FÉSZEK

Válaszd ki a helyes tárolókat bármilyen szobához

Szerző:
Szabó Anna
A sikeres tárolás a jól működő élet gerince. Ha gondosan tervezed meg, csökkenti a társas vagy akár családi élet bájos zűrzavarát (ha nem egyenesen megelőzi). A jó tároló titka az, hogy több van belőle, mint amennyire elvileg szükségünk lenne.


Önismereti tesztek
az ideális otthonért

Mi a dekor-stílusod? >>

Otthonod a lelked tükre >>

A konyhád rabszolgája vagy? >>
 

Hiszen nemcsak a gyerekek holmija sokszorozódik meg, ahogy telnek a napok. Fontos, hogy a tárolók szépek is legyenek, mert a ház minden szobájában szükség van rájuk, ezért egyszerre kell tetszetősnek és praktikusnak lenniük.


 

Hogy minden flott legyen…

Semmi sem teszi gördülékenyebbé a családi életet, mint egy jó tárolórendszer. A kellő méretű, jól szervezett tárolás azonban nemcsak a ház méreteitől függ. Egy kis lakás is tökéletesen működik, ha mindennek van helye. A családi élet nem arról szól, hogy minden mindig makulátlan legyen, de nem is kell örök káoszban élni. Nehezebb a gyerekeket rávenni, hogy rendesek legyenek, ha nincs meg a mindennapos használati tárgyak használati helye.

Legyenek reálisak a céljaid. Olyan tárolórendszert tervezz, ami lehetővé teszi a nagytakarítást, ha van időd, és a gyors pakolást, ha nincs.

Minél nagyobb a család, annál nagyobb lesz a rendetlenség, amely a csecsemőkortól kezdve csak sokszorozódik. Az első számú szabály, hogy rendszeresen selejtezz, különösen a nagyobb ünnepek előtt, amikor új holmik érkezhetnek. Második szabály, hogy mit kell tárolni, és milyen gyakran használjátok. A gyerekeket (és felnőtteket is) vegyed rá, hogy listázzák ki a legszükségesebbeket a sportfelszereléstől a CD-kig, a fényképezőgéptől a piknik takaróig. Vizsgáld meg, mennyi rendelkezésre álló tárolóhely van az egész házban, aztán készíts tervet, mi hová kerüljön. Ha a ház egészében gondolkodsz, és nem egyes szobákban, logikusabban tudod megoldani a tárolást. Miért tartanád a gyerek sportszereit az ő szobájában, mikor könnyebb előkapni az előszobából?

 

Mozgatható kontra beépített

A beépített, méretre készített tárolók nem olcsók, de olyan praktikusak, hogy megérik a befektetést. Egy nagyobb szobában, ahol van felesleges hely, a legjobb megoldás az egybefüggő, faltól falig tartó polcrendszer. De lehetsz akkor is találékony, ha kevés a hely. Egy kis szobában elég 50 cm-t „ellopni” a szoba mélységéből, és megvan a szekrénysor helye. A beépített bútorok méretre készülnek, így a lehető legtöbb helyet használják ki. Még a sarkok is hasznosulnak, legyen szó ajtó fölötti könyvespolcról vagy lépcső alá beépített függőleges cipősszekrényről. Egy minimalista szekrénysorban elfér a gyerekek tévéje, egy modern, felnyitható padban tarthatod a játékait, a nagyobb dolgokat pedig – pl. a porszívót vagy kengurulabdát – bepréselheted a lépcső alatti gardróbba.

Hogyan nézzenek ki a tárolók? Azokban a szobákban, ahol szórakozni vagy pihenni szoktatok, mindig legyen rajtuk ajtó, hogy ne lássad bennük a rendetlenséget. Az egy szintbe hozott, a fal színéhez vagy tapétájához igazított szekrények diszkréten belesimulnak a falba, különösen, ha érintésre nyíló-záródó mágneses ajtókkal látod el őket. Ha kontrasztot akarsz, jusson eszedbe a rozsdamentes acél, a rétegelt lemez, a zománcfestékkel lekent farost vagy táblás bejárati ajtó. A játszószobában vagy többfunkciós helyeken a nyitott polcok vagy az elemes nyitott faliszekrények ideálisak, hiszen így a gyerekek közvetlenül hozzá tudnak férni a dolgokhoz. Rendet tarthatunk bennük, ha ügyes kis vessző-, karton- vagy műanyag dobozokat teszünk rájuk.

Ha új lakásba költözöl, ne dobd ki a régi szekrényeket csak azért, mert öregnek néznek ki. Az eredeti szekrényvázakat még jól felhasználhatjuk. A műanyag ajtókat kicserélheted plexire vagy homokfújt üvegre, és a polcokat modernebbé teheted egy vastag előlap segítségével. Ha maradsz egy meglévő házban, és nem engedheted meg magadnak a beépített szekrényeket, próbáld meg a csináld magad termékeket. Olcsók, és sokféle felületben kaphatók a fautánzattól a lakkig. Manapság egy sor szokatlan fogantyú kapható, ami még egyedibbé teszi a szekrényeket, de ha kis gyerekek is vannak, mindenképpen jó vaskos fogantyúkat válassz.

Nem mindenkinek tetszenek a beépített szekrények. Az állószekrények elkísérhetnek akkor is, ha költözöl, és ahogy változik a család, átrakhatod őket egy másik szobába is. A hagyományos bútorokat is személyre szabhatod. Egy díszes régi szekrényt jobban ki tudsz használni, ha polcokkal látod el ruhafogasok helyett, míg egy retro bárszekrényben elfér mondjuk a videó vagy dvd-lejátszó. A gyerekek szeretnek a régiségboltban kutatni fiókos szekrény vagy komód után, amit aztán olyan színűre festhetnek, ami illik a szobájukhoz. Fontold meg az olcsó áruházláncok termékeit is a tévéállványtól a cipősszekrényig. Legyél találékony az olcsó furnér- vagy horganylemez dobozokkal vagy a helyi üzletben kapható, egymásba illeszthető tárolórendszerekkel. Ha szokatlan magasságba (boka magasságába, vagy az ablak fölé) teszed őket, vagy egyszerre sokat veszel belőlük, éppen olyan jól mutatnak, mint a mréetre készült bútorok.

 

Dobozok csodája

Egy tárolórendszer akkor működik a legjobban, ha kisebb dolgokat is tarthatsz bennük. Az átlátszó műanyag rekeszekkel, felcímkézett fedeles tárolókkal nem lőhetsz nagy bakot, és a gyerekek rögtön látják, mi hol van. A felnőttek talán jobban kedvelik a nádkosarakat, a cink- vagy kartondobozokat, amikben a fotóktól a a karácsonyfadíszekig minden elfér. A gyerekholmikat alulra, a ritkán használt dolgokat a felső polcra tegyed. Ne foglald el az értékes helyet az éppen nem használatos dolgokkal; ezeket száműzheted a padlásra vagy a pincébe. Használd ki az alkalmi tárolókat is, pl. a fali CD-tartót, a bortartót vagy az újságtartót. Ha mindennek megvan a helye, még a leglustábbat is meg lehet győzni arról, hogy pakoljon el maga után.

Akármilyen jó is egy tárolórendszer, mindenkinek szüksége van olyan eszközökre, melyek segítségével egy pillanat alatt rendet rakhat, ha vendégek jönnek, vagy elegük lett a lassan eluralkodó káoszból. Minden szobában legyen egy elrejtett kosár a magazinok és játékok számára. A fürdőszobába, az előszobába és a konyhába szerelj akasztókat, hogy a földről gyorsan el tudd tüntetni a dolgokat.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL