KÖZÉRZET

Szükségtelen egészségügyi vizsgálatok?! Érvek és ellenérvek

Szerző:
Szabó Anna
Ki ne tudná, hogy a mai egészségügyi ellátás teli van ellentmondásokkal. Fölösleges teszteket végeztetnek el velünk, amik kizárólag az orvosi költségelszámolások felsrófolását szolgálják. De mégis, mik azok, melyekre nincs szükséged?


A mai orvosi tesztek modern csodák. Felfedik a belső működésünket hibáikkal együtt. Még mielőtt fölöslegesen ölnél bele energiát, és közvetlenül vagy közvetve pénzt is, gondold át józan eszeddel, valójában kellenek-e neked. Hiszen az orvos még mindig nem Isten, a döntés a te kezedben van.

 

Teljestest CT

Mit takar?

A CT (computer tomográfia) részletes pillanatfelvételeket készít röntgensugarak segítségével, melyet egy számítógép összerak. Az eljárás nagyjából 15 percet vesz igénybe. Mivel ez egy teljes körű egészségügyi teszt, majdnem mindenkinek ajánlják (kortól és nemtől függetlenül).

Pro és kontra:

Mellette arra hivatkozva szoktak érvelni, hogy a CT-vizsgálat sugárterhelésének kockázata a tudomány számára még nem egyértelmű. Ezzel szemben egyre több tudós hangoztatja, hogy miközben a CT-vizsgálat valóban életet ment és gyorsítja a diagnózis, a rendkívül nagy számban való elrendelése miatt nemsokára az össz-rákmegbetegedések 2%-ért lesz felelős. Éppen ezért egyre többen mondják le a CT-vizsgálatokat a rákbetegség miatt félelmükben, ami nem csoda, ha arra gondolunk, hogy körülbelül akkora dózisú sugárzás érheti, mint azokat, akik a hirosimai bomba becsapódásakor kb. 2 mérföldre voltak.

 

 

Genetikai teszt

Mit takar?

Egy egyszerű nyál- vagy vérmintából megmutatja a genetikai teszt, hogy milyen öröklött betegségre vagy adott esetben jellemvonásra vagy hajlamos. A génjeid olyan betegségekre való hajlamot fednek fel, mint a mellrák, cukorbetegség, Alzheimer, de a pasiknál még a kopaszodást is.

Pro és kontra:

A legtöbb ilyen genetikai teszt igen korlátozott; vagyis a népességgel összehasonlítva mutatja a kockázatot, mint például a mellrákra való hajlamot. Olyan ritka betegségeket, mint például a Huntington-szindróma egyértelműen ki tudja mutatni, hogy akár a leendő gyermeknek van-e vagy nincs.

Bár a tesztek fájdalommentesek, a következményeit érdemes végiggondolnod. Mielőtt megcsináltatod, tedd fel magadban a kérdést, min változtat majd az eredmény? Máshogy bánsz majd a gyerekeddel emiatt? Egyáltalán, megmásítja esetleg az elhatározásodat, hogy gyereked legyen? Ráadásul a mai dns-tesztek még mindig nem elég megbízhatóak ilyen szempontból.

 

Medenceultrahang

Mit takar?

Az ultrahang segítségével képeket készítenek, elsősorban azért, hogy kiszűrjék a daganatokat, a húgyhólyag zavarokat, a vesekövet és más rendellenességeket a méhben, a méhnyakban és a petefészekben.

Pro és kontra:

Ha orvosod medenceultrahangra küld, akkor valószínűleg arra keres magyarázatot, hogy miért vannak megmagyarázhatatlan vérzéseid vagy hólyagproblémáit, ugyanis ebben a formában találhatja meg a probléma forrását a legkönnyebben. Viszonylag gyors kezelés, mely röntgensugarak helyett hanghullámokat használ fel. De a csontok és az üreges szervek (mint például a belek) nem láthatóak olyan jól ezeken a képeken.

 

MRI
(mágneses magrezonacia képalkotás)

Mit takar?

A test szerkezetének leképezéséhez használják az orvosi diagnosztikában, de leggyakrabban az agyi képalkotás területén alkalmazzák.

Pro és kontra

Előnye a CT-hez képest, hogy a lágy szövetek területein jobb a felbontó képessége. Az orvosok ma a legjobban használható képalkotó eljárásnak tekintik, de még ők is számos problémába ütköznek. Egyrészt még a legkisebb elemzési részek is, legyenek bármilyen nagyfelbontásúak a gépek, csak milliméter nagyságrendűek, másrészt a felvételek elkészítése nem elég, hogy hosszadalmas (alkalmanként akár 40 perc is) még nagyon költséges is. A régebbi MRI műszereknél egy meglehetősen hosszú csőbe vagy alagútba kellett feküdni, ami gyakran klausztrofóbiát okozott a betegeknél.

Nagy előnye, hogy nem használ fel az MRI-vizsgálat röntgensugarakat, de semmilyen más sugárzást sem, melynek ismert egészségügyi kockázatai lennének. Ha a sors úgy szükségessé tenné az MRI-vizsgálatot, ne késlekedj kezelőorvosoddal közölni, amennyiben van a testedben bármilyen fém anyag, mivel azok az eljárás során elmozdulhatnak.


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL