SZÓRAKOZÁS

Patrick Swayze élete képekben

Szerző:
Szabó Anna
Patrick Swayze, a Dirty Dancing csillaga 2009. szeptember 14-én, 57 évesen otthonában meghalt. Az a csillag, aki a Dirty Dancinggel táncolt be az életünkbe, és szívünket tovább olvasztotta a Ghostban, hasnyálmirigy-rákkal harcolt.


Egy világ reménykedett a gyógyulásában, de az utolsó 20 hónap gyötrelmei után végül szerettei körében békésen távozott el az élők sorából. Sajnos, a 34 éves pályafutásáról szóló emlékiratait már nem jutott ideje befelyezni.

 

A csillag születik

Patrick Swayze 1952. augusztus 18-án született a Texasi Houstonban. Az édesanyja, Patsy Swayze, koreográfus volt, ami megmagyarázza Patrick tánc iránti szenvedélyét.

 

 

Irány a Grease

Első professzionális megjelenése a Disney egyik előadásán volt. Danny Zukóként főszerepet játszott a Broadway-en futó Grease-ben. Ezután kapott egy kisebb szerepet a Skatetownban.

 

Végtelen szerelem

1975. július 12-én házasodott össze Lisa Niemival. A pár először 1970-ben találkozott, amikor a színész 18 éves volt, Niemi pedig 14, és Patrick édesanyjánál tanult táncolni. A párnak nem született gyermeke.

 


Nyugtalan idők

Édesapja 1982-ben szívrohamot kapott, mely halálosnak bizonyult. Ezután Patrick inni kezdett. Miután nővére 1994-ben öngyilkosságot követett el maga ellen, Swayze elvonó kúrára vonult. A gyógyulás után a színész egy időre visszavonult a szórakoztatóipartól, és inkább kaliforniai farmján élt arab lovainak és családjának társaságában.

 

 

Első lépés

Swayze első nagy alakítása – a hazánkban nem annyira ismert – 1983-ban forgatott, The Outsiders, A Kívülállók című filmben volt. A filmet Francis Ford Coppola rendezte és csupa olyan akkor még kezdő színésszel játszhatott együtt, akik mára világhírűvé váltak. Ebben a filmben egyébként Thomas Howel és Rob Lowe bátyját alakítja.



Piszkos tánc

1987-ben minden megváltozott Patrick számára, amikor eljátszhatta Johnny Castle tánctanár szerepét a kultuszfilmmé vált Dirty Dancingben. Ettől a kisköltségvetésű filmtől még filmgyár is csak annyit várt el, hogy egy hétvége erejéig fusson a mozikban, utána pedig kiadják majd videón. De mindenki legnagyobb meglepetésére világsiker lett.


 

Ghost

Élete legjobb alakítását azonban egyértelműen a Ghostban nyújtotta Demi Moore és Whoopi Goldberg partnereként. Ekkor 1990-et írtunk.



A legszexisebb

1991-ben Keanu Reeves-szel együtt játszhatott a Töréspontban, és szintén ebben az évben minden idők legszexisebb pasijának választotta a People Magazin.

 


Összetörve

Miközben az HBO Levelek egy gyilkostól (1998) című filmjét forgatta Kaliforniában leesett a lóról és nekiütődött egy fának. Mindkét lába eltört, és vállában az egyik ín is elszakadt.


 

Négyen résen

2000-ben mutatták be a Négyen résen című filmet (Waking Up In Reno), melyben olyan neves színészekkel játszhatott együtt, mint Billy Bob Thornton, Charlize Theron és Melaine Griffith.

 

 

Egy veszélyes helyzet

2000. július 01-jén Patrick Swayze részese volt egy (jól végződő) repülőgép-balesetnek, amikor a kaliforniai Van Nuysből tartott Las Vegasba két kutyája társaságában. A gép a levegőben meghibásodott és kényszerleszállást kellett végrehajtania.

 


Donnie Darko

2001-ben a Donnie Darkóban láthattuk Jake Gyllenhaallal együtt játszani, majd 2004-ben a Dirty Dancing folytatásában, a Dirty Dancing: Havana Nights-ban tűnt fel.

 

Diagnózis

2008-ben diagnosztizáltak nála hasnyálmirigy-rákot. Egy évvel később némi iróniával azt nyilatkozta, annyira kiütötte a hír, hogy elvállalta a főszerepét a Beast című sorozatnak, melyet végül töröltek.

 


Élt 57 évet

Swayze a felesége karjában halt meg miután több mint 20 hónapon keresztül nehezítette meg életét a rák. Felesége és édesanyja túlélte őt.


 


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL