megtanulhattad, mit jelent az életre szóló barátság, ha valaki(k) a fontos döntéseidnél sorra jelen vannak, legyenek azok jók vagy rosszak, de mindenben támaszkodhatsz rájuk.

 

1997: Álljon meg a nászmenet!

Minden nő rémálma, hogy élete férfija elvesz egy másik nőt. Ráadásul ebben az esetben a harmadik, vagyis az ifjú menyasszony, gyönyörű, kedves, vicces, azért okosnak nem mondanánk. Tegyük hozzá, hogy a két vetélytárs hölgyeményt nem más játszotta, mint Julia Roberts és Cameron Diaz. Ha még nem láttad, mindenképpen nézd meg, feledhetetlen élményeket tartogat!

 

1999: 10 dolog, amit utálok benned

Egy évvel az ezredforduló előtt a tinik szerencsésnek mondhatták magukat, már ami a filmeket jelentette. Ekkor készült ugyanis A csaj nem jár egyedül, a Kegyetlen játékok, az Amerikai pite… Ez utóbbi mellett még erre a filmre emlékezünk (mi) a leginkább. Két szereplő hagyott bennünk mély nyomokat, még pedig Heath Ledger ábrándozó tekintetével valamint Julia Stiles durcás szájával.

 

2003: Igazából szerelem

Semmi sem jobb egy giccses ünnepi filmet, amit ideális esetben éppen pont Szenteste adnak le. Bámulatos szereplő gárda (Hugh Grant, Keira Knightly, Colin Firth, Laura Linney…), valamint egymásba kapcsolódó többszörös történetsorozatok nyújtják a felejthetetlen élményt, melyet brit humor fűszerez.

 

2004: Szerelmünk lapjai

Sajnos, nem ismerik oly sokan, mint kellene. Igazán megható történet pereg le a filmben két emberről, akik alig tizenévesen találkoztak, és életük végéig szerették egymást. Visszás kapcsolatukat maguknak köszönhették: bár szerelmük hamar beteljesült, az eltérő anyagi és társadalmi helyzet közéjük állt.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL