FÉSZEK

Kellemes munkakörnyezet

Szerző:
Szabó Anna
Bármilyen érdekfeszítő is a munkád, időről időre adódnak apró bosszúságok, kellemetlenségek. Ideges, feszült hangulatban pedig kevésbé hatékony a munka, és könnyebb hibázni.


Ideje egy kicsit pihenned, kikapcsolódnód. Lehet, hogy elegendő átülnöd egy kényelmes karosszékbe, és nyugodtan végiggondolnod, elemezned a problémát. Ennél megnyugtatóbb, ha meggyújtasz egy illatos gyertyát, megszólaltatsz valamilyen halk zenét, elnézegeted a kedvenc képedet vagy a család fotóját, és néhány pillanatra elfeledkezel arról, hogy munkahelyen vagy.

 

Látás, tapintás

Egyszerű, alig magyarázható dolgok, látszólag apróságok is képesek tökéletesen megnyugtatni egyeseket. Olykor elegendő ehhez a kedvenc ékkő, egy csiszolt kristály vagy egyszerűen egy sima kavics forgatása, morzsolgatása az ujjai között. Másokat önhipnózisszerűen nyugtat a zsenília- vagy bársonyhuzatú szék, párna simogatása. Vannak, akiket nem a kedvenc anyag felületének tapintása, hanem látványa nyugtat meg. Ehhez elegendő elhelyezni a munkakörnyezetben az adott anyagból készült egy-két tárgyat. A természetes anyagok kedvelőire pozitívan hat a nyers gyapjú, a csak viaszolt felületű fa, a csomós vesszőfonat. Aki a sima felületet szereti, azt a tompán csillogó rozsdamentes acél, a makulátlan asztallap, a fényes parketta látványa andalítja el és tartja fenn lelki egyensúlyát.

 

Illatok

Az utóbbi egy-két évtizedben egyre nagyobb népszerűségre és elismertségre tett szert az úgynevezett aromaterápia, aminek a lényeg, hogy kiegészítésképpen meghatározott illatokkal gyógyítanak különböző betegségeket, illetve enyhítik azok tüneteit. Ma már semmi kétség afelől, hogy az illatok önmagukban is képeseket erőteljesen befolyásolni az ember fizikai és mentális állapotát. A virágillatok szinte megédesítik a levegőt, a természet közelségének megnyugtató érzését közvetítik.

A könyvek, iratok mellett elhelyezett kis tartóban egy csipetnyi levendula, néhány rózsaszirom vagy potpourri (illatos növényi részek keveréke) kellemes közérzetet kelt. A feszült idegállapot, a nehéz szellemi munka okozta kimerültség eredményesen oldható többféle természetes illóolaj elpárologtatásával a szoba légterében. Ehhez elégséges lehet meggyújtani egy illatos gyertyát, egy-két csepp illóolajat cseppenteni a speciálisan erre a célra árusított párologtató edényekbe, vagy bármilyen más tálkába, amelyet azután a fűtőtestre, fűtőcsőre helyezünk. A légnedvesítő párologtatóba is cseppenthetünk illóolajat. A dohányosok egész nap kényszerűen dohányfüstben ülők számára nem luxus a légtisztító berendezés felszerelése, hanem jól felfogott érdekük egészségükért és közérzetükért.

 

Gyógyító illatok – mit, mire?

Századokon át használták a természetes növényi illóolajokat nyugtató és közérzetjavító szerként. A lepárlással előállított illóolajoknak csak a párájukat lélegezzük be, belsőleg vagy a bőrre kenve nem alkalmazhatók, ahhoz túlságosan tömények. Főleg az alábbi növények illatanyagait érdemes kipróbálnod:

Zsálya

Szorongás, feszültség, izomgörcsök oldása.

Kapor

Megnyugtató, felfrissítő anyag.

Jázmin

A szorongás, depresszió oldására ajánlott.

Levendula

Az egyik legismertebb természetes nyugtatószer. Olaja közvetlenül is a bőrre kenhető. Dörzsölj egy keveset a csuklódra és a halántékodra, ha szükségét érzed nyugtató hatásának.

Citrom és lime

Mindkettőnek jellegzetesen csípős, de friss illatú az aromaanyaga. Reggel érezzük igazán energiát mozgósító, frissítő hatását.

Rózsa

A stressz, aggodalom, letörtség ellenszere.

Rozmaring

Élénkítő, erőt adó olaj, amely legyőzi a fejfájást és a depressziót.

Kakukkfű

Olaja erősít és élénkít is.


 

Hangok

A hangok kétségtelenül lehetnek rendkívül zavaróak is, főleg ha kivédhetetlenül és dübörögve törnek be valahonnan kívülről a csendesnek hitt munkasarokba. Szerencsére ezzel ellentétesen, megnyugtatóak és gondolkodást serkentőek is lehetnek az ízlésednek megfelelő ritmusú és erejű, s ami a legfőbb, általunk szabályozható akkordok.

Sajnos a hangok természete olyan, hogy elszigetelni sokkal könnyebb ott, ahol keletkeznek, mint abban a helyiségben, ahová hívatlanul betörnek. Ezért a szomszéd szobában működtetett rádió vagy televízió zaját ott kell tompítani a falak szigetelésével (utólag például faliszőnyeggel, lambériával), és nem a dolgozószoba felől. Nagyszerűen elnyeli a hangokat a mennyezetig érő és telepakolt könyvespolc különösen, ha mögötte szivacstapéta vagy parafaborítás van. A bejárati ajtót nem könnyű szigetelni. A leghatásosabb a dupla ajtó, vastag párnázattal.

Ha zavar a ház többi lakójának járkálása, zörgése, akkor szigeteltesd alaposan a födémeket is. Ezenkívül ajánlatos leteríteni puha szőnyegeket, és vastag, ellenálló textil csúszásgátlókat ragasztani a lépcsőfokokra. Az ablakok és ajtók elé helyezett függönyök is csendesebbé teszik a lakást.

Sokan a halk háttérmuzsikát kifejezetten megnyugtatónak tartják munka közben. Először próbáljuk ki, hogy valóban tudunk-e intenzíven dolgozni a mégoly kellemes zene mellett, és ha kényszerűen más is hallja, velük is beszéljük meg a dolgot. A CD-lejátszó vagy a rádió ezután természetes tartozéka lehet irodádnak. Ha csak teljes csendben tudsz igazán alkotni, akkor sem tilos néha felfüggeszteni a munkát – különösen, ha már unod – és meghallgatni egy-egy szép zeneszámot, még akkor is, ha nem magad kapcsolod be, hanem kívülről szűrődik a dolgozószobádba.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL