A fenyőfa gyógyító ereje

 

Azonkívül, hogy mindent átható illatával igazán hangulatossá teszi otthonunkat, a tűlevelek és a tobozok rengeteg értékes illóolajat tartalmaznak. Ez pedig a téli influenza-időszakban különösen hasznos lehet.


Nátha, meghűlés ellen fenyő


Ha köhögsz, folyik az orrod, és állandóan tüsszentened kell, nincs jobb gyógymód, minthogy kimész sétálni a téli fenyőerdőbe. Szippants mélyeket a levegőbe, és minden levegővételnél érezd, hogy tágul a tüdőd, és magába szívja a fenyők gyógyerejét. Ha hiszed, ha nem a régi gyógyászatban nagy jelentőséggel bírt a fenyvesben megtett napi séta. Akkoriban fenyőgyantából labdacsokat gyúrtak, és megetették a betegekkel. Hatására kitisztultak és fertőtlenítve leettek a légutak. Ám a mai kor náthás betege is részesülhet a fenyők gyógyító hatásából, hiszen drogériákban megtalálhatók a tűlevelekből, tobozokból és friss hajtásokból kivont illóolajok.

FONTOS!

Asztma és fulladással járó köhögés esetén nem alkalmazható!


 

Alkalmazása: csöpögtess 4 csepp fenyőolajat egy kockacukorra, és szopogasd el. Inhaláláshoz cseppents 12 cseppet 3 dl meleg vízbe, majd hajolj a tál fölé, és lélegezz mélyeket! Felszabadítja a légutakat és kitisztítja a tüdődet.

Aromaterápia fenyővel


A lucfenyőből kivont olaj frissítő és fertőtlenítő hatású. Fejfájás és melléküreg gyulladás esetén remek gyógyír lehet. Arról nem is beszélve, hogy nyugtató hatással is bír, így alvászavarok, feszültség és idegesség esetén is bevetheted.

Alkalmazása: cseppents az aromalámpára 5 csepp fenyőolajat, és gyújtsd meg alatta a mécsest.


Étkezés és fenyő?


A tűlevelek felhasználhatók a konyhában is. Húsok páclevébe például remek ízesítés lehet a babérlevél, a borókabogyó, a mustár és a bors mellett. A különböző fenyőfélék mézharmata – az erdei méz -, tulajdonképpen a levéltetvek által kiválasztott ragacsos, cukros anyag, amelyet aztán a méhecskék alakítanak át kellemes mézzé. Ez a méz tele van értékes ásványi anyagokkal – főként vasat és káliumot tartalmaz. Fanyar íze miatt különösen alkalmas mézes sütemények sütéséhez. Még ennél is nemesebb a fenyőméz, amely nem annyira édes, mint a többi mézféle, viszont annál fűszeresebb. Kiválóan alkalmas sült húsok mártásához. Nagyon finom és egészséges, mert rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, és enyhe antibiotikumként is hathat.


A fenyőmag már az ókorban is ismert és megbecsült eleség volt. A római katonák élelmezésében fontos szerepet játszott, de a régi görögök, egyiptomiak is említést tettek róla. Az értékes magok kinyerése nem egyszerű feladat. A tobozokat télen gyűjtik, majd addig szárítják, amíg a pikkelylevelek fel nem nyílnak és a magok kihullanak. A fel nem nyíló tobozokat mérsékelten meleg kemencébe helyezik, hogy a magok kipattogjanak, de gyakran kézzel kell azokat a tobozokból kipiszkálni. Ez magyarázza azt, hogy a fenyőmag meglehetősen drága. Ennek ellenére értékes, tápanyagokban gazdag élelmiszer. Energiatartalma jelentős, és benne létfontosságú, többszörösen telítetlen zsírsavak, valamint E-vitamin találhatók. Ezek, valamint a fitoszterol- és élelmi rosttartalma hozzájárul a szérum-koleszterinszint csökkentéséhez, és ezzel a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának mérsékléséhez. Magas kálium- és magnéziumtartalma támogatja a szív munkáját, és elhanyagolható nátriumtartalmával együtt hozzájárul a magas vérnyomás alacsonyabbá tételéhez.


Reuma ellen fenyő


A fenyőfélék bizony segítségünkre lehetnek a reumás és köszvényes megbetegedéseknél is. A meleg fenyőfürdő nyugtató, görcsoldó hatású, köszvény és krónikus reumánál, ízületi és izomfájdalmaknál kitűnő hatást érünk el. Lazítja az izmokat, felmelegíti a megmerevedett testrészeket.
Alkalmazás: fenyőágat, magot, rügyet összevágva megfőzünk, és a szüredéket a meleg fürdőhöz öntjük. Nem csak egész, hanem részfürdőket is készíthetünk, amikor egyes testrészek meleg fürösztését végezzük, lábak, lábujjak, kar, kézfej, stb. köszvényes, reumatikus fájdalmainál.


Bedörzsölés, szauna


A fenyők illóolajai frissítik a levegőt és segítik a koncentrálóképességet. Az ezüstfenyő olaja gyorsan beleivódik a bőrbe, és szaunában is nagyon hatásos, azonkívül, hogy csodás illatot áraszt. Bedörzsöléshez mindenképpen testápolóval keverjük, mert érzékenyeknél allergiát, bőrviszketést válthat ki. Maximum 5-8 csepp illóolajat tanácsos használni.

 

{ADVENT2011}
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL