KÖZÉRZET

Eljött az ideje a hormonterápiának? Az igazságtól a rizikóig

Szerző:
Szabó Anna
A legtöbb orvos – szinte gondolkodás nélkül – hormonterápiát javasol menstruációs problémákra illetve a klimax bekövetkeztekor… Sajnálatos módon, azonban a pro és kontra érveket már nagyon kevesen ismerik meg ezzel egyidejűleg.

 

Minden nőnek meg kell hoznia ezt a nehéz döntést, legalább egyszer az életében, a szerencsésebbek többnyire csak, amikor észlelik a klimax első jeleit. „Elkezdjem a hormonpótló terápiát vagy sem?” A női hormonok (ösztrogén és progeszteron) szedése abban az időszakban, amikor a szervezet saját hormontermelése drámai mértékben lecsökken, megszabadíthat egy sor kellemetlen tünettől, és egészségünk szempontjából komoly előnyöket biztosíthat. Azonban e terápia megítélése nem egyértelműen pozitív. Vizsgálatok sora mutatja, hogy a kezelésnek egyaránt vannak előnyei és hátrányai.

 

Érvek és ellenérvek

Amikkor először alkalmazni kezdték a hormonpótló terápiát, elsősorban ösztrogént használtak. A kezelés fő célja az volt, hogy megszüntesse a változás korával járó ösztrogénszint-csökkenés velejáróit, a hőhullámokat, a hüvelyi szárazságot, az álmatlanságot, az ízületi fájdalmakat, a kimerültséget, az inkontinenciát és az ingerlékenységet.

Eleinte a hormonpótló terápiának az egészségi állapotra kifejtett hatásai nem voltak egyértelműek. Sokáig úgy gondolták, hogy véd az infarktussal és a szélütéssel szemben. Utólag azonban kiderült, hogy épp ellenkezőleg: növeli a veszélyt. A kutatások szerint az ösztrogén önmagában, vagy progeszteronnal kombinálva csökkenti a vastagbélrák veszélyét, gyorsíthatja a sebgyógyulást, és késleltetheti az emlékezetvesztést és az Alzheimer-kór kialakulását.
Az ösztrogénnek egyéb káros hatásai is vannak. Növeli a méhrák kockázatát, kivéve, ha progeszteronnal együtt adják, viszont még akkor is összefüggésbe hozható a mellrák kialakulásával. Azonban a vizsgálati eredmények nem meggyőzőek, ugyanis az egyes vizsgálatok eredményei ellentmondanak egymásnak. Az egyértelmű válaszokra még nyilvánvalóan várni kell.

 

A döntés

Egyes szakértők szerint ki lehet védeni az ösztrogén káros mellékhatásait, miközben kihasználjuk az előnyöket. A megoldás a hormonok óvatos használata a klimax kezdetén (a kellemetlen tünetek kivédésére). Öt év utána terápiát minden esetben felül kell vizsgálni, és csak nagyon indokolt esetben szabad folytatni.

A döntéshozáshoz szükséges, hogy szigorúan figyeld saját egészségi állapotodat. Ha a csontok egészsége miatt gondolkodsz hormonpótláson, mindenképpen végeztess csontsűrűség-vizsgálatot. Ebből megtudhatod, hogy van-e csontritkulásod.

A döntés során annak is tudatában kell lenned, hogy az esetleges egészségügyi kockázatok mellett a kezelésnek kellemetlen mellékhatásai lehetnek, pl. a rendszertelen vérzés. Az ösztrogén emelheti a trigliceridek (szív- és érrendszeri betegséget okozó vérzsírok) szintjét, és növelheti az epehólyag-betegség, a migrén és a mélyvénás trombózis kialakulásának veszélyét, amely esetenként tüdőembóliához vezethet. A hormonpótló terápia során alkalmazott progeszteron egyes nőknél ingerlékenységet, depressziót és haspuffadást okozhat.

A mellékhatások kivédésnek egyik módja az orvossal közösen kidolgozott személyre szabott terápia. A progeszteron adagjának, típusának vagy szedési módjának megváltoztatása pl. csökkentheti a hüvelyi vérzést vagy enyhítheti az ezzel a hormonnal kapcsolatos kellemetlen tüneteket. Kisebb adag ösztrogén szedése csökkentheti a vele járó kockázatot, miközben a jótékony hatások megmaradnak. Ha a tablettáról átállunk a tapaszok használatára, akkor kisebb az epehólyag-betegség és a vérrögképződés veszélye, illetve a trigliceridszintre gyakorolt negatív hatás. Egy kevés tesztoszteron (a nőkben is jelen lévő férfi nemi hormon) hozzáadásával könnyíthető a klimaxszal járó nemi vágy hiánya. Számos kezelési lehetőség létezik, és az orvossal közösen megtalálhatjuk a számunkra legmegfelelőbbet.

 

Az ösztrogén alternatívája

Azok számára, akik valamely okokból nem alkalmazhatják a hormonpótló terápiát, vagy a használata a ellen döntöttek, más lehetőségek is rendelkezésre állnak. Még tesztelik a szelektív ösztrogénpótló modulátorokként ismert gyógyszercsoportot, különösen a raloxifen nevű gyógyszert. Az eddig eredmények szerint ezek a gyógyszerek a szervezet bizonyos feladatainak tekintetében (pl. a csontépítésben és a koleszterinszint csökkentésében) rendelkeznek az ösztrogén jótékony hatásaival, miközben más tekintetben (pl. az emlő szöveteiben) antiösztrogénként hatnak. Azok, akiknek csak a csontozat egészségének megőrzése a fontos, jobban teszik, ha nem olyan nem hormonális gyógyszert szednek, amely növeli a csont sűrűségét.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL