GYERMEK

Babazene, babatévé

Szerző:
Szabó Anna
Afelől semmi kétség, hogy a kisbabák szórakoztatására a legalkalmasabb „eszköz” az édesanya. Nincs olyan játék, kép-vagy hanganyag, amely pótolni, vagy akár helyettesíteni tudná az anyuka mesélő szavait, éneklő hangját. De mi van akkor, ha a fáradtságtól már mukkanni sem tudsz, vagy a konyhában akad néhány perces dolgod?

 

Ilyenkor veti be az ember a kifejezetten néhány hónapos korú picik szórakoztatására kitalált lemezeket, mesecsatornákat. A választék széles, ám mielőtt sok pénzt költenél a babaszórakozásra, nem árt tájékozódni.


Komolyzene


Szakemberek szerint a babák kifejezetten kedvelik a komolyzenét, ezek közül is elsősorban a Vivaldi, Bach és Chopin által szerzett melódiákat. Ha már újszülött korban (netán már méhen belül is) ilyesmit hallgat a gyermeked, bizonyára a későbbiekben is értékelni fogja a nagy klasszikusokat. Nem utolsó szempont azonban az sem, hogy te milyen zenét szeretsz! Alapigazság ugyanis, hogy a baba akkor nyugodt, ha te is az vagy, márpedig ez nehezen kivitelezhető, ha olyasmi nyekereg a füledbe naphosszat, amitől feláll a szőr a hátadon. Az említett zeneszerzők művei közt valóban találhatsz nyugtató, álmodozásra ösztönző darabokat. Ám némelyikük kifejezetten izgató, nyugtalanító lehet, ezért kész lemezek megvásárlása helyett javaslom, hogy internetes zeneboltokban, darabonként állítsd össze azt a válogatást, mely a ti, személyes igényeiteknek megfelel.

 

A Női Portál ajánlata: Nagy klasszikus babalemez – Alszik a baba; Játszik a baba (Dupla CD, Dalnok Kiadó) 3000 Ft

 

Babazene


A csecsemők hallása még másként működik, mint az idősebb gyermekeké. A számodra jelentéktelen zajok, vagy dallamok a csöpp babafül számára érdekes, izgalmas élményt nyújthatnak. Erre alapoztak azok a szerzők, akik lemezeiken a zenei hangok mellett különféle egyéb effekteket, zörejeket, babahangokat rejtettek el. A 4 CD-ből álló Babazene sorozat 0-3 éves korig szórakoztatja a kicsiket. Szerzője, Reimond Lap zongorajátéka a felnőttek számára is kellemes kikapcsolódást ígér. Az egyes lemezek a baba fejlettségi szintjét követik a magzati kortól, az óvodáskorig.


A Női Portál ajánlata: Babazene – Zene kisbabáknak (EMI Music) 2450 Ft

 

Musical


A néhány hónapos kicsi még biztosan nem érti meg a musicalek mondanivalóját. Ha azonban mesemusical szórakoztatja, valószínűleg értékelni fogja a szépen csengő énekhangokat, az igényesen formált szavakat és azt a varázslatos hangulatot, amely a musicaleket jellemzi. Választhatsz olyan albumot is, amelyen gyerekek énekelnek gyerekeknek, de vigyázz, ügyelj rá, hogy csakis tiszta, minőségi hangok kerüljenek a lejátszódba!


A Női Portál ajánlja: Mesemusicalek – Musicalmesék (Dalnok Kiadó) 4500 Ft

 

Gyermekkorunk gyermekzenéi


Ki ne emlékezne Halász Juditra, a 100 Folk Celsiusra, a Kaláka együttesre, vagy a Bojtorjánra? És ki ne szeretné őket? Anyukák, apukák, bátran vegyétek elő a polcok mélyén porosodó lemezeket, de ha azok már végleg összekarcolódtak volna, gyerekkori kedvenceink szerencsére digitalizált változatban is megvásárolhatóak. Eltelt ugyan 20, 30, vagy még ettől is több év, de a mai gyerekek legalább annyira szeretik majd a régi nagyokat, ahogyan annak idején mi is.


 

A Női Portál ajánlata: Bojtorján: Négyszögletű kerek erdő (Bojtorján Kiadó) 2200 Ft

Figyelmedbe ajánljuk, hogy a Bojtorján-dalok az együttes honlapjáról egyenként, darabáron is letölthetőek!

 

Népzene


Csak tiszta forrásból” – hirdette egykor Bartók Béla a népzene fontosságát. És valóban, nincs a zenének még egy olyan fejlesztő formája, mint amilyen a népzene. Ha a gyermekednek énekelsz, sose hagyd ki a repertoárból a népdalokat! Önkéntelenül is el fogja bűvölni a nyelv szépsége, a dallamok sokfélesége, a hangulatok, érzelmek sodrása. Akkor sem kell kétségbe esned, ha nem tudsz énekelni. Többféle nívós népzenei kiadvánnyal találkozhatsz a boltok polcain.


A Női Portál ajánlja: Szvorák Kati: Énekeim


 

Mesecsatornák, mesék


Míg a zenehallgatás közben a gyerek képzelete, kreativitása fejlődik, addig a televízió nézésről ez nem mondható el feltétel nélkül. Való igaz, hogy a tévé készen nyújtja a képi világot a hang mellé, nem kell megerőltetnie magát a csemetének ahhoz, hogy a mese világába csöppenjen. Ha tehetjük, tévé helyett meséljünk, énekeljünk a kisbabánknak! Ám nem fog összedőlni a világ, ha néha, 10-20 percre leülünk vele a televízió elé. Arra azonban mindig figyeljünk, hogy az életkorának megfelelő, túlzott agressziótól és csúnya beszédtől mentes műsorokat nézessünk a gyerekkel.

A legkisebbek számára sugároz műsorokat a Jim-Jam csatorna. Színes, izgalmas képi világával, oktató jellegű kisfilmjeivel már 4-5 hónapos korban felkelti a picik figyelmét. A csatorna honlapján pedig kreatív játékokat kínál a kicsit nagyobbaknak. A Minimax csatorna programja szintén rajzfilmekből épül fel. Műsorait az idősebb (óvodás, kisiskolás korú) gyerekek is szívesen nézik. A BBC gyártásában készült el a 90-es évek végén a Teletubbies című mesesorozat, melyet pszichológusok és pedagógusok bevonásával alkottak meg. Garantáltan mentes a negatív hatásoktól, nem fog a kicsid lelki világában károkat okozni. Hazánkban több dvd kiadása is megjelent.

A fenti zenei- és meseanyagok felsorolása a teljesség igénye nélkül történt. Az említett alkotásokon kívül még számtalan hasznos, értékes és főleg szórakoztató programot találhatsz a gyermeked számára – mindig szem előtt tartva a minőséget.

Figyelem! Soha ne hagyd, hogy a gyerek egyedül tévézzen, és még véletlenül se akard ezzel helyettesíteni a játszótéri levegőzést, vagy a közös játékokat! Azt se feledd el, hogy – legyen bármilyen az énekhangod – a gyermeked számára a világ legcsodálatosabb hangja a tiéd!

 



Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL