REJTÉLY-MISZTIKA

A Halloween töklámpás rejtélye

Szerző:
Szabó Anna
A Halloween az angolszász országokban a boszorkányok, kísértetek és egyéb szellemek ünnepe, október 31-én. Az idők folyamán legfontosabb jelképe a töklámpás lett. Írásunkból kiderül, hogyan vált a Halloween legjellegzetesebb szimbólumává ez a jelentéktelennek látszó termés!

 

Halloween eredete


Halloween eredete az egykori kelta ünnep, a Samhain időszakáig vezethető vissza. A kelták az újesztendőt november elsején ünnepelték. Ez a nap jelentette számukra a nyár végét és egyben a téli, sötét, fényben szegény időszak kezdetét, ebből adódóan az évnek ezt az időszakát a halálhoz és az elmúláshoz társították. A kelták hite szerint az újév előtti éjszaka az élők és a holtak világa közötti határ elmosódik. Október 31-én Sahamin éjszakáját ünnepelték, mivel úgy tartották, hogy azon az éjszakán a holtak visszatérnek a földre és meglátogatják élő szeretteiket. A kelták mélyen hitték, hogy az október 31.-i éjszaka a legalkalmasabb a jövendőmondásra és a jóslásra. Egy olyan népnek, aki létezését szinte teljességben a természettől tette függővé, ezek a próféciák értékes információkkal szolgáltak a hosszú téli időszakban. Ekkor a druidák hatalmas szabadtéri tüzeket gyújtottak és ételáldozatot mutattak be isteneiknek. A szertartás ideje alatt az emberek állatjelmezt viseltek és egymás jövőjét igyekeztek megjósolni.


Mi is az a Halloween?


Az amerikaiak minden egyes Halloweenkor megrohanják a tökárusító helyeket, hogy vegyenek egy-két fura formájú, narancsszínű termést, amelyből aztán vagy egy vidám, vagy egy démoni arcot faragnak. A tököt gyertyával belülről világítják meg, és az ablakpárkányra teszik. Ilyenkor a gyerekek édességet kapnak, a felnőttek pedig jót szórakoznak. Amerikában általában baráti társaságban, jelmezbált rendezve ülik meg ezt az ünnepet, hiszen a Halloween nagyon fontos ünnep ezen a földrészen. Ezzel ellentétben a szülők nem engedik ki gyermeküket, mert félnek a várható következményektől. Az utóbbi időben ugyanis megnőtt ezen a napon az eltűnt- és megölt gyermekek száma. Így ez az ünnep, az előző 10 évhez képest, nagyon sokat vesztett a jelentőségéből. Mára a töklámpás legalább annyira hozzátartozik az ünnephez, mint a vámpírok, koboldok, szellemek, vagy boszorkányok.


Európában a Halloween sokáig feledésbe merült. Néhány helyen elvétve jelmezbe öltöztek és tökdíszeket helyeztek el a lakásban, de ez a szokás is hanyatlóban volt. Az utóbbi években azonban a Halloween ünneplése ismét visszatért, valószínűleg a népszerű amerikai ponyvakultúra (képregények, filmek) nyomán. Az utóbbi években Magyarországon egyre több helyen ünneplik meg. Az iskolákban beöltöznek a gyerekek és cukrot osztanak az osztályokban. Több helyen partikat rendeznek; az udvart, a házat túlvilági hangulatúvá varázsolják, majd különféle jelmezekbe öltözve mulatoznak. De vajon hányan tudják, hogy a töklámpás hogyan és mikor vált a Halloween részévé, és hogy egyáltalán miért a tököt választották erre a célra? Úgy tűnik, a választ egy ír népmesében lelhetjük meg, ami nagyjából a következő:

Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer egy szerencsétlen lélek, egy fukar kovács, akit Jacknek hívtak. Igencsak jól ismerték hirtelen természete és iszákossága miatt. Egyszer, éppen Mindenszentek éjszakáján, miután alaposan felöntött a garatra és úgy tűnt, hogy az egész élete egy fabatkát sem ér, megjelent előtte az Ördög.
- Itt az idő – mondta Jacknek.
- Mire? – kérdezte Jack alig érthetően, nyelve összeakadt, annyit ivott.
- Hogy elvigyem a lelked!
- Odaadom én a lelkemet – válaszolta Jack -, de mielőtt meghalok meg kell engedned, hogy igyak még egy utolsót!

Az Ördög beleegyezett. Jack ekkor azt mondta, hogy nincs már nála egy árva garas sem, így hát az Ördög felajánlotta, hogy átváltozik egy hat penissé, azzal a kovács kifizetheti a csapost és beteljesülhet végre a küldetés. Jack kapva kapott az alkalmon: megragadta az érmét és betette a pénztárcájába. A pénztárcában azonban lapult egy ezüst kereszt, így az Ördög nem tudott visszaváltozni. A csapdába esett Ördög rimánkodott Jacknek, hogy eressze szabadon, amit az emberünk meg is ígért, azzal a feltétellel, hogy amaz békén hagyja egy kerek évig. Az Ördög belement.

A következő egy évben a kovács megpróbálta jóvátenni korábbi bűneit: egy darabig jó férj és jó apa volt. Eljárt a templomba, adakozott is, de végül aztán megint csak rossz útra tért. A következő Mindenszentek éjszakáján, amint hazafelé tartott a kocsmából, ismét megjelent előtte az Ördög.
- Itt az idő – mondta, és magabiztosan állt az út mellett.
Ezúttal Jacknek nem kellett megkérdeznie, hogy ugyan mire jött el az idő, nagyon jól tudta. Mivel nem igen akarózott még meghalnia, hirtelen támadt egy ötlete. Rámutatott egy közelben álló almafára és azt mondta:
- Elmegyek veled, ha szedsz nekem egy almát arról a fáról.
Még azt is felajánlotta, hogy segít neki felkapaszkodni a fa koronájáig. Az Ördög – mivel úgy tűnik, semmit sem tanult a korábbi esetből – úgy gondolta, hogy mi baja lehet, így hát beleegyezett. Felugrott Jack vállára, onnan felmászott a fára, leszakított egy gyümölcsöt, és ledobta. Jack elkapta az almát és előrántotta a kését, de ahelyett, hogy a gyümölcsöt szeletelte volna fel vele, gyorsan vágott egy keresztet a fa kérgébe. Mivel ismét rútul csapdába esett, az Ördög üvöltött, mint egy sakál, hogy a kovács szabadon engedje. Jack bele is egyezett, azzal a feltétellel, hogy az Ördög mindörökre békén hagyja. Mit tehetett hát, belement, és Jack szabadon is engedte.

Egy esztendő múlva a kovácsot csak utolérte a rossz sorsa és meghalt. Amikor azon igyekezett, hogy feljusson a Mennyországba, azt mondták neki, hogy nem léphet be. Így hát megpróbált bejutni a Pokolba, ott viszont az Ördög – még mindig füstölögve azon, hogy Jack hogy rászedte és megalázta – nem engedte be.
- Nem juthatok be a Mennyországba – mondta Jack, – nem juthatok be a Pokolba. Hová menjek akkor?
- Oda, ahonnan jöttél! – mennydörögte az Ördög.
Így történt hát, hogy a kovács visszaereszkedett a földre.
- A visszaút hideg és szeles – nyavalygott. – Hogy fogom megtalálni a visszavezető utat? Nem tudnál legalább valami kis fényt adni nekem?

Az Ördög – lévén kedves teremtmény – odavetett Jacknek egy fényesen izzó széndarabot, a Pokol tüzéből.
- Ez majd segít neked, hogy eligazodj a sötétben – mondta.
És, hogy a széndarabot el ne fújja a szél, a kovács betette azt egy nagy retekbe, amit eszegetett éppen, és aminek már kiette a közepét. Attól a naptól kezdve Jack sorsa az, hogy bolyongjon a sötétben a lámpásával, amíg el nem jön a végítélet napja.


Így vált hát Jack lámpása (Jack O'Lantern) a Mindenszentekkor a földön bolyongó elkárhozott lelkek szimbólumává. Persze felmerül a kérdés: ha Jack egy retket használt lámpának, hogy jön a képbe a tök. A burgonyavész okozta ír éhséglázadásoknak köszönhetően (1845-1850) több mint 700.000 ember emigrált Amerikába, a Halloween és a lámpás hagyományát pedig magukkal vitték. Amikor megérkeztek az Újvilágba, azt tapasztalták, hogy sokkal könnyebb a tököt beszerezni, mint a retket, így egyszerűen csak kicserélték az egyik zöldséget a másikra. Manapság a megfaragott töklámpás-fej talán az egyik leghíresebb ikonja az ünnepnek.


Mi történt Halloween éjszakáján?


Egy máig fennmaradt hiedelem szerint október utolsó napján a temetők kapui kitárulnak és az elhantolt lelkek útra kelnek, felkeresik egykori lakhelyüket, valamint megpróbálnak visszatérni a világba. Ezen a napon megszűnnek a határok az élő és a holtak világa között, felborulnak a tilalmak, és egy teljes napon keresztül a sötétség uralkodik. A kelták természetesen kellő találékonysággal védekeztek a biztonságukat veszélyeztető esemény ellen: házaikban eloltották a tüzet, hogy a hideg és barátságtalan tűzhely ne vonzza a hazalátogató szellemeket, és a tökéletes megtévesztés érdekében szellemnek öltözve parádéztak az utcákon, hogy a Gonoszt a végsőkig megtévesszék, zavarba ejtsék, majd örök távozásra bírják.

 

 

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL