FÉSZEK

Wellnessterápia a fürdőszobádban

Szerző:
Szabó Anna
Reggelenként a felélénkülés, esténként az ellazulás, hétvégén pedig a szépségápolás érdekében: változtasd fürdőszobádat a pihenés, a felfrissülés és a regenerálódás centrumává.


Függetlenül attól, hogy meleg vagy hideg vízzel zuhanyozol, hogy vállig merülsz-e a vízbe – mindez energiával tölti fel a testet, a szellemet és a lelket, elfeledteti a mindennapi gondokat, és élvezetet nyújt. Ha valami egészen különlegessel akarod meglepni magadat, tarts például egy hétvégén thalasso-kúrát (lásd korábbi cikkünket idekattintva).

 

Zuhany vagy kádfürdő?

Az, hogy éppen a kopogó vízsugarakat részesíted előnyben, vagy inkább a kádban engeded ellazulni a testedet-lelkedet, teljesen az igényeidtől függ. Mindkettő lehetőséget nyújt, hogy a víz jóleső érzését kihasználd: amíg zuhanyozni gyorsabb, kevesebb pepecseléssel jár, mint a kádfürdő, tovább élénkíti a keringést és az elmét, addig fürdéskor több időt szánhatsz magadra, és élvezheted tested súlytalanságát. Szerepet játszik a víznyomás és az is, hogy milyen hőmérsékletű vízzel érintkezik a bőröd: a zuhany hideg vize felfrissít, a váltóvizes zuhanyzás serkenti az élettani folyamatokat, a meleg víz ellazítja a feszes izmokat. A meleg kádfürdő viszont az egész testre hat. Ellazít, megnyugtatja az igénybe vett idegeidet, oldja a testi és a lelki feszültségeket, és elfeledteti a mindennapos stresszt.

 

Meleg-hideg zuhany – frissesség egész napra

Ha reggelenként problémáid adódnak az ébredéssel, és erősebb serkentésre van szükséged, a váltózuhany segít a keringésnek. A hideg és meleg váltakozó hatása ezenkívül különleges ingerhatást fejt ki a teljes érrendszerre: az elernyedés (meleg) és az összehúzódás (hideg) váltakozása megőrzi az erek rugalmasságát; rendszeres alkalmazásával a fertőzések iránti fogékonyságod is csökken. Így végezheted el a leghatékonyabban:

• Miután pár percig meleg vízzel zuhanyoztál és megmosakodtál, engedj hideg vizet 10 másodpercen át (számolj el egytől tízig).
• Zuhanyozz ezután két-három percig meleg vízzel.
• Váltogasd összesen kétszer-négyszer a víz hőmérsékletét attól függően, mennyire érzed magad frissnek.
• Hideg vízzel fejezd be.
• A váltóvizes zuhanyzás stimuláló hatását speciális tusolószerekkel fokozhatod. Zuhany előtt keverj össze a tenyeredben algakivonatos vagy tengeri sós tusfürdőt egy kis vízzel, aztán kend szét a bőrödön. (Ezek a tusfürdők megvásárolhatók a patikákban.)

 

Masszázs vízsugárral

Megerőltető sport után, izomláz esetén vagy egész egyszerűen mindennapos kondicionáló programként átmasszírozhatod testedet kellemes zuhanysugárral. Ehhez speciális tusolófejre van szükség (szaküzletben kapható), mely egy könnyű kézmozdulattal szabályozható. Így végezheted el otthon:

• Állítsd be a zuhanyrózsát a kívánt intenzitásra, majd először hátulról és elölről masszírozd át magadat a vízsugárral.
• Ezután vegyed kezedbe a zuhanyrózsát, és masszírozd át a vízsugárral a lábadat, lábfejedet és karodat.
• Kezdd a jobb karoddal és vezesd a vízsugarat kívül a kézfejtől felfelé a vállig, aztán belül a karon vissza. Utána ismételd meg a bal karodon.
• Ereszd a vizet a jobb lábfejedre, aztán vezesd a vízsugarat kívülről fel a fenekedig, aztán a lábad belső oldalán. Ismételd meg utána az egészet a bal lábadon.
• Masszírozás közben ne feledkezz meg a légzésről sem: kezelés alatt nyugodtan és egyenletesen lélegezz be és ki, úgy hogy hasad elődomborodjon, mellkasod és vállaid megemelkedjenek és visszasüllyedjenek.

 

Meleg kádfürdő – tiszta ellazulás

Ha egy megerőltető nap után szeretnél egy kicsit ellazulni és megnyugodni, ha álmatlanságodat akarod leküzdeni, vagy hamarabb ki akarsz lábalni a megfázásból, ha feszült izmaidat lazítanád el – a fürdőszoba meghittségében és a súlytalanságban mindez lehetséges. Ha gondoskodsz róla, hogy fürdőszobádban békés, harmonikus légkör uralkodjon (esetleg meggyújtasz pár gyertyát, relaxációs zenét hallgatsz), testileg-lelkileg elmerülhetsz a vízben és az élvezetben. Tippek , hogyan végezd:

• Mondd meg a családodnak, hogy egy óra hosszat senki ne zavarjon. Kapcsold be az üzenetrögzítőd vagy húzd ki a telefont, és állítsd halkra a csengőt.
• Időben gondoskodj róla, hogy kellemes meleg legyen a fürdőszobában, főleg a hideg évszakokban.
• Eressz 35-38 ºC fokos vizet, és csak akkor szállj be a kádba, ha már elég víz van benne. A válladat lepje el a víz.
• Feküdj el a lehető legkényelmesebben (esetleg tegyél egy műanyag párnát a tarkód alá), csukd be a szemedet és lélegezz mélyen. Próbálj meg semmi konkrét dologra sem gondolni, és lazulj el.
• Legfeljebb 20 percig maradj a vízben. Utána ereszd le a felét, majd lassan állj fel. Ezt követően kis ideig zuhanyozz hűvös vízben, hogy a meleg vízben kitágult erek kellőképpen összehúzódjanak.
• Finoman szárítkozz meg (nem dörzsölve), és kend be a bőrödet testápoló krémmel.
• Igyál két pohár ásványvizet. Feküdj ezután mintegy 15 percre az ágyba, illet, ha már mást nem terveztél, egyszerűen aludj el.

 

Gyógynövényes fürdő – enyhíti, gyógyítja a gyakori panaszokat

A meleg víz ugyan már önmagában is jót tesz, de a kádfürdő jótékony hatása még tovább fokozható. Bizonyos fürdőadalékokkal speciális panaszokat vehetsz célba, hogy helyreállítsd a szervezet egyensúlyát. Különösen alkalmasak a gyógynövények, mert önállóan is komoly gyógyító erővel rendelkeznek – de a természetes gyógyerejű vízzel együtt már sokszor valóságos csodát tesznek. Így végezd:

• Gyógynövényes készítmények vásárlásakor mindig ügyeljünk arra, hogy jó minőségű terméket vegyünk, mert a bennük levő hatóanyagok egy részét vagy teljes egészét szintetikusan állítják elő.
• Ha házilag szeretnél előállítani fürdőadalékot, használj patikából, gyógynövény- vagy bioboltból származó, illetve saját termesztésű szárított növényeket.
• Tegyél belőlük egy maréknyit 1 liter vízhez egy fazékba.
• Forrald fel a vizet, aztán gyenge tűzön körülbelül 5 percig hagyd forrni a keveréket.
• Vedd le a tűzről a fazekat, majd hagyd a főzetet további öt percig lefedve állni.
• Öntsd a főzetet finom szűrőn át a fürdővízbe és kész is van!
• A víz hőmérséklete 37-39 ºC fok, a fürdés hossza kb. 20 perc. Utána feküdj az ágyba fél órára pihenni.

 

A legjobb gyógynövényes fürdők

Angelikafürdő: az angelika – angyalgyökérnek is hívják – enyhíti a görcsöket, a kólikát, a reumát és a hátfájást, de még a gyomrot is nyugtatja kívülről.
Macskagyökér-fürdő: nyugtatja az idegeket és a túlérzékeny gyomrot. Ezenkívül felfúvódás, álmatlanság és alhasi görcsök is kezelhetők vele.
Lucfenyőfürdő: a fenyő tűlevelének készen kapható kivonata fürdővízbe öntve általános nyugtalanság és ideggyengeség ellen hat. Élénkíti az egész szervezetet.
Orbáncfűfürdő: alkalmas a változó kor panaszai, fejfájás, köszvény és idegesség ellen.
Kamillafürdő: a kamilla nyugtató, görcsoldó, javítja a keringést, segít megfázáskor, valamint reuma és gyomorgörcs esetén.
Feketefenyő-fürdő: a fekete-fenyő tűleveleinek kivonata vízbe téve erősíti az egész szervetet, és elősegíti a mély légzést.
Levendulafürdő: sokoldalú gyógyereje erősíti a szívet és az idegeket, szünteti a keringési zavarokat, nyugtat, segíti az alvást.
Hársvirágfürdő: a hársvirág segít a szervezetnek, hogy megnyugodjon. Utána jól fogunk aludni, és a fenyegető megfázás is elkerül.
Citromfűfürdő: a citromfű ellazít, oldja a görcsöket, jót tesz stressz és reuma ellen.
Zsályafürdő: a zsálya segít a megfázásos betegségeken, nyugtatja a gyomrot és az idegeket.
Kankalinfürdő: izzasztó hatású, segít influenza és hörghurut esetén.

 




 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL