UTAZÁS

Európa legszebb Karácsonyi vásárai

Szerző:
Szabó Anna
A karácsonyi vásárnak Európa szerte egyre nagyobb hagyománya van. A fővárosok utcái díszbe borulnak, és csodaszép kivilágítással teszik varázslatossá a karácsonyi készülődést. Pillants be a hangulatos ünnepi forgatagokba!

 

A karácsonyi vásárnak Európa szerte egyre nagyobb hagyománya van. A fővárosok utcái díszbe borulnak, és csodaszép kivilágítással teszik varázslatossá a karácsonyi készülődést. Pillants be a hangulatos ünnepi forgatagokba!

Bécs és a díszes standok


November közepétől az osztrák fővárosban a karácsonyi fényárba öltözött utcákon sétálva a történelmi épületek díszes kulisszái között lépten-nyomon karácsonyi vásárokba és puncsos standokba botlunk. A bécsi városháza előtti téren felállított 140 stand az ajándéktárgyak mellett kulináris élvezeteket (mézeskalács, puncs, forralt bor, stb.) is kínál. A Schönbrunni Kastély díszudvarán felállított karácsonyi vásáron pedig a hagyományos fa- és bádogjátékokból, szalmából, üvegből és filcből készült karácsonyfadíszek, illetve a kézzel készített kerámiák és gyertyák között is válogathatnak az ide látogatók.


Fényárban úszik London


A Regent Street fényei talán a leglátványosabbak valamennyi közül. Minden évben a londoni karácsonyi vásár hivatalosan azzal indul, hogy karácsonyi fények gyúlnak a közel két kilométer hosszú Regent Street-en. Minden évben egy ismert hírességet hívnak meg, aki ünnepélyes keretek között meggyújtja az első fényeket, és kezdetét veszi a város egyik legnagyobb ünnepsége. Az utat november 20-án, délután 16.00 órától lezárják a forgalom elől, hogy az érdeklődők kedvükre élvezhessék a látványt. Ha elmulasztjuk az első napot, semmi probléma, hiszen egészen az újévig égnek a fények.

Budapest híres kirakodóvására


A budapesti vásárt a tíz legjobb karácsonyi vásár között tartják számon Európában. A látványos forgatagnak a Vörösmarty tér ad otthont. A vásáron nép- és iparművészek természetes anyagokból, eredeti kézműves technikával készült portékáikat árusítják. Gasztronómiai rendezvények is kísérik a kirakodóvásárt. A téren felépített vályogkemencében kenyérlángost sütnek, ezen kívül sokféle hagyományos magyar népi étel, mint kürtőskalács, többféle rétes, pecsenye, valamint a jellegzetes téli ital, a forralt bor várja a vendégeket.

A látványos Párizs


Párizsban a karácsony különösen látványos: lépten-nyomon karácsonyfába botlik az ember, és erről az élményről nagyban gondoskodik az a több mint 250, műhóval behintett, feldíszített karácsonyfa is, melyek a Champs-Elysées-t uralják. Párizs több karácsonyi vásárnak is otthont ad, melyek közül a két legnagyobbat a La Defense-negyedben és a Les Halles-ban rendezik. Míg a tradicionális vásáron kétszáznál is több eladó kínálja egzotikus népművészeti portékáit, addig a templomok karácsony előtt ingyenes koncertekkel várják az érdeklődőket. A karácsonyi vásári időszak kiváló lehetőséget teremt a városlátogatásra is.

A hangulatos Prága


A cseh főváros két karácsonyi vásárnak is otthont ad: az egyiket az Óvárosban, a másikat pedig a Vencel téren rendezik meg, középpontjukban egy-egy hatalmas, feldíszített fenyőfával. Kézművesek portékái, illatos gyertyák és cseh népművészeti tárgyak (mint például a híres bohémiai üvegtárgyak) közül válogathatunk a fabódék rengetegében. Helyi gasztronómiai specialitásokat kóstolhatunk, sőt karácsonyi koncerteket hallgathatunk, miközben a gyerekek a pónilovaglással ismerkedhetnek. Az Óvárosban egy mini állatkert is rendszeresen helyet kap, ahol bárány, kecske, szamár és láma gondoskodik a bethlehemszerű hangulatról a kisebbek számára.


Koppenhága mesevilága


Szintén Európa legjobb karácsonyi vásárai közé sorolják a Koppenhágában rendezett karácsonyi forgatagot, amit a kontinens legrégibb vidámparkjában, a Tivoli Gardens-ben rendeznek. A Tivoli Kert ilyenkor igazi mesevilággá változik. Több tucat kivilágított karácsonyfát állítanak fel, és különleges látványosságot jelent az az 1800 fényfüzér is, amit a park fáira tekernek fel. A Tivoli Kertből a gyerekek egészen biztosan nem akarnak majd hazamenni, hiszen nem csak lovagolhatnak a parkban és korcsolyázhatnak a legnagyobb tavon, de felülhetnek a kivilágított körhintákra és egyéb vidámparki szerkezetekre is.

Brüsszel fényfüzérei


Európa "fővárosa", Brüsszel is kiváló úti cél lehet karácsony előtt, a Kerstmarkt, azaz a European Christmas Market az egyik legnagyobb ünnepi vásár a kontinensen. A belga fővárosban van minden, ami a karácsonyi hangolódáshoz szükséges: óriáskerék, utcai előadások és persze korcsolyapálya. Decemberben folyamatosan vándorartisták járják a vásári forgatagot, kórusok énekelnek karácsonyi dalokat, rézfúvós zenekarok menetelnek a járókelők között, és persze az ünnepi koncertek sem maradhatnak ki. A vásárt a St. Catherine téren tartják, amit ilyenkor gyönyörű fényfüzérekkel díszítenek fel, és mindenütt finom illatok szállnak.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL