KÖZÉRZET

Belső és külső egyensúly az ellenálló-képességért

Szerző:
Szabó Anna
Hiába próbáltál ki mindenféle étrend-kiegészítőt állandóan nátha és megfázás gyötör? Ha úgy érzed nincs több ötleted immunrendszered megerősítésére, gondold át, mit kellene változtatnod életmódodon a kínai gyógyászat szerint.


A kórkép kialakításánál először a belső-külső ellentétpárt kell mérlegelni, mivel ez jelzi a betegség mértékét. A külső állapot jang, a belső jin. Ezért egy külső betegség sokkal aktívabb, általában rövid ideig tart, heveny lefolyású, és a test külső részeit érinti a legerősebben. Ezek magukban foglalják valamennyi külső szövetet: bőrt, hajat, izmokat, inakat, testnyílásokat (száj, orr, külső fül végbélnyílás). Az ízület a csont külső aspektusa, ezért szintén külső. Mivel tudjuk, hogy egy külső betegség ezekben a szövetekben üti fel szállását, ez közelebb hozza a kezelés módját is: a felületi kórokozók kiűzésének leghatásosabb eszköze az izzadás (diaforézis).

A külsőként megnyilvánuló eseteket a hirtelen kezdet jellemzi, amit általában külső környezeti hatások okoznak, ilyen például a szél, a hideg, a hőség vagy a nedvesség. A szél többnyire a hideggel és a meleggel is érkezhet, és a bőrt, az orrjáratok és a tüdő nyálkahártyáját, ellenálló képességét érinti. Ezután vírusok, baktériumok és más kórokozók vethetik meg a lábukat, lázat, hidegrázást, ízületi és izomfájdalmat okozva. Amennyiben a fennálló betegséget nem hajtják ki izzasztással vagy más módszerekkel, fokozatosan mind mélyebbre hatol, belsővé és idültté válik. Ha valakiben nagyon gyenge a vej csí (védő életenergia), a kínai orvostudomány immunenergia-fogalma, akkor a környezeti hatások és a kórokozók közvetlenül a belső szintre jutnak, mert a felszíni védelem nem lassítja le őket.

Ha valaki külső betegségben szenved, és egy belső állapot gyógyítására szolgáló szereket használ, előfordul, hogy mélyre nyomja a külső bajt. Ami fordítva is igaz: az izzadás rendkívül veszélyes lehet szélsőséges gyengeséggel járó belső állapotok esetében. Tapasztalat kell ahhoz, hogy valaki megállapíthassa, vajon egy állapot még a felszínen van, és könnyen gyógyítható, vagy már mélyebbre jutott, ezért több időt és figyelmet igényel. Általában ösztönösen megérezzük, hogy egy betegség enyhe vagy súlyos-e, de a biztonság kedvéért hívjuk segítségül a következő ismérveket:

A külső állapot jelei
• Újkeletű: rövid ideje áll fenn
• Láz és hidegrázás egyszerre.
• Tompa fej, nátha, a nyelven vékony lepedék.
• Érzékenység, merev nyak, hirtelen fejfájás.
• Nem bírja a szelet vagy a hideget.

 

Mit tehetsz az egyensúly helyreállításáért

Igyál egy vagy több csésze forró izzasztó teát, vegyél forró fürdőt vagy zuhanyozz forró vízzel, igyál újra teát, majd takarózz be jól, és izzadj. Ne izzazd magad végkimerülésig, cseréld le a nedves ágyneműt, és pihenj.

Néha egyetlen izzadás elegendő: ha nem így van, naponta kétszer ismételd meg, míg a külső jelek eltűnnek. Ha nem kedveled a kádban való fürdést, hanem inkább a zuhanyt részesíted előnyben, igyál félóránként egy fél csésze teát, amíg alaposan izzadni kezdesz. Ha az izzasztás nem segít, alighanem belső állapotról van szó.

Hasznos ételek egyél, ilyen: bioflavonoidban gazdag ételek, például káposzta a torzsájával, zöldpaprika a csumájával. Továbbá előnyödre válhat a petrezselyem, a sárgarépa, a brokkoli a tarlórépa, a pasztinák, a torma, a mogyoróhagyma, a fokhagyma, a citromlé, a grépfrút és a legtöbb gyümölcs.

Bizonyos külső állapotokban vagy a hidegrázás, vagy a láz az uralkodó. Ha a hidegrázás dominál, használjuk a melegítő növényeket a nagyobb hatás érekében. Ha a láz a jellemző, illetve kiütéssel járó betegségek esetén a többi fent említett növény és étel segíthet. Ha azonos erősségű a hidegrázás és a láz, bármelyiket használhatjuk a felsoroltak közül.

A heveny szakasz és a külső tünetek múltán fokozatosan térj vissza a szokásos étrendedhez, hogy megerősödj. Ha túl gyakran kapsz el meghűlés, influenza és más, külső betegség, az valószínűleg túl sok édességet, sós ételt és/vagy tejterméket és más, nyálka- és savképző ennivalót fogyaszt.

 

A védő csí

A kínai gyógynövénygyógyászat és akupunktúra immunrendszer-modellje egy egyszerű, ugyanakkor rendkívül jól használható elven alapul. Az, hogy egy fertőzés vagy az időjárás hatására kialakult állapot belső-e vagy külső, az egyén immunrendszerétől függ, ami a vej csí, vagy védő csí fogalmával kapcsolatos. Amikor a védő csí erős, teljes mértékben meghiúsítja a vírusok és az időjárás okozta betegségek behatolását: ha nem elég erős, a betegség meghódítja a test külső szintjét, ahol meghűlést, influenzát vagy más, külső állapotot hoz létre; ha nagyon hiányos a betegséget okozó tényezők behatolnak a belső szintekre, és mélyrehatóan befolyásolják a belső szervek működését.

A védő csí a test legerőteljesebb energiája. Nappal a bőrben és az izmokban oszlik szét, a külső (szubkután) szöveteket melegíti és táplálja. Keringése közben megnyitja és bezárja a pórusokat és a verejtékmirigyeket, védi a testet a külső, betegséget előidéző tényezőktől, például a szélsőséges időjárástól és a mikroorganizmusok támadásaitól. Éjszaka mélyebben, a test szervei körül kering. A hagyományos tanítás szerint az ételben lévő elemi szubsztanciákból és a belélegzett levegőből származik. A védő csí ősi modellje jól illik a mi, európai modernebb elméletünkhöz, mivel mind a kettő azt állítja, hogy a tápanyagfelvétel és az oxigén hasznosításának képessége létfontosságú az immunrendszer működése szempontjából.

Az új nemzedék körében ragályszerű méreteket öltött az allergia, a degeneratív betegség és a rossz ellenálló képesség egyéb, általános tünetei. Ezekhez az állapotokhoz nagyban hozzájárult a „kandidafertőzés” is.

 

A kandidaproblémák oka

A hideg, túl édes, túl sós, nyálkatermelő, állott vagy avas ételek a gombák elszaporodását és nedvességet idéznek elő. Ráadásul a nagy mennyiségű nyers étel legyengíti az emésztést, amit a laza vagy vízszerű széklet bizonyít. Az élesztőgomba-képzést elősegítő élelmiszerek közé tartoznak, ezen kívül bizonyos erjesztő anyagok, élesztővel készült kenyerek, alkoholtartalmú italok, a legtöbb tudatmódosító anyag és általában véve bármely, nagy mennyiségben fogyasztott táplálék. A sok hozzávalóval készített, bonyolult ételek kóros erjedést indítanak el az emésztőrendszerben, és az élesztőgomba éppen ezt szereti. Az élesztőgomba féken tartására az egyszerű összetételű ételek kombinációjára van szükség.

A kandidaburjánzást és az emésztés erejének hanyatlását főként a széles spektrumú antibiotikumok nagymértékű és/vagy ismételt szedése okozza. Ezek a gyógyszerek minden mikroorganizmust kiirtanak az emésztőrendszerből – a hasznosakat is – és termékeny környezetet teremtenek az élesztő- és egyéb gombák számára. A krónikus fáradtsággal és a kandidázis más tüneteivel küszködő emberek általában az antibiotikumok szedéséig tudják visszavezetni bajaikat.

Amennyiben mindenképpen antibiotikumra van szükséged, az egészséges bélflórát a gyógyszerszedés alatt és után acidophilus kultúrával állíthatod helyre (egészségboltokban kapható), fogyaszthatsz nyers savanyú káposztát, klorofillban gazdag ételeket, például sötétzöld színű zöldséget s árpafű-koncentrátumot és/vagy naponta kis mennyiségű miszólevest. Kis mennyiségű antibiotikum kerülhet az emésztőrendszeredbe egész egyszerűen akkor is, ha élelmiszeripari üzemből származó húsokat, tejterméket, tojást vagy baromfit fogyasztasz, mivel az állatok többsége mindennap kap antibiotikumot a takarmányával együtt. 


 

Forrás

Paul Pitchford: Gyógyító táplálkozás
Édesvíz Kiadó

„Az étel mindig megfelelően működik, bár a hatása kevésbé markáns, sokkal gyengédebb, mint a gyógynövényeké és más gyógyszereké. Ugyan lassabban fejti ki a hatását, de sokkal alaposabban befolyásolja a test valamennyi rendszerét. Ha megelőzésre és kezelésre helyes étrendet állítunk össze, kevesebb gyógyszerre lesz szükség – ha szükség lesz egyáltalán.”

A Gyógyító táplálkozás a kínai orvoslás és táplálkozástudomány hagyományait társítja a növényi étrend gyógyító hatásaival foglalkozó modern nyugati kutatásokkal. Ez a korszakalkotó munka átfogó és értékes ismeretekkel gazdagítja olvasóit az egészséggel, az étrenddel, az alternatív gyógyítással, valamint számtalan növényi és állati eredetű táplálék gyógyító tulajdonságaival kapcsolatban.

Paul Pitchford tanár, táplálkozáskutató az ősi hagyomány szellemében inaskodással, a kelet-ázsiai orvostudomány mestereinek személyes útmutatása mellett szerezte szakképzettségét. Több mint három évtizedes működése alatt a távol-keleti filozófia egyesítő, holisztikus megközelítését ötvözte a Nyugat főbb táplálkozásterápiai elméleteivel, amivel új távlatokat nyitott az egészség és a gyógyítás előtt. A szellemi tudatosságot és az ebből fakadó útmutatást tartja a sokszínű élet, így a táplálkozás lényegének.

További információt a könyvről idekattintva,
az Édesvíz Kiadó honlapján találsz >>


 



 

{ADVENT2009}
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL