KÖZÉRZET

Amit megtehetsz a megfázás és az influenza megelőzéséért

Szerző:
Szabó Anna
Nehezen maradhatsz egészséges, ha körülötted, mindenki lassan megbetegszik. Íme néhány tudnivaló, amivel megakadályozhatod, hogy ebben az évszakban a hideg idő és az influenza áldozatává válj.

 

Előbb-utóbb mindenkit utolér egy szörnyű nátha vagy influenza, de vannak olyan balszerencsések, akik állandóan ezzel a problémával küzdenek. A C-vitamin a legismertebb – de korántsem az egyetlen – természetes orvosság.

 

A betegség leírása

A nátha és az influenza is a légutak vírusos fertőzése, és néha nehéz eldönteni, hogy éppen melyiket is kaptuk el. A nátha tünetei általában fokozatosan alakulnak ki, míg az influenza egy pillanat alatt dönti le az embert a lábáról; előfordul, hogy reggel még jól vagyunk, délután pedig már az ágyat nyomjuk. A nátha klasszikus tünetei (orrfolyás, torokfájás, tüsszögés) általában enyhébbek, mint az influenzáé (láz, erős kimerültség, izomfájdalom és fejfájás).

A két betegség gyógyulásához szükséges idő is lényegesen különbözik. A nátha általában egy hétig tart, de a tünetek három-négy nap után enyhülnek, ha az immunrendszer jól működik. Az influenza akár tíz napig is eltarthat, és a fáradtság még ezt követően két-három hétig fennmaradhat. A náthának csak ritkán vannak súlyos szövődményei, az influenza viszont elég gyakran hörghuruthoz és tüdőgyulladáshoz vezet.

 

Mi okozza?

Mindkét betegséget a légutak nyálkahártyájában szaporodó vírusok okozzák. Nátha esetén inkább csak az orrüreg érintett, míg influenzánál sokszor az egész légzőrendszer: a légcső és a hörgők is. Válaszként az immunrendszer elárasztja a területet a fertőzéssel harcoló fehérvérsejtekkel.

A betegségek tüneteit nem is maguk a vírusok, hanem sokkal inkább a szervezet védekező-reakciója okozza.

A nátha és az influenza leggyakrabban télen jelentkezik, amikor a fűtött lakások száraz levegője az orrüreg nyálkahártyájának nedvességét csökkentve elősegíti a vírusok bejutását a szervezetbe; ilyenkor az emberek többet vannak együtt egy légtérben, ami növeli a fertőzés veszélyét.

 

A táplálék-kiegészítők hatása

A táplálék-kiegészítők segítik a szervezetet, hogy megküzdjön a betegségekkel, de magukat a tüneteket nem szüntetik meg. Ebből következően a kúra megkezdését követően általában nem érzi magát az ember rögtön jobban, viszont hamarabb meggyógyul. Bizonyos esetekben az időben történő beavatkozás meg is előzheti a nátha vagy influenza kialakulását. A kiegészítőket a tünetek első jelére kezdd el szedni, amíg a betegség egészen el nem múlt.

A közhiedelemmel ellentétben a C-vitamin nem előzi meg a megfázást, de jelentősen csökkentheti a betegség időtartamát, és enyhítheti a tüneteket. A kasvirágkészítmény az immunrendszer erősítésével állít akadályt a vírusok elé. A cinktabletta szintén segít a betegség legyőzésében. A forró vízbe tett néhány csepp eukaliptuszolaj hasznos légúttisztító. A bodza- és hársfavirág főzete szintén jó hurutoldó, és erősíti a légzőrendszert. A hársfavirág- és cickafarktea segít a mérgező anyagok eltávolításában.

Ha a nátha vagy influenza gyakran jár együtt bakteriális fertőzéssel, arcüreggyulladással vagy hörghuruttal, a tünetek első jelentkezésekor kezdj el fokhagymát enni vagy fokhagymakészítményt szedni, mivel a fokhagyma antibakteriális anyagot tartalmaz. Ha a betegségek legyőzéséhez (de nem megelőzéséhez) az immunrendszernek külön segítséget akarsz adni, alkalmazd együtt a kasvirág- és orbáncfűkészítményeket.

 

Mit tehetsz még?

• A fertőzés megelőzésére moss gyakran kezet.
• A szoba levegőjét télen párologtatóval tartsd nedvesen.
• Oltasd be magadat influenza ellen. (A vírus elleni immunitás kialakulása hat-nyolc hétig tart, ezért az oltást érdemes jóval az influenzaszezon előtt, késő ősszel beadatni magadnak.) Mivel minden évben más influenza törzs bukkan fel, az előző évi oltás már nem ad védettséget. Az influenzaellenes oltás nem véd a náthával szemben.

Forrás: Vitaminok, gyógynövények, ásványi anyagok. Reader's Digest, 2007.

 

{ADVENT2009}
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL