KÖZÉRZET

Amit tudnod kell a mellrákról

Szerző:
Szabó Anna
Egyre több szakember dolgozik azon, hogy elsősorban a fiatal nők mindent megtudjanak a mellrákról. Hidd el, szükségünk van a segítségükre!

 

Valószínűleg ismered már az ijesztő statisztikákat –jelenleg minden tizenkettedik nőnek esélye van rá, hogy élete során kialakuljon a mellrák. Ma Magyarországon már a leggyakoribb rákfajta a nők körében, évente 7500 új beteget fedeznek fel, ebből 2300 halálos kimenetelű. A jó hír azonban az, hogy mint a legtöbb rákos megbetegedés esetében, ezeknek a számoknak nem kellene ilyen magasaknak lenniük. Hiszen a megfelelő önvizsgálattal, valamint a mammográfiás szűréssel, a korai stádiumban felismert emlődaganat nagy eséllyel gyógyítható.

Ha a családodban előfordult már mellrák (nagymama, édesanya, lánytestvér), akkor még inkább veszélyeztetett vagy. Ráadásul az örökletes hajlam miatti esetek elsősorban 40 éves kor előtt fordulnak elő.

 

Ismerd fel a betegséget

Bár a legjellemzőbb tünet a tapintható csomó az emlőben, ez az esetek több mint háromnegyedében nem jelent rosszindulatú daganatot. Az emlőrák nagyon sokáig fájdalommentes – csak az esetek 10%-ában jelentkezik a korai stádiumban –, amit viszont már a kezdet kezdetén tapasztalnak a betegek, hogy úgynevezett idegentest-érzés alakul ki. És itt visszatértünk a korábban említett csomókhoz, hiszen mégis csak a legjellemzőbb megnyilvánulási formája a betegségnek a jellegzetes, tapintható szövettöbblet. Ezenkívül még e betegségre utalhatnak a kidudorodó, kanyargós vénák az emlőn. De, és ez a legszomorúbb a korai stádiumot követően a legtöbb tünetet már az áttétek produkálják.

 

 

Önvizsgálat otthon

Bár az önvizsgálat nem előzi meg a rákot, mégis szükséges, mert – és ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni – a korai stádiumban való felismerés életet menthet. Nem ígérjük, hogy elsőre sikerülni fog, és ennek nem az oka, hogy túl bonyolult művelet, hanem egész egyszerűen két ok miatt: mi nők azért hajlamosak vagyunk felnagyítani a dolgokat, ráadásul először azt kell megtanulnod, milyen az egészséges emlő tapintása.

Először is állj a tükör elé derékig levetkőzve. A következő vizsgálatot először lógatott, majd magasra emelt karokkal is végezd el. Figyeld meg, hogy van-e valamilyen szokatlan jelenség a melleiden. Ne feledd, a két emlőd nem egyformák, ezért idővel azt is meg kell jegyezned, milyen az alakjuk, nagyságuk, mivel az emlőd méretének megváltozása is tünet lehet. Ám ugyanígy jelzésértékűek a felszíni egyenetlenségek, behúzódások, vizenyők, befelé forduló emlőbimbó.

A második gyakorlatot lefeküdve, fejed alatt párnával kell elvégezned. A vizsgált melled alatti lapocka alá tegyél egy kispárnát (de egy összehajtogatott törülköző is jó) – a lényeg, hogy az emlőd minél jobban kiemelkedjen. Ellentétes kézzel, vagyis a jobb mellet a bal kézzel, a bal mellet a jobb kézzel tapintsd át a kulcscsonttól apránként egy képzeletbeli spirálvonal mentén. Az ujjaidat közben zárd össze.

 

Figyelj magadra!

A megelőzés érdekében azonban az önvizsgálaton kívül számos dolgot megtehetsz. És most elsősorban nemcsak az egészséges életmódra gondolok. Például, ha vérzési nehézségeid támadnának, fordulj azonnal orvoshoz. A hormonális egyensúly felborulását ugyanis mindig vérzési rendellenességek kísérik...

Ha már betöltötted a 20-at, akkor legalább havonta végezz magadon emlővizsgálatot, ha a 30-at, járj el háromévente mammográfiás vizsgálatra, 45 fölött pedig már évente egyszer szánd rá magad!
Ami ezeken kívül a legfontosabb, ha a legkisebb elváltozást észleled magadon, menj el orvoshoz: nincs olyan, hogy túl korán felfedezett betegség!

 

A pasid melle

Bármennyire meglepő őket is érinti a probléma, igaz jóval ritkább, de ha megjelenik a mellrák, sokkal gyorsabb lefolyású és rosszabb indulatú. Talán az egyetlen dolog, amit tehetsz, ha észreveszel nála valamilyen elváltozást, addig nem hagyod békén, míg el nem megy orvoshoz, vagy még jobb, ha te magad rángatod el!

{ADVENT2009}
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL