KÖZÉRZET

Élj méregtelenül - természetesen!

Szerző:
Szabó Anna
Minden egyes nap potenciális mérgeket eszel meg és lélegzel be, otthon és az utcán egyaránt. Valójában, ha bekukucskálhatnál a testedbe, nehézfém maradványokra, műanyag részecskékre, rovarirtókra… és még nagyon sok olyan dologra bukkannál, mely a modern élet velejárója.


Itt az idő, hogy visszavágj a mérgeidnek! A következő 6 egyszerű lépés segíteni fog tested megtisztításában. Persze nem elég hozzá egy-két nap, de ha elkezded, idővel egészségesebb leszel:

 

1. Védelem a növényvédő szerek ellen

Alapkövetelmény, hogy – még a biopiacról származó – zöldségeket és gyümölcsöket alaposan meg kell mosni. Miért? Mert ha nem is közvetlenül érik a növényvédők őket, a talajon vagy az esőn, sőt a levegőn keresztül is rákerülhet. Azt pedig már bizonyára te is tudod, hogy ezek a vegyszerek számos betegség okozói lehetnek, többek között (részben) felelőssé tehetők az Alzheimer- és Parkinson-kórért, számos ízületi gyulladásért…

 

2. Függöny műanyagból

Ha van a lakásodban műanyagfüggöny, akkor bizonyára emlékszel az újkori illatára – ami nem éppen kellemes – vagy ott van a matrac és a műanyagpadló is… Ezek többnyire PVC-ből készülnek (lásd korábbi cikkünket idekattintva) http://www.noiportal.hu/main/npnews-7667.html , mely mérgező vegyszereket bocsát ki, és ha jó mélyen beszippantottad már a bukéját, akkor valószínűleg te is kicsit megszédültél, álmos lettél. Törekedj arra, hogy ezek a tárgyak, minél természetesebb alapanyagból készüljenek.

 

3. Legyél okos ott lent!

A tamponoknak veszélyes dioxin és azbesztszintjük van? Na, ez egy közkeletű mítosz. De a toxikus sokk szindrómáért egyértelműen felelős lehet, melyet a bakteriális méreganyagok felszaporodása okoz.

Először 1978-ban írták le, amikor a tampon népszerűvé válásának következményeképpen egyre több tini kezdte használni, és közülük nagyon sokan produkáltak vérmérgezésre jellemző tüneteket.

Magyarországon nincs adat az előfordulásáról, ám világszerte egyre kevesebben szenvednek tőle, ugyanis 100.000 nőből csak alig 14 esetet diagnosztizálnak. Ma úgy tartják, hogy a helytelen tampon használat mellett a pesszárium, a fogamzásgátló szivacsok és más hüvelyi eszközök is alapvetően hibáztathatók miatta.

 

4. Kevesebb buli

Sokan aggódnak azon műanyag palackok miatt, melyekben népszerű üdítőket árulnak, mivel már számos kutatás elkezdte ezeknek az ösztrogénhez hasonlóan viselkedő anyagok kibocsátását pedzegetni. Ebből következően a mellrákért is felelőssé tették. Tény viszont, hogy a mellrákkockázatát igazán az alkohol lendíti fel. Nemrégiben készült egy egész Nagy-Britanniát lefedő tanulmány, mely szerint egy pohár alkohol, ezer nőből tizenegynél okozhat mellrákot, és az esélyek minden pohár után nőnek.

 

5. Szappanozd magad

Csábító lehet azokat a szerkentyűket vagy elixíreket kipróbálni, melyek arra az igényedre épülnek, hogy segítsenek neked a pórusaidból kijövő méreganyagokat vagy izzadságot eltávolítani. Jó, ha tudod, hogy ezek a termékek azonban többnyire a védő baktériumokat is eltávolítják.

 

6. Csak módjával a fájdalomcsillapítókkal

A májad úgy működik a szervezetedben, mint egy méreganyagtisztító berendezés. Sok gyógyszer, de főként a fájdalomcsillapítók nagyon meg tudják rongálni, mivel ezek mesterséges, testidegen anyagok, és nem bomlanak le a szervezetben, ráadásul idővel felhalmozódnak.

Ha szükséges szedned – mert nem tagadhatjuk, hogy van ilyen eset – akkor is csökkentsd le a minimumra a napi adagod. Enyhítse, de ne tüntesse el teljesen a fájdalmadat. Bizonyos ételekkel is segíthetsz a bajodon, főként a lazac, de a legtöbb tengeri herkentyű a migrénre; a brokkoli reumára, míg a burgonya a görcsökre hatásos. A banán pedig szinte mindenfajta fájdalom ellen kiváló, hiszen meg emeli a szervezeted szerotoninszintjét, és egyúttal a fájdalomküszöbödet is.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL