Inspiráló stressz?

 

Stressz nélkül nincs élet – mondotta egykoron Selye János. A negatívumai mellett sokszor elfeledkezünk arról, hogy nem feltétlenül ártalmas, lehet inspiráló is, mely állapot jobb teljesítményre, magasabb célok elérésére sarkall. Ahhoz azonban, hogy felismerd ezt, ismerned kell ennek az állapotnak mindkét oldalát.

A stressz az egyén lelki reakciója az őt ért fizikai, érzelmi vagy környezeti hatásokra. A rövid ideig tartó stressz nem veszélyes, ám a rendszeres és tartós feszültség káros hatással lehet a testi-lelki egészségre. Többféle gyógynövény és táplálék-kiegészítő nyugtató hatása segíthet a lelki egyensúly helyreállításában, bizonyos önfejlesztő technikákkal pedig célod elérésének eszközévé alakíthatod – csak ne feledkezz el bizonyos egészséges határokról se. 

 

Mi okozza a stresszt?

A legkülönfélébb helyzetek válthatnak ki stresszt: munkahelyi és családi feszültségek, anyagi gondok, megrázó élmények, sérülések, betegségek. A stresszre adott első, természetes és egészséges reakció a „harcolni vagy menekülni” elven alapul: ennek során a mellékvese felkészíti a szervezetet a különböző veszélyre. A mellékvese – a vese felső részét sapkaszerűen borító belső elválasztású mirigy – ilyenkor adrenalint és ún. stresszhormonokat bocsát ki. Ezek hatására olyan élettani változások következnek be, amelyek hirtelen energiát és erőt adnak a szervezetnek ahhoz, hogy a veszéllyel szembenézzen vagy éppen elmeneküljön.

A problémák akkor keletkeznek, ha a stressz-reakció nemcsak rövid ideig tart. A nagy mennyiségben jelen lévő stresszhormonok miatt idővel a szervezet tápanyag- és energiatartalékai elfogynak, s ez általános kimerültséghez vezet. A vérnyomás és a „rossz” koleszterin szintje is növekszik, ami érelmeszesedést, gyomorfekélyt okozhat, hormonzavarok léphetnek fel, a szellemi képességek romolhatnak. Az immunrendszer annyira legyengülhet, hogy a szervezet fogékonyabbá válik a fertőzésekre.

 

A táplálék-kiegészítők hatása

Mivel a szervezetnek sok létfontosságú tápanyagra van szüksége ahhoz, hogy megbirkózzon a feszültséget okozó külső hatásokkal, stressz idején különösen fontosak a naponta szedett multivitamin- és ásványi anyag-készítmények. Mindenekelőtt szüksége van B-vitaminkomplexre, ugyanis a többlet-B-vitamin erősíti az ideg- és immunrendszert, valamint segít a fáradtság legyőzésében. A kalcium és magnézium szintén hatékony, mert oldják az izomfeszültséget. A ginszenggyökér (mind az ázsiai, mind a szibériai) segíti az egészséges mellékvese-működést, s ezért ugyancsak javallható. A stresszoldó gyógynövényeket adaptogéneknek is nevezik, mivel elősegítik a szervezet adaptációját (alkalmazkodását) a megváltozott körülményekhez, s ezért jobban tud reagálni azokra. E gyógynövények együttesen is biztonsággal szedhetők.

A körülményektől függően további gyógynövények és táplálék-kiegészítők is hatékonyak lehetnek, magukban vagy a fenti kiegészítőkkel együtt szedve. A stressz kiváltotta szorongás egyik bevált ellenszere a mámorbors, amely különösen a hosszabb ideig, akár negyedéven át tartó fokozott stressz esetén tehet jót.

 

A jó a rossz és a csúf

Jelen esetben a fenti három jelzőt a jó és a rossz stresszre, valamint ha ezeket figyelmen hagyjuk, a (fent leírt) következményekre értjük. Hisz mindkét fajtában van egy közös pont, mely, ha tartósan fennáll, legyél akármilyen alkat is ártani fog a szervezetednek. A közös pont pedig az ébresztő hatás, mely lehet idegesség, meglepetés vagy öröm… a következménye ugyanaz az ébresztő hatás, majd folyamatos éberség vagyis az az állapot, amikor a tudatod egy valamire fókuszál, a kiváltó okra a stresszorra.

És el is érkeztünk ahhoz a ponthoz, amikor a stressz inspiráló hatását rövid távon elismerjük, hosszú távon azonban megkérdőjelezzük. Ugyanis mindenkinek több célt kell összehangolnia emberi léte során: a távlatit, a közvetlent és a jelenlétét. Általában a távlati cél érdekében szokott a másik kettő háttérbe szorulni, vagyis elfeledkezhetsz egy nemes ügy miatt olyan szükségleteidről, mint a pihenés a rendszeres táplálkozás, ami a csúf véghez vezethet. Másként fogalmazva visszaélhetsz azzal, ami adatott, a stressz élethez való szükségességével, de ha képtelen vagy lazítani, kizsákmányolod erőforrásaidat.

 

Mit tehetsz még?

• Mozogj rendszeresen. Kiegészítésképpen próbálkozz légzőgyakorlatokkal is, valamint jógával, tajcsicsüannal, meditációval, biofeedbackkel és egyéb relaxációs módszerekkel.
• Hagyd abba vagy legalább mérsékeld a koffein és alkohol fogyasztást, ezek ugyanis hozzájárulnak az idegfeszültséghez, és álmatlanságot okoznak.
• Pszichológiai tanácsadáson és pszichoterápián gyakorlatot szerezhetsz a stressz leküzdéséhez – érdemes tehát megfontolni e lehetőségek igénybevételét.
• Ápold kapcsolataidat! Az egészség megőrzésében fontos szerepe van a családnak, a baráti körnek, egyedülállóknak pedig egy kis háziállat dédelgetése is sokat jelenthet.





SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL