GYERMEK

Babavárás - szükséges, ajánlott és nélkülözhető kellékek

Szerző:
Szabó Anna
Egy új élet világra jötte a boldogság mellett egyre nagyobb anyagi ráfordítással is jár. Olykor szemérmetlenül magas árakkal hozhat össze a sors, ha vásárolni indulsz, és a termékek sokaságában egy kezdő szülőnek nehéz eldöntenie, hogy mi az, ami valóban fontos.

 

Mennyibe kerül egy gyermek?


Mennyibe kerül egy gyermek, vagyis mekkora összeggel kell készülnöd, ha végre meglátogat a gólya? Biztosan nagyobbal, mint amire számítottál, mert a gyártók és a kereskedők is tisztában vannak azzal, hogy a szülők, nagyszülők többsége igyekszik mindenből a legjobbat megadni a kisbabának. A minőségnek pedig ára van! Különösképpen a babaholmik körében. Talán te is hallottál már olyan földtől elrugaszkodott nyilatkozatokat, melyek szerint bőven egymillió forint fölött jár a babavárásra fordított összeg. Bizony, ha az átlagember ilyesmit hall, könnyen arra a döntésre juthat, hogy anyagilag nem áll készen egy gyermek fogadására. Szerencsére azért nem eszik ilyen forrón a kását, vagyis ettől jóval olcsóbban megúszhatod, ha nem ragaszkodsz mindenféle hiábavaló eszközhöz, valamint a legfontosabbakból sem a gyémántkirakásos holmikat választod.

Amire muszáj költened


Babaruhák…


Mindenképpen be kell szerezned a pici számára egy induló ruhacsomagot, mely 56-62-es méretű darabokból álljon (legalábbis, ha átlagos méretű babára számítasz az ultrahang felvételek alapján.) Ezek között legyen:

- rövid és hosszú ujjú kombidressz (body) 3-4 db
- rugdalódzó 3-4 db
- tavaszra, nyárra, őszre kocsikabát, télre bundazsák
- vékonyabb és vastagabb sapka
- harisnyanadrág vagy kis nadrág 2-3 db
- vékony és vastag zokni, 2-3 pár



Ezek a darabszámok minimálisan ajánlottak, mert az újszülötteknél gyakran adódnak kisebb „balesetek” (hasmenés, bukás), amik miatt naponta többször is át kell öltöztetni őket. Természetesen a saját dolgodat könnyíted meg, ha még többet vásárolsz a kombidresszekből és a rugikból, ám túl nagy mennyiséget se érdemes betáraznod, mert a pici úgyis hamar kinövi. Ennél fogva az sem követelmény, hogy a legdrágább üzletben vásárolj. A kevésbé drága darabok is lehetnek éppen annyira kényelmesek (ha divatosság tekintetében alul is maradnak), a tartósságuk pedig nem lesz próbára téve, hiszen néhány hét után úgyis nagyobb méretre váltotok.

Figyelem!

Mindig ügyelj rá, hogy anyagában minőségi, természetes anyagból készült ruhát adj a kisbabádra!



TIPP

Ha a divatosságból sem akarsz alább adni (És miért tennéd? A Te kisbabád a legszebbet érdemli!), de pénzszűkében állsz, interneten és a városban sétálva is sok használtruha boltot találhatsz, melyekben általában külföldről származó, gyönyörű, minőségi babaholmit kínálnak, az új árának töredékéért. Ne idegenkedj a használt holmiktól! Gondolj csak bele, hogy egy-egy ilyen ruhácskát maximum 1 hónapig viselt az előző tulajdonosa, aki nyilván a tiédhez hasonló édes, jó illatú, pici baba volt.

 

A babaápoláshoz…


Az illatszerboltok polcait fürkészve is a szívéhez kap néha az ember, mert a babaápolási termékeket itt is arany árban mérik. Ne ijedj meg, az első időszakokban semmi szükségetek nem lesz a csilli-villi csomagolásban árult, parfümillatú kenceficékre! A tisztálkodáshoz a legjobb, ha a gyerekorvos által felírt, patikában kiváltható készítményeket alkalmazzátok. Ezek olcsóak, a célnak tökéletesen megfelelnek és egész biztosan nem irritálják a baba érzékeny bőrét. Amit feltétlenül be kell szerezned:

- Műanyag babakád: létezik belőle formatervezett, csúszásgátlóval ellátott, játékokkal felszerelt, sőt zenélő is. Elég, ha a legolcsóbb, akár 100 Ft-os üzletekben is kapható, hagyományos változatot beszerzed. A baba naponta kb. 5 percet fog eltölteni benne, semmi szükség fürdőkád címén egy lakosztályt kialakítanod.

- Textilpelenka (kb 10-15 db): textilpelenkából sohasem elég, még akkor sem, ha egyébként eldobható pelust használtok. Az anyák általában textilpelenkához nyúlnak, ha büfiztetnek, ha fejnek, ha besüt a nap a babakocsiba, ezt terítik a kiskádba csúszásgátló gyanánt, és még ezerféle lehetősége van a felhasználásnak.

- Kapucnis fürdőlepedő (2 db)

- Eldobható pelenka: csak a használat során fog kiderülni, hogy számotokra melyik a legideálisabb. Az én tapasztalatom szerint ez az egyik terület, amelyen nem érdemes, sőt nem szabad spórolni.


A mindennapokhoz…


- Kiságy: a következő babaholmi, amelyből számtalan változat létezik, a legkülönfélébb árkategóriákban. Nehéz a döntés, pláne, ha az első gyermekedet várod. Jó szolgálatot tehetnek a kombi kiságyak, melyek állíthatóak, később heverővé változtathatók és rendszerint egy kis pelenkázó szekrény is csatlakozik hozzájuk. Ugyanakkor ezek árának már 50-70 százalékáért beszerezhettek egy hagyományos, rácsos ágyat, amelyben éppen olyan jókat fog aludni a gyermek – ha fog. Megeshet ugyanis, hogy sok tízezret költötök a kiságyra, pedig a pici egyetlen éjszakát sem fog eltölteni benne, mert esetleg mégis magatok mellé veszitek a szülői ágyba.


- Ágynemű: gyönyörűek a különféle mesés mintákban tündöklő baldachinos ágyneműk, de – valljuk be – sok hasznukat nem veszi az ember. Ezért ne fájjon a szíved, ha neked nem telik ilyesmire! A célnak megfelel egy viszonylag kemény szivacsmatrac, egy lepedő és egy meleg pléd. (Persze a „balesetek” esetére 2-2 db mindegyikből.)

- Cumisüveg (2-3 db): amíg a baba ügyesen szopik (remélhetőleg minél tovább), semmi szükség nem lesz a cumisüvegre. Ám, ha egy napon hirtelen nem akar szopni, már késő lesz beszerezni az etetőeszközt, ezért jobb, ha előre felkészülsz. A bababoltokban olykor horribilis áron kaphatóak formatervezett, az anyamellhez hasonló felépítésű cumival ellátott üvegecskék. Jó, ha beszerzel egy ilyet, de nem kell, hogy minden cumisüvegetek ez a kategória legyen. A gyógyszertárakban kaphatóak olcsóbb, de szintén jó minőségű termékek. Ajánlott 2-3 cumisüveget vásárolni: egyet tápszernek, egyet víznek, vagy teának, és egyet tartaléknak. Jó, ha a cumisüveg üvegből készül, mert a műanyag a mosások során karcolódik, és nehezebb sterilen tartani.


- Játszócumi: talán úgy gondolod, hogy soha nem fogsz játszócumit adni a
kisbabádnak. Azonban jöhet egy olyan pillanat, amikor már bármit odaadnál neki, csak elaludjon végre. Erre az esetre tárazz be egy szilikon és egy latex változatot! Nem tudhatod előre, hogy a baba melyiket fogja kedvelni, és ne ezen múljon a nyugalma. A reklámok ellenére sajnos nincs olyan cumi, amely előnyös lenne a fogzás, vagy más fejlődés szempontjából. (Azt sem állítom, hogy káros!) Így tulajdonképpen mindegy, hogy melyiket választod. A baba számára kellemes, ha itt is a mellbimbóhoz leginkább hasonlító formát részesíted előnyben.


- Babahordozó: a kisbaba biztonsága mindennél fontosabb, ezért ezen sem szabad spórolni! Viszont tudatos tervezéssel átgondolhatjátok, hogy számotokra milyen típus, ill. melyik gyártó terméke előnyösebb.

- Babakocsi: nagyon sokféle típussal találkozhatsz, az egészen olcsótól a méregdrágáig. Vannak többfunkciósak, melyek tulajdonképpen 3 babakocsinak felelnek meg, és egyszerűbb, sport változatok is. Ha nincs autótok, vagy más oknál fogva kell sokat gyalogolnotok, mindenképpen erős, strapabíró, kényelmes és jól téliesíthető babakocsit válassz! Szintén nem javaslom, hogy a babakocsin fogd meg a pénzt. Igaz, hogy egészen szép darabok kaphatóak használtan is, de nincs bosszantóbb annál, mint amikor a tetszetős babakocsiról séta közben derül ki, hogy valójában kigurul a kereke, nem is lehet vízszintesig dönteni, vagy nem jól zár a biztonsági öve. Városi sétákhoz, shoppingoláshoz válassz bolygósítható kerekű babakocsit, vidéki utakra előnyösebb a nagy, fix kerekű járgány.

- Csecsemőmérleg: ha a baba jól fejlődik, nem sír sokat, elegendő számú pisis-kakis pelenkát termel, semmi szükség a mérlegre. Úgyis havonta viszed tanácsadásra, ahol lemérik. Ha időközben mégis probléma adódna a pici súlyával, csecsemőmérleget néhány ezer Ft-ért bérelhetsz, szükségtelen beruházni egy sajátra.


- Légzésfigyelő: egészséges kisbaba esetében, aki veletek egy szobában alszik, nem szükséges légzésfigyelőt alkalmazni. Ha mégis aggódsz, ezt is kölcsönözhetsz a mérleghez hasonlóan.

- Orrszívó: a gyógyszertárban kapható porszívós orrszívó első látásra ijesztőnek tűnhet, de a leghatékonyabb eszköze a váladék eltávolításának. Hatékonysága mellett pedig még olcsó is.

Az anyának…


Mellszívó készülék: az egyik legfontosabb eszköznek tartom, még akkor is, ha nem tudhatod előre, lesz-e annyi tejed, hogy fejni kelljen. Egy esetleges mellgyulladás esetén ugyanis (a baba mellett) az egyetlen hathatós segítséged a mellszívó lesz. Márpedig a mellgyulladás bárkinél előfordulhat és rendszerint nem a patikák nyitvatartási idejében jelentkezik… Mellszívóból is van a piacon sokféle változat, olcsóbb, drágább, kézi és elektromos. A gyógyszertárakban 5000 Ft körüli összegért megbízható kézi eszközt vásárolhatsz.


A legfontosabb a szeretet

Amint azt a fenti felsorolásból láthatod, valóban nem olcsó mulatság a gyermekvállalás. Ez azonban ne szegje a kedvedet, ha már a pocakodban van a kis élet! Nem kell, hogy mindent egyszerre vegyél meg, és szinte valamennyi eszköznek megvan az alternatív (használt) beszerzési módja is. Mindenki szeretné a legjobbat adni a gyermekének. Ám, ha neked erre nem telik, még nem jelenti azt, hogy a kisbabád eleve hátránnyal kezdi az életét. Az első néhány hónapban számára ugyanis a legfontosabb a szülei odaadó szeretete. Ehhez pedig pénzre igazán nincs szükség.
 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL