FÉSZEK

Újíts fel okosan, kíméld meg a pénztárcádat!

Szerző:
Szabó Anna
Manapság az ember sok mindenen kénytelen spórolni. Ám a lakásfelújítás nem tartozik azon dolgok közé, amin érdemes. De mielőtt mestert hívnál, gondold végig, mi az amit te is el tudsz végezni.


 

Hisz a közüzemi számlákon is érződik, mennyire karbantartott otthonod, a közérzetedről és az ebből következő munkabírásodról már ne is beszéljünk…

Nem érdemes csak úgy, hirtelen belevágni, hiszen egy lakás átalakításkor számos olyan, fejtörést okozó problémával kell majd szembesülnöd, ami némi körültekintéssel megelőzhető lenne. Sőt akár te is elvégezhetnéd ezeket. Következő listánkat azért is érdemes végiggondolnod, mert nemcsak az idegeid, a pénztárcád is rámehet a dologra.

A sok hűhó után pedig nem biztos, hogy éppúgy élvezed majd megszépült környezetedet. Vedd elejét a megemelkedett munkabérköltségeknek azzal, hogy megfogadod tanácsainkat:

 

Kész vagy újravakolt konyhai berendezések

Nemcsak a konyha esetében, hanem másutt a lakásban is célszerű mintadarabokat rendelned. Főzőbudoárod azért emelem ki, mert itt nagyon sok apróság van, amin ellehet „csúszni”. Éppen ezért érdemes próbamunkaként kérni egy ajtót, egy polcot… a már kész tervből. Ezzel a munka minőségét, a határidő és a becsült ár megtartását is tesztelheted. Ha nagyon kockázatosnak tartod anyagi szempontból, vagyis attól félsz, hogy pénzt vesztesz rajta, gondolj csak bele: mi a jobb, a kevés vagy a sok gond.

 

Új fogantyúk a kredencen

Nem feltétlenül kell régi, megunt konyhaszekrényedtől megválnod. Miért nem modernizálod te magad? Határt csak a fantáziád szabhat. Képzeld el a szekrényeket lecsiszolva, újrafestve majd vadonatúj fogantyúkkal, melyek lehetnek fémből, fából, de akár még üvegből is…

 

Szigeteld le az energiarabló területeket

Igaz, hogy nem ugyanaz, mint kicserélni a nyílászárókat, de sok esetben nem is lenne szükséges, éppen hogy nagyon is elég lenne felújítani az ablakokat, ajtókat. Méterben kaphatóak a barkácsboltokban olyan szivacsos szigetelő szalagok, az ablakok szélességéhez igazodó szélességben, melyeket elég csak felragasztanod körben. Ezekkel egy ablak felújítása – ha már tiszta a felszín – alig 1-2 óra pepecselést igényel, de hidd el a fűtésszámládon meglátszik majd, arról nem is beszélve, hogy a mesterember és a teljes nyílászáró cserét is megspórolhatod vele.

 

Cseréld ki az izzókat

Attól, hogy nem látsz rendesen, még nem kell az összes lámpát, csillárt és egyebeket kicserélned. Viszont az izzókat érdemes. Gondold végig helyenként, mekkora fényerőre van szükséged, hogy komfortosan érezd magad, és ezután válaszd a környezetbarát megoldást. Ez először drágának tűnhet, de tapasztalatból mondom, hogy 1-2 hónap alatt vissza is jön az ára. Kevesebb áramot fogyaszt és hosszabb ideig tart.

 

Kezeket a falakra!

Kifesteni, tapétázni, sőt még talán azt is megkockáztatom, hogy egyeseknek lambériázni, sokkal egyszerűbb, mint azt gondolnád. Néhány apróságra kell ügyelned közben, amit még a barkácsboltban is elmondanak – hisz többnyire ezért kapják a fizetésüket – és arra, hogy a célterület pontos adatait tudjad. Ez utóbbi az alapanyag vásárlásához feltétlenül fontos.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL