UTAZÁS

Kiskörút Olaszországban

Szerző:
Szabó Anna
Aki egyszer Olaszországban jár, minden kétséget kizáróan szerelmésévé válik a kultúrájának, történelmének, az ott élőknek és nem utolsó sorban a gasztronómiájának. Most bemutatunk néhány várost, annak értékeit és ételeit, melyek arra sarkallnak, hogy azonnal foglalj jegyet és elutazz erre a napsütötte helyre.

 

Ülj be egy kényelmes karosszékbe és élvezd az utazást!


Velence


Velence a világ egyik legtöbbet fotózott városa ennek a pompás országnak. Inkább hasonlít Disney egyik vidámparkjára, mint egy élő, lélegző város. Itt a csatorna az egyetlen út, ahol lehet közlekedni, és a járművek nem autók, hanem egytől egyig hajók. Ahol, a csónakok nem közlekedhetnek, ott keskeny utcácskák folynak egymásba, piacoktól és boltoktól hemzsegve. Körülbelül 400 híd köti össze a 118 apró szigetecskét, melyek együttesen alkotják Velence városát. A múltban a gondola volt az elsőszámú közlekedési eszköz az ott élők számára, manapság már a csak a turistáknak szánt hangulat és látványosság miatt használják, vagy különleges alkalmakkor, mint az esküvő.



Cinque Terre öt városa (öt szigete) a mediterrán Riviera di Lavente régióban fekszik, melyek közül Riomaggiore a legdélibb fekvésű. Hegyoldalban található, egy gyönyörű stranddal és egy kisebb kikötővel. A közösségi élet napnyugta után kezdődik, ilyenkor a fókusz a helyi bárokra esik.


Monterosso al Mare


A másik négy sziget: Corniglia, Monterosso al Mare, Varnezza és Manarola, melyeket összeköt a vásárlás élménye és gyönyörű strandjaik. Nyáron a legtöbb turista olaszhonban a napsugarak érintésére és a gyönyörű vizű strandokra vágyik. A mediterrán térség több kilométeres szakasza maga a mennyország a napimádók számára. Nekik ajánljuk Monterosso al Mare-t.


Olasz hon – olasz ízek


Nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, hogy az olaszok a jó kajának, jó kaja miatt élnek. Mindegy, hogy nappal vagy éjjel mindig találsz friss gyümölcsöt, zöldséget, bort a standokon, és finom ételeket is szinte minden méteren. A fokhagyma az olasz konyha egyik nélkülözhetetlen alapanyaga, vannak olyan piacok, ahol kimondottan fokhagyma árusításával foglalkoznak. Ha a csodálatos történelmi épületek nem vonzanak, az aromák, ízek biztosan.


A legferdébb torony


15 Euróért és egy kicsivel több bátorságért felmászhatsz a Pizzai Ferdetorony tetejébe, ahonnan bátran letekinthetsz a többi kalandvágyóra. Úgy van, ahogy gondolod, ez a torony eredetileg egyenesen állt, ám egy 1173-as építés és az instabil talaj miatt elkezdett dőlni illetve süllyedni. 1990-ben különféle technikák segítségével megpróbálták kiegyenesíteni, valamennyire sikerült megállítani a dőlést, de biztosak lehetünk benne, hogy a folyamat még évszádokon át tartani fog.


Pompeii és Hercunaleum


Hátborzongató érzés száll meg, amikor Pompeii vagy Hercunaleum utcáin sétálsz. Könnyen érezheted magad betolakodónak, ahogy a rég hamuvá lett emberek, csodás állapotban megmaradt otthonaiban sétálsz. A csodás, kissé buja ókori város Kr. u. 79-ben a Vezúv hirtelen és végzetes kitörése következtében tűnt el a térképről. Számos falfestmény, díszes freskók, illetve csodálatos mozaikok maradtak fenn az utókor számára. Szabadon beülhetsz az akkori fürdőkbe, átélheted a pompeii-i emberek életét, megtekintheted hihetetlen fejlett csatorna és melegvíz-rendszerüket.


Fagylalt vagy Gelato


Ahogy a coffeeshop-ok Amszterdamhoz tartoznak, úgy a fagylalt Olaszországhoz. A Gelato a fagylalt olasz változata, és a diétázók kedvéért elárulom, kevesebb a zsírtartalma, mint a többi hideg nyalánkságé. Bár mindenhol van fagyizó, mégsem mindenhol ugyanolyan a fagylalt. Először is, győződj meg róla, hogy a színek ne tűnjenek természetellenesnek. A Gelato lényege, hogy házi jellegű és csak természetes hozzávalókból készítik. Olaszország igazi ízéért semmi esetre se hagyd ki a csokis vagy tiramisus Gelatót.


Toszkána pompája


A Toszkán-vidék panorámája lélegzetelállító bármerre is nézel. A szőlőskertek, a domboldalakon ezer színben pompázó virágok igazi toszkán tanyákkal foltozva, arra késztetnek, hogy letelepedj egy pokróccal, kinyiss egy üveg isteni bort és élvezd a friss levegőt. Chiantiban, mint minden Toszkán városban, borkóstolásra végtelen lehetőséged van. ezért, ha szereted a finom borokat, a Napsütötte Toszkánát neked ajánljuk.


Szicília


Szicília Olaszországhoz tartozik, mégis kissé különc, már ama tekintetben is, hogy a legnagyobb szigete az országnak, és legdélebbre fekszik. Ide ellátogatni szinte kötelező. Átkelni a Ponte Nuovo-n, mely a város modern részéből visz Ortygia szigetére, ahol keskeny utcák sokasága tárul elénk buja zöld növényzettel futtatva. Ennek láttán, máris a múltban érezhetjük magunkat. Szicília bővelkedik a görög történelemmel, ezenfelül rengeteg történelmi látnivalót tartogat, melyek kiváló állapotban maradtak ránk. Az egyik ilyen híres nevezetesség Agrigento környéke, mely az ókori görög városhoz, Akragához tartozik, mely Kr. e. 580-ban alakult meg. Concordia temploma az egyike a 7 legjobb állapotban fennmaradt templomok egyikének.


Olaszország lakosságának nagy része a halászatból él. Ami érthető, hiszen rengeteg gyönyörű halászfalu birtokosa. Ezek közül az egyik legszebb Szicíliában a Castellammre Del Golfo.


A Vénusz kastély Szícília Erice nevű kisvárosának hegytetőjén található, mely szintén remek állapotban várja az odalátogatókat. Az antik időkben Erice bizonyos kultuszok központja volt, melyez a termékenység istennőjének szenteltek. Ma ez a kis város, a szűk, macskaköves utcáival a turisták egyik kedvenc úti célja.



Olaszországban több mint ötszáz mesés templomot találsz, mindegyik csodálatosan feldíszített, köszönhetően az ellenreformációnak, igazi fejedelmi pompában tündökölnek napjainkban is.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL